Liposuction

Liposuction, lipoplasti, suction lipektomi gibi terimler aynı işlemi adlandırmakta kullanılır. Liposuction, vucudun belli bolgelerinde birikmiş olan yağ dokularının kucuk bir delikten bir kanul kullanılarak vakum ile dışarıya alınmasıdır. Lipofilling ve lipoinjection yağ dokusunun, injeksiyon yolu ile dolgu yapılması anlamındadır. Liposculpture ve liposhaping terimleri, liposuctiona ek olarak lipofilling ile yağ dokusunun şekillendirilmesini ifade eder. Bu tur girişimler, kişinin kilo vermesini sağlayıcı nitelikte değildir, şişmanlık tedavisinde uygulanmaz. Amac vucudun belli bolgelerindeki yağları alarak vucut hatlarını duzgun hale getirmektir.
Yeterince diyet ve egzersize rağmen eritilemeyen yağ dokularının liposuction yontemi ile alınışından sonra, vucut bu bolgeleri tekrar eski haline getirecek şekilde yağ hucreleri oluşturmaz, yani sonuc kalıcıdır. Ancak ameliyattan sonra kilo alımı soz konusu olursa vucutta genel bir yağ birikimi oluşur, sadece ameliyat yapılan bolgelerde ozel bir birikim oluşmaz. Vucutta fazla yağ birikimi olan herhangi bir yere uygulanabilir. Genel olarak uygulama yerleri, yanaklar, cene altı, boyun, kolların ust kısmı, goğus, sırt, bel, karın, kalca, basen, uyluk ve dizlerin ic yuzudur.
Liposuction bolgeleri

Ameliyat, ozel bir durum olmadıkca genel anestezi altında ve tam teşekkullu birhastanede yapılır. Uygulamanın başında, yağ alınacak bolgelere ozel solusyonlar injekte edilir, bu sayede ameliyat sırasında kan kaybı hemen hemen hic olmaz ve ameliyat sonrası ağrı hissi azalır. Deri uzerinde acılan delikler sadece kanulun girebilmesine yetecek kadar olup genellikle 3-5 mm uzunluktadır ve kıvrım yerleri ya da mayo ici gibi gizli kalan yerlerden giriş tercih edilir, birkac dikiş ile kapatılır ve birkac ayda fark edilmez hale gelir.
Ameliyattan sonraki ilk saatler hafif ağrı hissedebilirsiniz ki bu ağrı, ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir. Ameliyattan birkac saat sonra bir kişinin yardımını alarak ayağa kalkıp yuruyebilirsiniz. Ek bir ameliyat uygulanmamış ve cok yuksek miktarlarda yağ alınmamış ise aynı gun hastaneden cıkabilirsiniz. İstirahat halindeyken ağrı hissetmezsiniz, ancak ameliyat olduğunuz bolgeye dokunulduğunda ya da hareket halindeyken ağrı duyabilirsiniz. Hissedeceğiniz bu ağrı rahatsız edici nitelikte şiddetli bir ağrı değildir. Ameliyatın ertesi gunu ayağa kalkıp yururken belki yardıma ihtiyacınız olabilir, ancak 2 gun sonra hic yardımsız bir şekilde yuruyup hafif aktivitelere katılabilirsiniz, hatta yorucu ve yoğun olmamak koşulu ile işinize bile başlayabilirsiniz. Yapılan girişimin yan etkilerinin en aza indirilmesi icin kısa surede normal aktivitenize ulaşmanızda yarar vardır ancak yoğun ve yorucu aktivitelere başlamak, iyileşme sureciniz gereği birkac haftayı bulur.
Ameliyattan sonraki donemde ameliyat olduğunuz bolgelerde morarma, şişkinlik, gerginlik, kaşıntı ve cekilme hissi olabilir, bunlar normaldir. Ameliyatın doğal bir sonucu olan odem (şişlik), size hic incelme olmamış hissi verebilir. Odem ilk birkac hafta icinde azalır ve gercek vucut hatlarınız yavaş yavaş ortaya cıkmaya başlar. Odemin azalmasıyla ameliyat olduğunuz bolgelerin dokunduğunuzda normalden daha sert olduğunu hissedebilirsiniz. Bu durum yara iyileşmesinin doğal bir sonucudur. Ameliyat sonrası ortaya cıkabilen morarmaların kaybolması ortalama 3 hafta surer. Bu donemde ilk 4 hafta korse ya da sıkı corap giymeniz, dokuların vucudunuz uzerine oturması ve şekillenmesi acısından cok onemlidir. Odemin tamamen gecmesini takiben dokuların normal kıvamını kazanması ortalama 3 ayı bulur.
Bu girişimin sonunda vucut hatlarınızda kalıcı ve carpıcı bir duzelme sağlanır. Hicbir zaman duzelmeyeceğini duşunduğunuz, psikolojik olarak rahatsız eden ve egzersizlerle duzeltemediğiniz gorunumunuz yeni bir şekil kazanacaktır.