Kadınlarda Kemik Erimesi nedenleri
Kadınlarda Kemik Erimesi tedavisi



Kadınların korkulu ruyası kemik erimesi yani osteoporoz bu yazımızın konusu melekler Kemik erimesi neden olur, nasıl onlenebilir, tedavisi nelerdir bu makalemizde anlatmaya calışacağız..





Uzmanlar, osteoporoz yani kemik erimesi hastalığının erkeklere nazaran kadınlarda daha cok gorulmesinin en buyuk nedeninin menopoz sonrası koruyucu hormonların azalması ve boylece kemiklerin korunmasız kalması olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Hidayet Sarı, kemik erimeleriyle ilgili olarak şunları soyledi:

Menopoza girince hormon kesiliyor, kesilince de kemikleri uyarıcı madde ortadan kalktığı icin kemik zayıflamaya başlıyor. Erkeklerin boyle bir hormon kesilmesi yok. Yavaş yavaş azalıyor ama oyle kadınlarda olduğu gibi kesilmiyor.

Erkeklik hormonu, kemik uzerinde uyarıcı bir etki yapıyor. Kaslarının guclu olması da, kemiklere canlı bir etki yaratıyor. Ama erkekler bu korumadan mahrum kalırsa; alkol kullanırsa, iyi beslenmezse, spor yapmazsa, sigara gibi başka faktorler varsa ve hormonları erken cokerse, erkekler de osteoporoza yakalanabiliyor.”

Kadınlarda Eksilen hormon nasıl geri kazanılabilir?

“Eskiden bu goruş şoyleydi; ‘Madem bu hormon kadını koruyor. Biz hormonu dışarıdan verelim, kişilerin kemikleri erimesin.’ Fakat vucut o hormonla ilişkili reseptor algılayıcıları kapattığı icin, siz dışarıdan verdiğiniz zaman, bu sefer yanlış uyarı anlamına geliyor. Memede, rahimde kanserler oluşmaya başlıyor. Yağlanma ile damarları tıkanmaya başlıyor. Ters etki yapıyor.”

Kadınlarda Kemik Erimesine alınacak onlemler

Prof. Sarı, bu sorunlara karşı yapılabilecekleri şoyle sıraladı:

“Kişiyi sporla, risk faktoru olan hareketsizlikten kurtaracağız. Kalsiyumlu gıda almıyor ise aldıracağız. Alkol alıyor, sigara iciyor ise bıraktıracağız. Kişiyi bu ek tedbirleri alarak, duzeltelim.

Bir de kemik yapısını uyarıcı ilaclar verelim. Ama şu gercek ki, osteoporoz başladı mı, biz ilaclarla bunu sıfırlayamıyoruz. Şeker hastalığı gibi, kalp hastalığı gibi, ancak yerinde tutabiliyoruz.

Bir şu yapılabiliyor; kadın erken yaşta menopoza giriyor, 30-40 yaşında korkudan, uzuntuden girebiliyor veya kadının hastalığı var, ameliyatla rahmi alınıyor. İşte onlarda kontrollu hormon verilebilir. Ama Turk kadını 40-50 yaşında menopoza giriyor. O halde pek fazla hormonlarla oynamamak onem taşıyor.”