Oncelikle bu rehberin gameplay kanalı olanlara ve acmak isteyenlere cok iyi bir kaynak olacağını duşundum.Umarım sizler tarafından beğenilir ve sizlere faydalı olur.
Şu an 6 aylık ve 2800 aboneli turkce bir gameplay kanalım var.Bu zamana kadar karşılaştığım tecrubeleri,izlediğim yolları teker teker anlatacağım.
Oncelikle şunu soylemem gerekiyor ki bu sektorde cok adam var.Oyun ceken cok eleman var.Fakat izlenen ve gercekten kazanan cok az.Bu yuzden sizde en iyilerden olmak icin cok sabırlı olmalısınız.Kesinlikle yılmadan video cekmeye devam etmelisiniz.Ayrıca bilgisayarınız oyunu oynarken kasıyorsa bakımını vs. yapın driverlarını kontrol edin.Eğer hala kasıyorsa malesef siz gameplay cekemezsiniz demek oluyor bu

1-İşe girmeden once sesinizin nasıl cıktığına bir bakın.Eğer siz kendinizi izlemiş olsaydınız ''bu cocuk daha ya'' dermiydiniz ? Bunu bir test edin.Eğer demiyorsanız adımlarınızı atabilirsiniz

2-Başlangıc icin cok kaliteli mikrofonlara gerek yok.Benim 25 liraya aldığım Philips SHM1900 kulaklığı işimi cok cok iyi goruyor.Fakat seste cızırtı oluyor.Sesteki cızırtıları Audacity kullanarak temizlemek ve sesinizi tane tane yapmak en alttaki linkte anlatılıyor.
3-Eğer korku oyunu cekecekseniz kameranızın olması şart.Fakat oyle pek bir korkusu olmayan oyunlarda facecam cok kotu duruyor.Surekli aynı yuz ifadesi hic bir seyirci tarafından sevilmez tabiiki.Ben bu zamana kadar gelirken kamera kullanmadığımıda belirtmek isterim.
4-Oncelikle kanal adınızı belirlemeniz gerekiyor.Kanal adınız kesinlikle Gaming ve ya GamingTR ile bitmesin.Şu an bu tur kanallara cocuk kanalı gozuyle bakıyorlar ve pek değerleri olmuyor.Sizden bu konuda istediğim kendinize has iyi isimler bulmanız.
5-Kanalınıza adını koyduktan sonra adınıza uygun bir kanal resmi ve profil logosu yapın ve ya yaptırın.Bu kısım cok onemli.Cunku eğer kanal resminiz dandik ve ya size ozel olmazsa abonelerin gozunde basit bir kanalmış gibi gorunursunuz.
6-Sıra geldi cekeceğiniz oyunları belirlemeye.Ben aynı anda en fazla 3 seriye devam etmenizi oneririm.Cunku bazı kişiler 1'i sever bazıları 2'yi bazıları 3'u ona gore siz sıralamanızı ve yukleme onceliğinizi belirlersiniz.
Cekeceğiniz oyunlar icin oncelikle youtube'da bir araştırma yapın hangi kanalın hangi serisi iyi izleniyor ? Hangi kanalda ne gidiyor ? gibisinden araştırın ve sizde o seriye başlayın.
7-Başlayacağınız oyunları sectiniz.Fakat oyunu nereden temin edeceksiniz ? Tabii ki steamdan.Ben korsan oyunlarla gameplay cekilmesine sağlıklı bakmıyorum.Cunku eğer adınız bir kere korsancıya cıkarsa ne kimse sizin sponsorunuz olur,ne de kimse sizi izler(bazı sağlam takipciler devam etse bile).
O yuzden oncelikle minecraft ile başlamanızı oneririm.Minecraft premium'u ucuz bir yolla temin edin ve modlu ya da modsuz kendi yorumunuzu katarak oyununuzu oynayın.Ha ben minecraft sevmiyorum oynamam kardeşim derseniz biraz para harcayıp 15-20 dolara biraz oyun almanız gerekecek.
8-Oyunları aldınız video cekeceksiniz ama neyle ? Tabii ki fraps ile.Frapsten videonuzu kaliteli bir şekilde(720P) kaydedip rahatlıkla boyutunu indirip,gene rahatlıkla montajlayabilirsiniz.(Gene en altta bunlar anlatılıyor) Boyutu en fazla 1-2 gb olacaktır.(yaklaşık 30-40 dakikalık videolarda boyut boyle) Eğer kaliteyi duşururseniz,seyirciyi yani abonelerinde duşurursunuz unutmayın.
9-Herşey hazır videoya başladık ama nasıl davranacağız ? Oncelikle kendi tarzınızı belirlemeniz gerekiyor.Bence oyunu alaya alıp oynayın.Kendi nazarımda en cok tutan taktik budur.Yani oyundaki karakterle dalga gecin.Kendi yaptığınız işleri gunluk hayattan birşeylere benzetip bir turlu insanları guldurun.
Ha tabii ki guldurmeden de kendini izleten kişiler var.Fakat bunlar işe cok once başlamış,almış başını gitmiş adamlar.Ayrıca kesinlikle bir gameplay kanalının taklidini yapmayın.Bu size ozenti lakabını kazandırır ve kimse bu lakabtan hoşlanmaz.
O yuzden tekrar tekrar soyluyorum kendi tarzınızı belirleyin.Diğer bir nokta ise kesinlikle oyunun sesi ile kendi sesinizi iyi ayarlayın.Yani oyunun sesini 0 a indirmeyin ama oyunun sesi sizin sesinizide boğmasın.Bunu siz deneyerek oğreneceksiniz.
10-Videoyu yaklaşık 30 dakika cekin.30 dakikadan az 40 dakikadan fazla olmasın.Bence en tutulan zaman aralığı budur.
11-Videoyu cektiniz şimdi ne yapacaksınız ? Şimdi oncelikle videonun boyutunu virtualdub programı ile kucultuyoruz(en altta anlatımı var) sonra boyutunu kuculttuğumuz videonun sadece sesini format factory programı ile alıyorsunuz.Aldığınız sesi audacitye atıyorsunuz ve gurultuleri kaldırıyorsunuz.
Sonra goruntuyle sesi tekrar birleştirmek icin Camtasia studio 8 (ben kullandığım icin bunu soyluyorum) i acıp sesi ve goruntuyu birleştiriyorsunuz.Goruntunun sesini 0 yapıp ses kaydının sesini yukselttiğinizde ortaya cok kaliteli bir video cıkıyor.
12-Videolara intro ve outro eklemeli miyim ? Ucretsiz intro ve outro siteleri var.Orneğin flixpress gibi fakat ben bunları onermem cunku cok basit.Ben intro kullanmıyorum ama outroda bir resim ile beni takip etmeleri gereken yerleri yazıp onu videonun sonuna ekliyorum.
Tabii ki iyi bir intro cok iyi olur fakat dediğim gibi bulamazsanız cokta onemli değil.Şu an Turkiye'de başı ceken gameplay kanallarının coğu intro kullanmıyor.
13-Videoyu montajladım yuklerken ne yapmalıyım ? Şimdi oncelikle kanalımızı acıp videoyu sectikten sonra videoyu herkese acık bir şekilde değilde ozel bir şekilde yukluyoruz.Bunun nedeni Youtube'un videoyu işlemeye yukledikten sonra devam etmesi.
Yani siz videoyu yukler yuklemez yayınladığınızda video mutlaka 360 p kalır.(siz hd yuklediğiniz halde) 1 saat sonra hd olacaktır.Fakat o zamana kadar izleyen zaten izlemiştir

14-Video yuklendi,ozelde ve işlendi.Şimdi ne yapılacak ? Oncelikle kanal ayarlarımızdan,varsayılanlardan videomuzu yukler yuklemez koyacağı description kısmını ve etiket kısmını ayarlıyoruz.
Bu acıklama kısmına işte videoyu beğenmeyi unutmayın paylaşın felan yazabilirsiniz.Ayrıca varsayılanlardan gene para kazanmayı acın video yukler yuklemez acılsın para kazanmaya.Ayrıca her videoda sağ ustte gozuken kanal logonuzu video ici reklamlar bolumunden ayarlayın.Ben mutlaka oneriyorum onuda.
15-Varsayılanları da ayarladık.Şimdi reklamları nasıl ayarlayacağız ? Oncelikle biz duzenli izlenmeye sahip olacağımız icin adsense onermiyorum.Şahsen ben once adsensedeydim orjinal olan oyunuma bile kanıt istediler.Gonderdim fakat reklamlarını gene acmadılar.
Zaten onlar reklam acana kadar video izlendi,eskidi bile.Ondan sonra partnere gectim sorunsuz para kazanma acıldı.Şimdi size onerim sizde partnere gecin 15-20 videonuzdan sonra(hatta oncede alanlar olabilir ama sağlam olsun) ve canınız kanıtlarla felan sıkılmasın.Gameplay kanallarına baktığında zaten hemen hemen hepsinin partneri vardır.O yuzden sıkıntı yapmayın ve gecin.
16-Şimdi reklamlarınızı ayarlayacaksınız oncelikle tum videolarınızda video arası reklamları aktif edeceksiniz.Videolarımız 10 dakikadan uzun olduğu icin bu hakkımız var.Benim size tavsiyem 30 dakikalık bir videoya en fazla 3 koyun.Ben 2 tane koyuyorum.Kimse rahatsız olmuyor.Cokca reklamda koyabilirsiniz tabi ama ondan sonra adınız işi para icin yapıyora cıkar.
17-Ondan sonra her videoya bir acıklama mutlaka yazın ilk başlarda.Size cok faydası olacaktır ozgunluk acısından.Her videoyu varsayılan ile gondermeyin.Onun ustune birkac cumle video ile alakalı spoiler verin.Dediğim gibi ozgunluk acısından iyi olur bu cumleler arasında oyunun adınıda verinki aramalardan descriptionada bakıldığından sizin videonuz da uste cıksın.
18-Videoyu da attık ayarlarıda tamam şimdi ne yapacağız ? Diyelimki 3 seri cekiyorsunuz ve bu seriler Minecraft,Battlefield 4,Call of Duty Ghosts.Bu cektiğiniz serilerden koyduğunuz videolardaki duzene cok dikkat edin ve yaklaşık 10-15 video cektikten sonra kendinize bir fragman yapın.
Bu fragmanı intro ile değil,cektiğiniz 10-15 videodaki en komik anları kırparak yapın.Fazla değil 4-5 dakika bir fragman yaparsanız,kanalınıza gelen aboneler icin cok cok iyi olur.Bence abone cekmedeki en iyi yontemlerden biridir bu fragman.
19-10-15 video cektik fragmanı yaptık yukledik.Sonra kanalda duzene cok dikkat ediyoruz.Minecraft,Battlefield 4,Call of Duty Ghosts'a ayrı ayrı playlistler oluşturuyoruz ve sırayla cektiğimiz videoları ekleyip,bu playlistleri kanal ana sayfamıza da ekliyoruz.Ornek duzen,
En uste fragman,
Altına en son yuklenen videolar
Minecraft
Battlefield 4
Call of Duty Ghosts
Son yuklenenlerin altındaki playlistleri populerliğe gore değiştirebilirsiniz.
20-Kendinize sosyal ağ hesapları acın.Facebook,twitter,twitch gibi ki sonradan sizin adınıza hesap aldıklarında siz fake durumuna duşmeyin.Bu sosyal ağlardan cektiğiniz videoları paylaştıkca videolarınızın hiti artar,kanalınızın hiti artar.
Ayrıca bu ağları mutlaka youtube kanalınıza bağlayın ya da kanalınızdaki resimin ustune ekleyin.Videolar ile ilgili durumları,oyunlarla ilgili gelişmeleri yakaladıkca paylaşırsanız sizin icin cok faydası olacaktır.
21-Kanalımızın duzeni cok iyi 15-20 videomuz oldu ve cokta komik fragmanımız var.Sırada reklam yapma kısmı geldi.Benim size onerim kanalı actıktan sonra kesinlikle ama kesinlikle herhangi bir buyuk kanala yalakalık yapmayın.
Yani adamın kanalına gidipte video cekebilir miyiz? Seni cok seviyorum xxx abi gibi şeyler yazmayın.Sonra siz o buyuk kanalla tutup bir video cekersiniz.Aboneleriniz patlar.Videolarınızın altına ''lan buda xxx kişisi sayesinde buralara geldi'' dediği anda olay farklı yerlere gider.
22-Hic bir kanaldan medet ummadan bir tane facebook hesabı ile oyun ile ilgili tum gruplara girip reklamınızı yapabilirsiniz ama ''kanalımız yeni acıldı gelin abone olun'' felan demeyin başka birinin ağzından ''ya şu kanal cok guzel gulmekten oldum fragmana bak ahaha'' yazıp altına fragmanınızı(En komik kesitlerinizi) attıktan sonra izleyen kişi mutlaka gelip kanalınızı ziyaret eder ve beğenirse %100 abone olur.
Tabii bu sırada size yalancı felan diyenler cıkabilir o yuzden bunu yaklaşık 100 150 aboneden sonra yapın.(sizden başkası reklam yapmış gibisinden

23-Yaklaşık 3-4 ay gecti ve 1500 aboneniz oldu diyelim.Mutlaka her hafta bir VLOG cekin.Onların goruşlerini alın.Ceşitli anketler yapın oyunlar ile ilgili.Size gideceğiniz yolda cok buyuk bir etkisi olur ve sizi abonelerinize cok yaklaştırır.
24-Birlikte video cekebilirmiyiz XXX abi ? Derlerse hic bir zaman hayır cekemeyiz demeyin.Yani cocuğun size olan sevgisini kırmayın ama evette demeyin.Siz anladınız işte

25-Videolarınıza gelen yorumlara mutlaka dikkat edin.Cevap verilmesi gerekenlere cevap verin.Boylece hem videolarınız yukselir.Hemde aboneleriniz kendilerine cevap verildiği icin onemsendiklerini hissederler ve diğer videoya yazarlar.
26-Videoların arasındaki zamana dikkat edin.Bence 1 gunu aşmadan yeni video koyun.Eğer video cekemiyor ya da yoğunsanız 2 gun araylada olur.Fakat ben gunluk 1 video atmayı oneririm.(Kendi kullandığım yontem budur)
27-Başladığınız oyun serilerini yarım bırakmayın.Cunku her yarım bırakılan seri izleyicinin gozunde size - değer katar.Onun yerine bir video cekip eğer beğenilirse serinin devamını getirmeyi deneyebilirsiniz.
28-Bu aşamaya gelene kadar hic bir zaman umudunuzu yitirmeyin.Ben 2 ayda 100 aboneye zor ulaştım ama ondan sonra kanal patladı ve 6 ayda 2800 abonem oldu.Hergun 50-60 abone gelmeye devam ediyor.Gunluk yaklaşık 4-5 bin izlenme var.
Şimdi gecelim yukarıda bahsettiğim programların anlatımlarına,
Virtualdub Boyut kucultme
Format Factory Videoyu Sese Donuşturme
Audacity gurultu temizleme
Şoyle tekrar bir ozet geceyim.Videoyu frapsten cektiğiniz zaman video 50-60 gb olur.Bu videoyu 1 numaralı anlatıma gore kuculttukten sonra bu videoyu 2 numaralı anlatıma gore format factory'e atıp mp3 ' e donuşturuyorsunuz.Mp3 e donuşturduğunuz videonun sadece sesi kaldı.Bunuda audacity'e atıp 3 numaralı anlatıma gore cızırtıyı temizleyip(dikkat edin audacity'nin ayarlarında ses kalitesini best yapın ses gene cızırtılı cıkmasın) son olarak camtasia studio 8 indirip videoyu ve temizlediğimiz ses kaydınızı atıyorsunuz buraya.Videoyu ve sesi koyduktan sonra kayma olmaması icin başlangıc ve son noktalarına bakıyorsunuz ve sonra videonun sesini 0 a indirip ses kaydının sesini %240 a cıkarıyorsunuz.Boylece sesiniz hem net hem yuksek cıkmış oluyor.
Arkadaşlar umarım gameplayer olmak isteyen arkadaşlara yardımcı olur bu rehber.Eğer hala aklınıza takılan sorular varsa konunun altına yazın konuya ekleyeyim.Teşekkur ediyorum...