tup bağlatma tupleri bağlatmak kordon bağlatma bağlatmak tuplerin bağlanması gunahmı
Ahmet Şahin'in yazısı
Soru: "Karı-koca olarak kendi aramızda cok cocuk sahibi olmama konusunda goruş birliğine varıyoruz. Bunun icin de tup bağlatmayı duşunuyoruz.
Ancak tup bağlatmanın caiz olmayacağını soyleyenler oluyor, geri donuşumu olmayan pişmanlıklara da sebep olacağını ileri suruyorlar. Artık hamile kaldığını anlayınca aldırma caresi geliyor aklımıza. Bunun da caiz olmayacağı yolunda soylentiler geliyor kulağımıza. Bu durumda soruyu size sorma gereği duyuyoruz mecburen. Siz nasıl bakıyorsunuz tup bağlatma yontemine?.. Yahut da hamile kaldıktan sonra aldırmanın caiz olmayacağı yolundaki soylentiye? Bu konularda aydınlanmaya ihtiyacımız var. Bilginizi bizimle paylaşırsanız sevineceğiz..."
***
Cevap: Once tup bağlatma konusuna bakalım.
Anladığım kadarıyla tup bağlatma demek, doğum yapabilen kusursuz bir hanımı tup bağlatarak bir daha doğum yapamaz kusurlu hale getirmek demektir. Yani eksiksiz, kusursuz bir kadını artık istese de doğum yapamayan kusurlu bir kadın durumuna duşurmek soz konusudur. İslam'da tedavi yoluyla kusurlu kadını kusursuz hale getirmek caizdir. Ancak kusursuz bir kadını mudahale ederek kusurlu hale getirmek caiz değildir.
Kısırlaştırma mudahalesi, erkek icin de kadın icin de caiz olmayan kusurluluk halidir. Allah'ın (cc) kusursuz yarattığını kusurlu hale getirmek manasını taşımakta, bu yuzden de caiz gorulmemektedir.
Kaldı ki, bugun cocuk sayısını fazla bulup da kısırlaşmayı dahi goze alan insan, yarın şartlar değişir de cocuk isteyecek duruma duşerse ne olacak?.. Gercekten de donuşu olmayan yola girilmiş, artık istese de cocuk sahibi olamayan ozurlu kadın durumuna kendini duşurmuştur.
Halbuki boyle donuşu olmayan bir yola girilmeden de, yani tup bağlatmaya gerek duymadan da doğum kontrolu yapılabilir. Fazla cocuk sahibi olma onlenebilir.
Hamile kalmayı onleyen ceşitli ilaclar, tedbir ve careler vardır. Diledikleri zaman vazgecebilecekleri bu ceşitli tıbbi usulleri tercih edebilirler. Hamile kalmayı onleyen bu tedbirler sahabe zamanında da uygulanmış, Efendimiz'in (sas) mani olmadığı da anlaşılmıştır. Cocuğun baştan oluşumunu onleyen bu gibi tedbirlerle doğum kontrolu yapmak en az riski olan yontemdir, denebilir... Cunku bu durumda oluşumu başlamış bir varlığı yok etmek soz konusu değildir. Belki oluşuma imkan vermeyen, yani hamileliği onleyen tedbirlerin alınması soz konusudur. Bunda ise bir varlığı yok etmek gibi şuphe veren bir durum soz konusu olmamaktadır.
***
Hamile kaldığını anlayınca aldırılamayacağı konusundaki goruşlere gelince:
Bu konudaki goruşleri ikiye ayırmak gerekmektedir.
Birinci goruşe gore: Hamile kaldığını anladığı anda, bir insan adayının oluşumunun başladığı anlaşılır. İnsan adayının cekirdeğine de olsa artık dokunulamaz. Annenin hayati tehlikesi soz konusu olmadığı takdirde cenin artık dokunulmazlık hakkına sahiptir. Varlığı hissedildiği andan itibaren dokunulmazlığı da başlamıştır. Kimsenin yardımına ihtiyacı olmadan buyuyup insan olacaktır cunku.
Bunun en sağlam goruş olduğunda şuphe yoktur. Yeter ki, bu hukme uyulabilsin...
İkinci goruşe gore ise: Mazeretleri olanlar, bir bucuk ayı, (45 gunu ) gecmeden aldırma yoluna gidebilirler. Bu konuda mazeretleri ne kadar ciddi ve gecerli ise veballeri de o kadar azalır demekte mumkundur.
Mazeretlerden bazıları, fazla cocuktan dolayı annenin bakmaya hem ekonomik hem de sıhhi acıdan gucunun yetmeyecek oluşu, emme devresinde bir cocuğun daha bulunuşu... gibi gerekceler olarak ifade edilmiştir... Bu konuda Prof. Dr. Hamdi Donduren Hoca'nın Aile İlmihali ile bizim Yeni Aile İlmihali'nde bilgi vardır. Tatmin edici genişlikte bilgi icin bakılabilir.
ZAMAN
Doğum kontrolu icin tup bağlatmak ya da cocuk aldırmak uygun mu?
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Doğum kontrolu icin tup bağlatmak ya da cocuk aldırmak uygun mu?