Rahim poliplerinin kısırlıkla ilişkili olduğu ortaya cıkarılmıştır. Poliplerin varlığı durumunda kısırlık ile karşılaşılırsa, poliplerin cıkarılması tekrar hamile kalınmasına imkÂn sağlayabilir.
• Rahim polipleri aynı zamanda tup bebek uygulamasına giren kadınlarda da duşuk yapma riskini arttırmaktadır. Eğer tup bebek tedavisi duşunuyorsanız ve rahminizde polipler varsa, doktorunuz embriyo transferi oncesi poliplerin cıkarılmasını isteyebilir.


Doktorunuz rahim poliplerinin varlığından şuphelenirse, kesin tanı icin aşağıdaki testler veya işlemlerden bazılarını isteyecektir:
• Transvajinal ultrason: Vajinaya yerleştirilen ince değnek benzeri bir cihazın gondermiş olduğu ses dalgaları ile rahim ici goruntuleri elde edilir. Ayrıca, Hysterosonography olarak bilinen bir prosedur de kullanılır. Bu prosedurde tuzlu su cozeltisi kucuk bir tup aracılığıyla vajinadan rahim icine enjekte edilir. Tuzlu cozelti enjeksiyonu rahim boşluğunu genişleterek daha net goruntuler elde edilmesini sağlar.
• Histeroskopi: Doktorlar rahim poliplerinin teşhis ve tedavisi icin histeroskopi denilen bir işleme de başvurabilir. İşlem esnasında vajina ve rahim ağzından ince, esnek ve ucunda ışık olan bir teleskop (histereskop) ile rahim icine ulaşılır. Histeroskopi, doktorunuzun rahim icini incelemesine ve bulunan poliplerin cıkarılmasına olanak sağlar. Bu şekilde takip prosedurlerine yonelik ihtiyac da ortadan kalkar.
• Kurtaj: Kurtaj işlemi sırasında, rahim ic katmanlarını kazımak icin uzun metal bir arac kullanılır. Laboratuar testi icin ornek polipler elde edilir. Doktorunuz kurtaj işleminden once ve sonra rahim icinin durumunu gormek icin histeroskopi prosedurunden yararlanabilir.
Rahim poliplerinin coğu iyi huyludur ve kanserli değildir. Ancak, rahimdeki bazı prekanseroz değişiklikler (endometrial hiperplazi) veya rahim kanseri (endometrium kanseri) de rahim polipleri gibi goruntu oluşturabilir. Poliplerin rahim kanseri olmadığından emin olmak icin laboratuara doku orneği gonderilebilir.
TEDAVİ VE İLACLAR
Rahim poliplerinin tedavisi icin aşağıdaki seceneklere başvurulur:
• İzlem: Belirti ve şikayetlere neden olmayan kucuk polipler kendiliğinden kaybolabilir. Rahim kanseri riski olmadıkca tedavi edilmeleri gereksizdir. Bu nedenle takip edilmesi onerilir.
• İlac: Progestin ve gonadotropin salgılatıcı hormon agonistleri dahil olmak uzere bazı hormonal ilaclar, rahim poliplerinin kuculmesinde ve belirtilerin azalmasında etkili olmaktadır. Ancak bu ilacların kullanımı genellikle kısa vadeli bir cozum olmaktadır. İlacların durdurulması halinde belirtiler coğunlukla tekrarlar.
• Kurtaj: Rahim ic duvarlarını kazımak icin ucunda oval aparat olan ince uzun metal bir metal kullanılır. Poliplerin alınması ve laboratuar icin doku orneği elde edilmesi icin kurtaj işlemi yapılır. Kurtajdan once ve sonra rahim icini gorebilmek icin histeroskop’tan da yararlanılır.
• Poliplerin ameliyatla cıkarılması: Histeroskopi sırasında, gerekli kucuk cihazlar histeroskop icine yerleştirilir. Histereskop tespit edilen poliplerin cıkarılmasını sağlar. Alınan polipler mikroskopik inceleme icin laboratuara gonderilebilir.
Poliplerin kanserli cıkması durumunda doktorunuz değerlendirme ve tedavi icin atılacak adımları sizinle konuşacaktır. Rahim polipleri nadiren tekrarlayabilir. Tedavi sonrası tekrarlamaları halinde daha fazla tedaviye ihtiyac var demektir.