Meme, kadınlığı simgeleyen, erojen organlardan birisidir. Her kadın, estetik olarak guzel gorunumlu memelere sahip olmak ister. Ancak gelişim geriliği ya da doğum sonrası kilo kaybı sonucu hacmini yitiren meme dokusu, uzerini saran derinin de bol kalması sonucu sarkık bir goruntu kazanabilir. Dolgunluğunu, diriliğini yitirmiş sarkık memelerin gorunumunu mastopeksi ameliyatları ile guzelleştirmek mumkundur. Yeterli bir hacme sahip olmayan sarkık memeler icin tek başına mastopeksi ameliyatı yeterli olmayabilir. Mastopeksi ameliyatı sadece memeyi şekillendirici, sarkıklığı giderici bir girişimdir, memeye hacim kazandırmaz. Bu gibi olgularda, mastopeksi ameliyatına ek olarak, hacim kazandırmaya yonelik meme protezi (silikon) uygulaması ile normal dolgunluk da sağlanmış olur.
Ameliyatın tekniği memelerin sarkıklık derecesine gore değişmektedir. Hafif sarkıklığı olan olgularda meme başı normal pozisyonuna taşınır ve meme başı cevresindeki bollaşmış olan fazla deri cıkarılır. Bu teknik uygulandığında sadece meme başı cevresinde halka şeklinde bir ameliyat izi oluşur. Sarkıklık fazla ise ayrıca memenin alt yarısından da bollaşmış derinin cıkarılması gerekir. Bu durumda meme başının cevresindeki ameliyat izine ek olarak meme başından alt kenara doğru dikey olarak uzanan bir iz daha oluşur. Bu uygulamalar ile meme başı normal pozisyonuna taşınıp bollaşmış olan fazla deriler de cıkarılarak meme dik ve diri gorunumunu kazanır. Aynı girişim sırasında memeye dolgunluk kazandırmak icin silikon protezler de yerleştirilebilir. Ameliyatı takip eden yıllarda doğum yapıldığında sut bezleri ve sut kanalları zarar gormemiş olacağı icin silikon protez uygulanan olgular da dahil olmak uzere herkes bebeğini emzirebilir.
Cıkarılan deri alanı

Ameliyat izlerinin
şematik cizimi

Ameliyatta uygulanan tekniğe bağlı olmaksızın acık tenli ve yara iyileşme fizyolojisi normal olan kişilerde kalan ameliyat izleri cok belirgin değildir. Ancak izlerin belirginliği yine de kişinin yaşına, genetik yapısına ve derinin yapısal ozelliklerine gore değişebilir.
Ameliyat, tam teşekkullu bir hastanede, genel anestezi altında yapılır, ortalama suresi 2-3 saattir. Hastanede kalış suresi 1 gundur. Ameliyat sonrası kişiyi rahatsız edecek derecede ağrı olmaz. Hissedilen ağrı, ağrı kesici ilaclar ile rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Yapılan ameliyatın etkisinden dolayı memelerde birkac hafta suren odem (şişlik) olabilir. Ameliyat izleri aylar icinde yavaş yavaş azalmaya başlayacaktır. Memenin tam şeklini alması ve yara izlerinin azalması icin en az 6 ay gerekir. Bu surenin sonunda deri uzerinde değişen statik kuvvetlerin etkisiyle ortaya cıkabilecek yara iyileşme problemleri (meme başında kayma, belirgin yara izleri vb.) olursa lokal anestezi altında yapılabilecek kucuk girişimler ile duzeltilebilir.
Mastopeksi ameliyatları daha dik, daha diri, daha dolgun bir goğus şekli kazandırıcı niteliktedir, bu durum aynı zamanda kendinize olan guveniniz de arttıracaktır.