Polikistik Over Sendromunun (PKO) tıp literaturune ilk tanıtımının Stein ve Leventhal adlı bilim adamları tarafından yapıldığı kabul edilir (Stein-Leventhal Sendromu). Bu iki bilim adamı 1935 yılında bir tıp dergisinde yayınladıkları makalede bu sendromu meslektaşlarına aşırı tuylenme, adet gorememe, gebe kalamama, aşırı kilo alma ve diğer bazı belirtilerden oluşan bir durum olarak sunmuşlar ve yumurtalıklarda cok sayıda kistik oluşumdan bahsetmişlerdir.
Aynı bilim adamları 1948 yılında Polikistik Over Sendromu olan kadınlara patolojik tanı koyma amacıyla yumurtalıklarından ameliyat yoluyla wedge resection (kama şeklinde parca cıkarma) şeklinde uyguladıkları biyopsi sonrasında sendromun belirtilerinin hafiflediğini veya kaybolduğunu gozlemlemişler ve bu kadınların %90ının gebe kalabildiğini yazmışlardır. Bundan sonra, temel amacı patolojik tanı koyma olan bu yumurtalıklardan parca cıkarma yontemi uzun sureler boyu PKOnun standart bir tedavisi haline gelmiştir. Gunumuzde PKO icin cok sayıda ilac tedavisi yontemi geliştirilmiş olmasına karşın bu yontemin modifiye edilmiş ve yumurtalıklara ince iğneler batırılması şeklinde uygulanan drillingyontemi direncli PKO olgularında halen kullanılmaktadır.
Cok kısa bir şekilde ozetlenecek olursa PKO, yumurtalıklarda ceşitli nedenlerle oluşan bir hormonal ortam dengesizliği sonucu yumurtlamanın bozulması ve yumurtalıklardan aşırı miktarlarda androjen (erkeklik hormonu) salgılanması durumudur. Olayda genel olarak kan şekerinin normal sınırlar icerisinde kalmasını sağlayan insulin hormonu metabolizmasında bozukluk da soz konusu olabildiğinden dışarıdan gorunen yuzu coğu durumda yalnızca bir adet duzensizliği ve tuylenme olan PKO, olaya insulin hormonunun da katılmasıyla aslında tum vucudu etkileyebilen bir metabolizma hastalığıdır.
Polikistik Over Sendromu dışavurumu ve belirtileri cok değişken olabilen bir durumdur. Stein ve Leventhalin ilk tanımladığı PKO, sendromun ağır ve nispeten ender gorulen bir şeklidir. Gercekte ise PKO yalnızca bir adet duzensizliği ve beraberinde hafif bir tuylenme şeklinde belirti verebileceği gibi bazı durumlarda tek belirti tuylenme olabilir.
Bazı kadınlarda temel sorun gebe kalamama şeklinde olabilirken, hicbir belirti vermeyen ve ancak ultrasonografi veya laboratuvar yontemleriyle saptanabilen PKO olguları cok enderdir. Bu nedenle PKO belirtilerini bilmek, kadının PKOdan şuphelenerek doktora başvurmasını sağlamada yeterlidir.
Pratik olarak soylemek gerekirse, PKO sinsi bir hastalık değildir.
PKO yaklaşık %5 kadında gorulen ve coğu durumda belirti veren, uzun vadede yaratması muhtemel sorunlar icin oldukca etkili onlemler alınabilen bir hastalıktır.
Ozellikle yeni PKO tanısı almış olan kadınlarımızın bilmesi gereken, kendi haline bırakıldığında PKOnun ciddi sağlık sorunları yaratabileceği, etkili bir şekilde tedavi edildiğinde ise cocuk sahibi olabilme de dahil, hic PKOsu olmayan bir kadın gibi hayatlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirmelerinin mumkun olduğudur.
Polikistikover nedir?
Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji0 Mesaj
●75 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji
- Polikistikover nedir?