Miyomlar buyukluk ve sayı bakımından ceşitlilik gostermektedir. Genelde yavaş yavaş buyurler ve bir belirtileri yoktur. Eğer bir miyomun bir belirtisi yoksa o zaman o miyomu tedavi etmeye de gerek yoktur. Miyomlu insanların yuzde yirmi beşinde, miyomlar bir belirti ile kendilerini belli ederler ki o zaman tedavi gerekmektedir.
Miyomlar rahim duvarında tek bir yumru olarak veya birden cok sayıda gurup olarak oluşabilirler. Capları 1 milimetre ile 20 santimetre arasında değişebilir. Miyomlar kadınların kalca kemiği civarında en yaygın gorulen tumorlerdir ve kadınların rahimleri en cok miyom sebebi ile alınır. Genelde tumor diye adlandırılsalar da kansere sebep olmazlar. Hatta bazıları hamilelik sonrası kendiliğinden kaybolur.
Nedenleri tam olarak netlik kazanmamış olmakla beraber rahim miyomlarının coğunluğu kadınların doğurgan yıllarında gorulmektedir. Miyomlar, vucut ostrojen uretmeden once ortaya cıkmazlar. Hamilelik yıllarında ise vucut ekstra ostrojen urettiğinden hızla buyurler. Menopoz yıllarında ise buyumeleri durur hatta ostrojenin azalmasından kaynaklı olarak kuculebilirler.
Miyom oluşumlarının beslenmeyle veya yaşam tarzıyla alakalı olduğunu gosteren bir calışma yoktur.
Genetik olarak miyom oluşturmaya yatkın bir aileniz varsa, bu sizi risk gurubuna sokabilir. Tek yumurta ikizlerinde, her ikisinde de miyom gorulme olasılığı, cift yumurta ikizlerinin her ikisinde de miyom gorulme olasılığından daha fazladır.


KADIN HASTALIKLARIYLA İLGİLİ KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/kadin-hastaliklari.1095/
Miyomlar veya fibroidler, normal rahim kası hucrelerinden cok daha fazla ostrojen alıcısına sahiptirler.
Vucudun dokularını yenilemede kullandığı diğer buyume faktorleri, orneğin insulin benzeri buyume faktoru, miyom (fibroid) oluşumunu tetikleyebilir.
Afrika kokenli kadınlarda, 30 yaş uzeri kadınlarda ve hic doğum yapmamış kadınlarda gorulme olasılığı daha fazladır.
Belirtileri Nelerdir?
Ağır ve uzun kanamalar
Leğen kemiğinde ağrı ve baskı
Kilo alımı veya karın kaslarında anormal buyume
Karın şişmesi veya gerilmesi
Mesanede veya bağırsakta baskı
Kucuk tuvalete sıkca cıkma
Bacakların arkasında ağrı
Kabızlık
Menstural donguler arasında vajinal kanama
Cinsel birleşme sırasında acı
Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorlar genelde fiziksel muayene miyomları tespit ederler. Leğen kemiği muayenelerinde ozellikle bir kayma varsa doktorlar miyomu teşhis edebilmektedirler. Doktorlar rahmin buyukluğunu ve şeklini kontrol ederken de miyom tespit edebilirler. Bir elleri vajinadan iceri girerken bir elleri karın kaslarının ustunde olacak şekilde bu muayeneyi gercekleştirirler.
Eğer bu yontemlerle teşhis edemezlerse, bolgenin bir fotoğrafını elde etmek icin, karın ustunden ultrason kullanabilirler veya vajina yolu ile rahme ultrason cihazı sokabilirler. Transvajinal ultrasonografi de denilen ikinci yontem ile idrar akışına bir engel olup olmadığına ve varsa başka miyomların olup olmadığına da bakılır.
Ceşitleri Nelerdir?
Bulundukları yere gore miyomlar 3 guruba ayrılabilirler.
Mukoza altı miyomları: Endometrium da denilen rahim mukozasının ya da rahim duvarının hemen altında bulunurlar. Rahim boşluğuna doğru bir yumru oluştururlar. Bu tip miyomların ne kadarının kas icinde gomulu olduğu, ne kadarın ise rahim boşluğuna doğru cıkıntı yaptığı onemlidir. Ağır kanamalara ve uzun menstruasyon donemlerine sebep olabilirler. Menstruasyonlarda duzensizliğe sebep olabilirler.
Duvar ici Miyomlar: Rahim duvarının icinde yani rahimi oluşturan kasların icerisinde bulunurlar. Bu fibroidler, yerlerine ve buyukluklerine gore rahim boşluğuna doğru veya rahmin dışına doğru cıkıntılar oluşturabilirler. Bu ceşit miyomlar kanama ve baskı gibi rahatsızlıklar oluşturabilecekleri gibi bir belirti gostermeyebilirler de.
Serozal altı Miyomlar: Rahmin dış kısmına yakın olur. Buyukluk ve konumlarına gore bir kısmı rahim duvarında olabileceği gibi bir kısmı da rahimden dışarı doğru sarkmış da olablir. Yine buyukluğune ve yerine gore idrar torbasına ve bağırsaklara baskı yapıyor olabilir.
Komplikasyonları Nelerdir?
Miyomlar genelde zararsız olsalar da bazen rahatsızlıklara sebep olabilirler. Fazla kan kaybından kaynaklı kansızlık, bunlardan biridir.
Miyomlar ve Hamilelik
Miyomlar genelde gebe kalmayı ve hamileliği etkilemezler. Ancak bazı durumlarda kısırlığa ve duşuğe sebep olmaları da olasıdır. Mukoza altı fibroidler dollenmeyi ve embriyo gelişimini engelleyebilirler. Boyle durumlarda genelde doktorlar, hamile kalmaya calışmadan once rahimden miyomun alınmasını tavsiye edebilirler. Bu tavsiye duşuk veya duşukler yapıldıktan sonra da verilebilir. Cok nadir olarak fibroidler fallopia kanalının bicimini bozabilir veya bloke edebilir. Yine miyomların, spermlerin dol yatağı boynundan falopia kanalına gecişini engellemesi de nadiren gorulen bir durumdur.
Nasıl Tedavi Edilirler?
Miyomları yani fibroidleri tedavi etmenin pek cok yolu vardır. Pek cok etken miyomların nasıl tedavi edileceğini belirlemeye yarar. Mesela miyomun gosterdiği belirtiler, miyomun yeri, buyukluğu ve sayısı, hastanın yaşı, doğurganlık planı, ve kadının tercihine gore tedavi de şekillenmektedir.
Ganadotropin (yumurtalık maddesi)’ni salıveren hormon agonistleri: Bu hastalara her ay veya uc ayda bir verilen bir iğnedir ve hastayı gecici olarak menopoz evresine sokar. Bu iğneyi kullanırken miyom kuculur. Ancak ilacı kullanmayı bıraktıklarında miyom tekrar buyumeye başlar ve semptomlar yeniden gorulmeye başlar. Bu tedavi ya hastayı ameliyata hazırlamada kullanılır veya kadının doğal menopozuna yakın olması durumunda, bu safhaya gelinceye kadar bir geciş olarak uygulanır. Bu tedavi genelde uzun sureli olarak uygulanmaz.
Progesteronlar, ağız yoluyla alınan doğum kontrol ilacları, anti-ostrojenler miyom kaynaklı ağır kanamaları kontrol etmek icin kullanılabilmektedirler. Ancak cok da etkili olmayan bu ilaclar miyomu kucultmekte de başarısızlardır.
Miyomektomi: Miyomektomi, sadece miyomların ameliyatla alınması ve rahmin yerinde kalmasını ongoren ameliyatlardır. Histeroktomiye gore avantajı, rahmin yerinde kalması sayesinde doğurganlık ihtimalinin devam etmesidir. Miyomktominin dezavantajı ise rahmin yerinde kalması nedeni ile miyomların tekrar oluşabilmeleridir. Bu da tekrar bir ameliyat ihtimali demektir.
Histeroktomi: Bir diğer ameliyat turu rahmin tamamen alınması anlamına gelen histeroktomidir. Miyomun tekrarlanma ihtimalini yok eden bu ameliyatın dezavantajı gebelik ihtimalinin ortadan kalkmasıdır.