Cikolata kisti gebeliğin yerleştiği rahimdeki, ic dokusunun vucudun başka bir bolumunde ozellikle yumurtalıklarda yerleşmesiyle oluşur. Endometriozis hastalığı olarak tanımlanan rahatsızlık vucutta başka alanları da etkileyebilir. Yumurtalıklarda oluşan kistlerin ic yapısı aynen rahim dokusu gibidir. Kadındaki ureme hormonlarına karşı, aynı rahim ic dokusunun verdiği yanıtı verir.




Her adet donemi geldiğinde, kistin icinde kanama meydana gelir. Bu kanama icerde birikerek, zaman icinde koyu kıvamda ve kahverengi bir sıvı halini alır. Bu sıvının erimiş cikolatayı andırması yuzunden, kistler cikolata kisti olarak anılır. Bazen ağrıya ve benzer ultrason gorunumleri nedeniyle yumurtalıklarda meydana gelen kistler ya da corpus luteum kistleri cikolata kistleriyle karıştırılabilir ve gereksiz tedaviler uygulanabilir.


Endometriozis yaygın, kronik ve ostrojen bağımlı bir hastalıktır ve ureme cağındaki kadınların yuzde 10’unda gorulur. Fakat gebe kalmakta sıkıntı ceken kadınlara baktığımızda, hastalığın bu grupta gorulme sıklığının yuzde 30-50’lere cıktığı anlaşılır. Şiddetli kasık ağrısı olan kadınların ise ucte birinde endometriozis saptanmaktadır.










- Ağrının bolgesi ve şekli nasıldır?

Ağrı karın alt bolgesinde, kasıklarda, makat bolgesinde aşırı bir hassasiyet, batma, cekilme, yanma ya da kesici bir nitelik gosterebilmekle birlikte bazen idrar yaparken yanma, mesane bolgesine yerel ağrı ya da buyuk tuvaleti yaparken zorluk şeklinde de kendini gosterebilir.


- Nasıl teşhis edilir?

Hastalığın teşhisi genel muayene, laboratuvar ve radyolojik inceleme sonuclarına ve bazen de laparoskopi sonuclarına gore mumkun olmaktadır. Hastalığı gosteren kesin bir test olmamakla beraber endometriozise bağlı olarak oluşan cikolata kistleri ultrasonografi ile kolaylıkla tanınabilir. Ancak kesin tanı coğunlukla biopsi ile doğrulanır.


- Hastalığın olumsuz etkilerinden biri de kısırlık. Cikolata kisti olan kadınlar gebe kalamaz mı?

Hastalığa bağlı olarak gebe kalma şansı azalabilir ancak tedaviyle gebelik sağlanabilir . Hastalık ya yumurta kalitesini bozarak ya da endometrium adı verilen rahim zarının yapısını bozarak dollenmiş yumurtanın tutunmasını onleyebilir. Ayrıca kadındaki yumurtalık rezervini azaltabilir. Bu hastalığa bağlı kısırlıkta, cerrahi olarak ureme organlarında oluşmuş olan yapışıklıkları acmak tedavi yontemlerinden biridir. Ayrıca aşılama ve tup bebek gibi yardımcı ureme yontemlerini kullanarak ureme hucrelerini laboratuvara naklederek ureme basamaklarını dış ortamda kolaylaştırmak mumkundur.

- Cerrahi tedavi yontemleri nelerdir?

Laparoskopik cerrahi ile endometriotik odakların cıkartılması, yakılması, organlar arasındaki sert ya da ince yapışıklıkların acılması, rahim arkası ve vajen duvarı arasında bulunan hassas ve ağrılı endometriotik nodullerin cıkartılması, derin yerleşim gosteren ve sinirlere bası yapan ya da ceken lezyonların ortadan kaldırılması gercekleştirilir. Tum bu girişimler ile ağrının ortadan kaldırılması ya da azaltılması mumkundur.

- Ağrı icin medikal tedavi yontemleri nelerdir?

Ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları, adeti baskılayan aylık iğneler ve guncel olarak da progesteron turevleri ağrı icin kullanılabilir. Ağrı kesicileri surekli kullanmak ilerde bobrek harabiyetine yol acabilir. Doğum kontrol haplarını ise kesintisiz kullanmak gerekir. Adetleri tamamen baskılayan ilaclar etkindir, ancak sadece 6 ay kullanılabilir. Ağrı icin en etkili secenek olarak geriye progesteron turevi ilaclar kalıyor.