DİKKAT: Tum hesaplamalar yapılırken adet kanamasının başladığı gun esas alınır. Kanamanın bittiği gunun hicbir onemi yoktur.
Dunya sağlık orgutu takvim yontemini kadının adet donemi suresince gebe kalma olasılığının yuksek olduğu gunleri belirleme ve bu gunlerde ilişkiden kacınarak gebeliğin onlenmesidir.
Modern yontemlerin yaygınlaşmasından once ciftlerin %25'i bu yontemi tercih ederken gunumuzde bu oran % 5'e kadar duşmuştur.
Etki mekanizması nasıldır ?
Bu yontem kadının hormonal dengesindeki değişikliklere bağlı olarak ortaya cıkan vucut ısısı artışı, akıntı miktar ve şeklindeki artış, yumurtlama esnasında kadının ağrı duyması, adet duzeni belirli bir sure izlendikten sonra yumurtlama gununun tahmin edilmesi ile spermin dolleme yeteneğini koruma suresi de goz onune alınarak cinsel ilişkiye ara vermek ya da ek bir korunma yontemi uygulamak şeklindedir.
Etkinliği ne kadardır ?
Bu yontemin başarısızlık oranı oldukca yuksektir. Olağan ciftlerde başarısızlık %20'lere kadar cıkmaktadır.
Nasıl uygulanır ?
1. Adet donemlerinin uzunluğu en az 8 ay sureyle kaydedilmelidir.
2. En uzun donemden 11 gun cıkartın
3. En kısa donemden 18 gun cıkartın
4. Bu donemlerde ya ilişkide bulunmayın ya da bir korunma yontemi uygulayın.
Bir donemin uzunluğu adet kanamasının ilk gununden bir sonraki adet doneminin ilk gunune kadar olan suredir.
ORNEK: En kısa adet donemi 28 gun, en uzun donemi 30 gun olan bir kadında;
en kısa donem - 18 28 -18 = 10
en uzun donem - 11 30 -11 = 19
gebe kalması acısından tehlikeli olan donem adetin 10-19 gunleri arasıdır.
Bu gunleri hesaplamada aşağıdaki tablo kulanılabilir.


Adet donemlerinin uzunluğu cok değişkense ya da kişi duzensiz adet goruyorsa bu yontem uygun değildir ve mutlaka hekim kontrolu gereklidir.
Yumurtlama anı ayrıca, kadının hergun sabah kalktığında herhangi bir fiziksel aktivitede bulunmadan once vucut sıcaklığını olcmesi ya da her gun vajindan gelen akıntının kıvam ve miktarını değerlendirmesiyle de saptanabilir.