servisit nedir
rahim ağzı iltihabı tedavisi
Kadın hastalıklarından biri olan ve bircok kadının yaşadığı servisit yani rahim ağzı iltihabı hakkında sizlere uzmanlardan derlediğimiz genel bilgileri paylaşıyoruz.


Servisit rahim ağzı dokusunun ceşitli etkenlere bağlı inflamasyonu veya enfeksiyonu, iltihabıdır. Kadınların neredeyse yarısında gorulen sık rastlanan bir durumdur. Bu inflamasyon veya enfeksiyon ceşitli bakteriler ozellikle seksuel gecişli mikrobik etkenlere bağlı veya vajendeki diafram gibi yabancı maddelerin travmasına bağlı oluşabilir.
Sebepleri ve risk faktorleri:
- Vajinal enfeksiyon veya seksuel gecişli enfeksiyonlar (gonore, klamidya, trikomonas..)
- HIV eya HPV ile enfekte olanlar servisit acısından daha risklidir
- Birden fazla cinsel partneri olan kişiler ve partnerlerinde cinsel ilişki ile gecebilecek hastalık olanlar riskli gruptadır
- Vajinaya uygulanan her tur yabancı madde, krem, tampon, diafram, vajinal duş
- Prezervatifteki latex maddesine veya spermsitlere allerjisi olanlarda da buna bağlı servisit gelişebilir
Belirtiler:
Servisit hicbir şikayet yaratmayabilir fakat en sık akıntı şikayetine neden olur. Akıntı genellikle adet doneminden hemen sonra başlar. Bunun dışında kaşıntı, kasık ve bel ağrısı, ilişki sırasında ağrı, adet donemi dışında lekelenme tarzında kanamalar, idrar yaparken yanma gibi şikayetler yaratabilir.
Servisitteki enfeksiyonun yukarıya rahim ve yumurtalıklara ve karın icerisine doğru ilerleme riski vardır. Buralara ilerlerse karın ve kasık ağrısı, ateş, bulantı, kusma gibi şikayetlere de neden olabilir.
Tanı:
Servisit muayenede gorulerek şuphelenilebilecek bir durumdur. Serviks (Rahim ağzı) kızarık, akıntı ve iltihaplı bir goruntude olabilir. Muayeneye ek olarak kultur, smear hatta serviksin goruntusune gore kolposkopi ve biyopsi gibi ek tetkikler yapmak gerekebilir.
Tedavi:
Yukarıda anlatıldığı gibi servisite neden olabilecek vajina icerisine uygulanan herhangi bir madde varsa bunu kullanmayı bırakmak tedaviyi sağlayacaktır. Fakat genellikle servisitin sebebi mikrobiktir ve en cok saptanan klamidya, gonore, trikomonas gibi bakteriler saptanırsa bunlar antibiyotik tedavisi ile gececektir. Herpes gibi bir viruse bağlı servisit varsa bu etkene yonelik antivirus ilaclar gerekebilir. Tedavi suresinde cinsel ilişkiye ara vermek gerekir.
Coğunlukla antibiyotik tedavisi yeterli olur fakat bazen bu tedavilerle gecmeyen servisitlerde serviksteki anormal hucrelerin ortadan kaldırılması icin yakma (koterizasyon), dondurma (kriyoterapi) , lazer gibi uygulamalar yapılabilir. Bu tur işlemlerden sonra 1 ay cinsel ilişkiye girilmemelidir, rahim ağzının iyleşmesi 2 ay surebilir. Bu sure sonunda kontrol edilecektir.
Eğer enfeksiyonun sebebi cinsel ilişkiyle gecen bir hastalıksa bu durumda erkek partnerinizin de tedavi edilmesi gerekir. Bu durumda partneriniz de tamamen tedavi olana kadar ilişkide bulunmamalısınız.
Servisitten korunmak icin:
- İlişkide bulunduğunuz partnerinizin hastalığı olmadığından emin olmalısınız
- Vajinal bir enfeksiyon veya akıntınız olduğunda hemen tedavi olun ki rahim ağzına da enfeksiyon ilerlemesin.
- Hicbir şikayetiniz olmasa bile yılda bir mutlaka muayene olun ve smear testi yaptırın
- Partnerinizin de duzenli olarak seksuel gecişli hastalıklar acısından muayene olmasını sağlayın
- Vajen icerisine uygulanan kremlerden, kimyasal maddelerden, vajinal duş yapmaktan, deodorantlı tamponlardan, spreylerden kacının.
Gebelik ve bebeğe etkisi:
- servisit uzun sureli kronik bir hal almışsa rahim ağzından iceriye sperm gecişini bozabilir ve bu nedenle kısırlığa neden olabilir. (nadiren)
- Doğum sırasında rahim ağzından bebeğe enfeksiyon gecebilir ve bebekte goz enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu oluşabilir.