Merhaba sayın Sosyal sakinleri,
Ulkemizde de halen daha populer olarak kullanılan iPhone 5s ve iPhone 6 cihazları, bilindiği uzere artık yeni iOS surumlerini almıyorlar. Bundan oturu de karanlık mod gibi artık coğu yeni telefonda bulunan ozellik ve daha fazlasına erişemiyorlar. İşte bu durumda da yardımımıza Jailbreak aracları koşuyor.

Bende bugun hazırladığım bu rehber sayesinde artık herkesin kolaylıkla, telefona sozde bilgisayar olmadan turlu turlu zararlı yazılım yukleyen Jailbreak araclarının aksine legal, uygulanması kolay ve cihazda herhangi bir profil kurmadan uygulanabilen Checkra1n Ra1nUSB metodunu adım adım anlatacağım. Bu rehber ustunden iPhone 5s (A7) / iPhone 11 (A13) aralığındaki tum cihazlara kolaylıkla Jailbreak uygulayabileceksiniz. Turkiye'de henuz bu yontemi uygulayan birine rastlamadım fakat şuphesiz en rahat metotlardan biri olacağını duşunuyorum.

Gerekenler:
A7/A13 SoC'ye sahip bir iPhone ya da iPad cihaz 64-bit bilgisayar 2 GB USB Bellek iOS 12.5.5 / iOS 14.8 yuklu işletim sistemi NOT: Tum işlemler ve yaptıklarınız kendi sorumluluğunuzdadır. Olası veri kayıplarından ya da oluşabilecek sıkıntılardan sorumlu değilim.

Oncelikle AMD sistemler icin bu linkten, Intel sistemler icin de bu linkten uygun macOS kurulum dosyasını indirin. İmajların hepsi 64-bit destekli, guvenilir ve UEFI destekli imaj dosyalarıdır.

İndirilen dosyayı daha sonrasında balenaEtcher programı ile yazdırmanız gerekiyor. Bu linkten balenaEtcher programını indirebilirsiniz. Program ustunde indirdiğimiz imaj dosyasını secip USB belleğinize yazdırın. 2 GB kapasiteli bir USB bellek bu rehber icin yeterli olacaktır. Yazdırma işlemi ortalama 3-5 dakika surebilir.

Yazdırma işlemi tamamlandıktan sonra TransMac programını bu bağlantıdan indirin ve kurulumu yapın. Bu program icerisinde USB icinde bulunan macOS dosyalarının bulunduğu dizini secin ve Ra1nUSB>Applications>0.9.6.app klasorune gelin ve icerisindeki Contents dosyasını silin.

Ardından bu bağlantıdan uyumlu 0.12.4 uygulamasını indirin ve klasore cıkarın. Sonrasında indirdiğimiz yeni 0.12.4 Checkra1n dosyasındaki Contents dosyasını, daha onceden icerisindekileri silmiş olduğumuz 0.9.6.app klasorune atalım.

Bu işlemi tamamladıktan sonra, bilgisayarınızı yeniden başlatın. Ardından bilgisayarınızın boot menusu ustunden, imajın yazılı olduğu USB'yi secin.

Daha sonrasında acılan GRUB penceresinde, Ra1nUSB seceneğini secin.

Ardından ekranda yazılar ve komut dizileri akmaya başlayacak. Yaklaşık 2-3 dakika sonrasında, Apple logosu gelecektir.

Apple logosu geldikten sonra, dil secimi ekranı gelecektir. Turkce'den devam edelim.

Ra1nUSB logosu ekranı gelecektir. Devam deyin. Daha sonrasında yukarıda bulunan Pencere seceneğinden, Terminal'i secelim ve acılan ekranda "6" yazıp enter tuşuna basalım.

Sonrasında Checkra1n Jailbreak ekranı gelecektir. Cihazınızı USB kablosu aracılığı ile bağlayın ve telefon ustunden Bu bilgisayara Guven seceneğine basın. Daha sonrasında aşağıdaki adıma gecin.

Eğer A11 SoC'li bir cihaz kullanıyorsanız (iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X) Skip A11 BPR Check'i aktif edin. Daha sonrasında ana ekrana geri donun.

Eğer cihazınızda yuzde 30 veya ustunde şarj varsa, verilerinizi yedeklediyseniz, Start'a basıp işleme başlayalım.

Daha sonrasında cihazınız Recovery moda gececektir. iTunes ekranı cihazınıza geldiğinde, Next'i secerek devam edebilirsiniz.

Verilen yonergelere uyduktan sonra, en son adıma kendisi gececektir. Bu adım kendi kendine ilerleyecektir. Eğer "right before trigger" yazısında takılı kaldıysanız, Verbose Boot'u aktif edip işlemleri tekrardan deneyin.

Booting yazısından sonra, Apple logosunun ustunde Checkra1n logosu belirecek ve normal logo geri geldiğinde, işlem tamamlanmış olacaktır.

İşlem sonrasında ana ekrandaki Checkra1n uygulaması uzerinden Cydia kurulumunu yapabilirsiniz.

Takıldığınız bir nokta olursa cekinmeden sorabilirsiniz, umarım forum icin bir katkısı olur.