Ergenlik doneminden itibaren bayanlarda her ay duzenli bir şekil de gorulen adet kanaması kişiden kişiye gore değişen gunlere ve adet kanaması miktarına gore değişiklikler gosterebilir. Aşırı adet kanaması yaşayan bayanların bilgilendirilmesi adına sizlere kanama nedenleri ile birlikte tedavisi hakkında genel bilgileri paylaşıyoruz.


Gunumuzde kadınların %80i adet ve adet oncesi donemde yaşadıkları şikayetlerden yakınırken, aşırı adet kanaması gun boyu yaşam kalitesini duşuruyor.
Ureme cağındaki kadınların zaman zaman yaşadıkları bir problem: aşırı adet kanaması. Tıbbi olarak bu konuda iki tanım bulunmaktadır bunlardan birincisi menorajidir. Menoraji; kanamaların fazla veya uzun surmesi anlamına gelir. İkinci kavram ise hipermenoredir; kanamaların hem fazla miktarda olması ve hem de uzun surmesi anlamına gelir.
Her kadının adet duzeni farklıdır. Ortalama olarak 21-35 gunluk aralıklarla, 4-5 gun suren ve ortalama olarak 30-40 cc (2-3 yemek kaşığı) kadar kan kaybının olması normal olarak kabul edilir. Adetleriniz duzenli veya duzensiz, az kanamalı veya cok kanamalı, ağrılı veya ağrısız, uzun veya kısa olabilir. Bir adet doneminde 80 cc uzerinde kan kaybı oluyor ise o zaman menorajiden bahsedilebilir.
Menopoz oncesi donmede fazla kanama olması sık gorulen bir durumdur, fakat az sayıda kadında bu kanamanın miktarı menoraji sınırına gelir.
Aşırı adet kanaması goren kadının genel sağlık durumunda ve gecmişi ile aşırı adet kanamasının suresi ve nedeni onemlidir. Aşırı adet kanamasının tedavisine oncelikle ilac kullanımı ile başlanır. Şayet ilac tedavisi ile sonuc alınamıyorsa cerrahi tedavi yapılabilir. Cok ciddi durumlarda, rahmin alınmasına kadar gidebilir. Son on yılda tum Batılı ulkelerde olduğu gibi ulkemizde de tercih edilen rahim ici sistem aşırı adet kanaması tedavisinde etkili bir rol oynuyor diyor.