Adet duzensizliğini pek cok bayan yaşar melekler.Bunun icin bir jinekoloğa gorunduğunde doktor bazı ilaclar onerebilir.Bu ilaclar icinde yan etkisi en az olduğu icin en sık kullanılanı Farlutal'dır.


FARLUTAL, Medroksiprogesteron Asetat, progesterondan turetilen ve sentezi Farmitalia Carlo Erba Araştırma Laboratuarında gercekleştirilen, oral yoldan etkili sentetik bir steroittir. Mustahzar tabii progesteron ile aynı yapıya sahiptir ancak bu maddeden farklı olarak 6-alfa pozisyonunda bir metil grubu ve 17-alfa pozisyonunda bir asetoksi grubu taşır.
FARLUTAL progestasyonel etkiye ve antiostrojenik ve antigonadotropinik aktiviteye sahiptir.
Uygun dozlarda MAP; hem endokrin sistem hem de seluler aktivite uzerinde etki gosterir.
Farlutalin Endikasyonları ( kullanılması gereken durumlar)
Farlutal operasyon yapılmayan, nuksetmiş ve metastize olmuş endometrium ve renal karsinomaların yardımcı tedavisinde palyatif olarak kullanılır. İlac, karsinomaların esas tedavisi icin tavsiye edilmez.
Farlutalın Kontrendikasyonları: ( Kullanılmaması gereken durumlar)
Farlutal Trombofilebitte, tromboembolik bozukluklarda, ileri derecede karaciğer fonksiyon bozukluğunda, duşuklerde, medroksiprogesteron asetata karşı hassasiyeti olanlarda, kemik metastazı olan hastalarda hiperkalsemi gorulduğunde, meme karsinomunda, nedeni saptanmamış vajinal kanamalarda kontrendikedir. Hamilelik testi olarak kullanılamaz. Hamilelikte ve duşuk tehdidinde kesinlikle kullanılmaz
Uyarılar/Onlemler:
Hamilelikte kullanılması tavsiye edilmez, zira bebeklerde gorulen konjenital kalp kusurlarının hamileliğin ilk aylarında progestinlerin verilmesiyle ilgili olabileceğini gosteren bildiriler mevcuttur. Trombolik rahatsızlıklar (Trombofilebit, serebrovaskuler bozukluklar, pulmoner embolizm, retinal trombozis), ani ve kısmi veya tam gorme kaybı, diplopi, migren papilla odemi veya retinada damar lezyonu oluştuğunda veya şuphe edildiğinde yapılmakta olan tedavi derhal durdurulmalıdır. Progestinler sıvı retansiyonuna yol actığından, epilepsi, migren, astma, kardiak veya renal fonksiyon bozukluğu mevcudiyetinde dikkatli davranılmalıdır. Teşhis edilmemiş vajinal kanamalarda yeterli teşhis tedbirleri alınmalıdır. Uygun veriler mevcut ise hastaya progestin tedavisi onerilir. Progestin tedavisi klimakteryumun başlangıcını maskeleyebilirse de, hastanın yaşı kesin bir sınırlayıcı faktor oluşturmaz. Şeker hastaları ve ruhi depresyon gecirmiş hastalar dikkatle izlenmelidir.
Tekrarlayan enjeksiyonlar 18 ay veya daha uzun sure amenore ve infertiliteye yol acabilmektedir. Karaciğer fonksiyonlarında bir bozukluk gorulduğunde hemen onlem alınmalıdır. Emzirenlerde kullanılmamalı, bromokriptin ile birlikte verilmemelidir
Yan Etkiler / Advers Etkiler:
Aşağıda belirtilen istenmeyen etkiler diğer progestinlerin kullanımıyla olduğu gibi medroksiprogesteron asetatın kullanımıyla da ilişkin gorulmuştur. Memede hassasiyet, galaktore, vajinal kanama, adet miktarındaki değişmeler, amenore, odem, kilo değişmeleri, servikal aşınmadaki ve servikal sekresyondaki değişmeler, kolestatik sarılık, kaşıntılı veya kaşıntısız deri dokuntusu, depresyon, insomnia, yorgunluk, sinirlilik, trombofilebit, serebral trombozis ve amboli, hiperpireksi, pulmoner amboli, nadiren baş ağrısı, akne, alopesi, hirsutizm, anafilaktoid reaksiyonlar. Beklenmeyen bir etki oldugunda doktorunuza başvurunuz.