

adınlarda sıkca gorulen anormal kanamalar hakkında Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İlyas Ayan'în soylediklerini sizlerle paylaşmak istedik.
Anormal kanama nedir?
Bu deyim menstruel kanama miktarının azalması, artması, kanama sıklığının azalması, ya da artması, menstruasyon kanamasının surduğu gunlerin azalması ya da artması ve sık aralıklarla olan duzensiz kanamaları ifade etmek icin kullanılmaktadır.
Normal menstruel kanama bir adetin başlangıc gununden diğerinin başlangıc gunune kadar olan 28 ila 35 gunluk zaman aralığını,2 ila 6 gunluk kanama suresini,20-60 ml. Kan kaybı demektir.Eğer gunluk değiştirilen pet sayısında iki veya daha fazla artış,kanamalı gun sayısının her zamankinden uc gun veya daha fazla artış olması,iki adet donemi arasında kanamaların olması bir hastalığın ilk işaretleri olabilir.
Kanamlar neden olur?
Kanamaların başlıca 2 temel nedeni vardır:
1-ORGANİK (gozle gorulebilen veya ceşitli yollarla tespit edilebilen)
NEDENLER
•Gebelikle ilgili olanlar
•Kotu huylu tumorler ( kanser )
•Enfeksiyonlar
•İyi huylu tumorler
•Kan hastalıkları
•Tiroid hastalıkları
•Karaciğer hastalıkları
ORGANİK NEDENİ OLMAYANLAR (Disfonksiyonel kanamalar da denir)
Gebelikte olan anormal kanamalrın sebebi ektopik ( dış) gebelik,duşuk tehdidi,missed abortus dediğimiz embriyonun gelişemeyip olduğu durumlar,uzum gebeliği denilen trofoblastik hastalıklar ve daha buyuk gebeliklerde fetusun eşi ile ilgili hastalıklar olabilir.
Anormal kanaya sebep olan en sık kanserler rahim ve rahim ağzı kanserleridir. Ozellikle menapoza yakın ve menapozdan sonraki donemlerde kanserler ilk akla gelen sebep olamlıdır. Otuzbeş yaş uzerinde anormal kanaması olan kadınlarda vajinal ultrason ve rahimicinden kurtaj ve benzeri yollarla histopatolojik tetkik yapılmalıdır.
Rahim ici iltihabı (endometrit),tuplerin iltihabı (salpenjit ) anormal kanamaya sebep olabilir.
İyi huylu tumorler arasında en sık neden uterus myomları ve yumurtalık kistleridir. Yine sıklıkla karşılaştığımız nedenler arasında rahim ağzındaki yaralar ve polip denilen siğil benzeri oluşumlardır.
Bazı kan hastalıklarında kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle anormal kanamalar olabilir. Bu hastalıkların bazıları doğumsal olabileceğinden ozellikle ilk adet donemlerinde kanaması aşırı olan kız cocuklarının ebeveynleri duyarlı olmalıdır.
Anormal kanaması olan hastalarda tiroid hastalığının sebep olabileceği akılda tutulmalı, tiroid testleriyle araştırılmalıdır. Hipotiroidi sıklıkla rastlanılan bir durum olup, tedavi ile bu hastalar 3-6 ay icinde duzelmektedir.
Karaciğer vucutta fabrika gibi calışan bir organımız olup,hastalıklarında anormal kanamalar olabilir. Bunlardan en onemlisi de siroz hastalığıdır.
Organik nedene bağlı olmayan anormal uterin kanamalar ise en sıklıkla genc yetişkin cağda gorulurler. Altta yatan sebep coğunlukla hormonaldir. Hormonal dengesizlik duzeltildiğinde şikayetler duzelebilir. Ancak tekrarlama ihtimali vardır. Bunlardan en sıklıkla rastlanılan ise polikistik over hastalığı denilen durumdur. Bu hastalıkta duzensiz kanamalar vucutta kıllanma artışı ve kilo almaua yatkınlık gibi şikayetler tabloya eklenmiş olabilir.