Yeni bir iPhone alırken veyahut yeni cıkan modelden sonra eskisini alma gibi bir hataya duşmemeniz icin size bu yazımı yazmak istedim.
"Zaten pahalı cihazlar, neden dahada pahalısını alalım ki?" soru sorabilirsiniz fakat bu secim ile cokta zararlı cıkabilirsiniz. Bilin istedim. Belki bircoğunuz biliyordur, bircoğunuz bilmiyordur. Ufak detaylarıda dahil 6 ve 6s arasındaki farklılıkları kısa bir yazıda anlatıcam. Siz siz olun eğer yeni bir iPhone alıcak iseniz, sonradan pişman olmamak icin baştan kararınızı iyi verin..
( ) İcinde yazdıklarım iPhone 6 cihazının ozellikleridir.
iPhone 6 cihazının ustune ekstra 400 TL'ye;
1- Gumuş, Uzay Grisi, Altın ve Roze Altın ile 4 renk seceneği (Gumuş, Uzay Grisi ve Altın ile 3 renk seceneği)
2- 3D Touch ozelliğine sahip Retina HD ekran (Retina HD ekran)
3- Taptic Engine (Yok)
4- Daha geniş izleme acıları icin cift etki alanlı pikseller (Geniş izleme acıları icin cift etki alanlı pikseller)
5- Cip ve işlemci: A9 tumleşik M9 + 2 GB Ram (A8/M8 + 1 GB Ram)
6- LTE Advanced (LTE)
7- MIMO ozellikli 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi)
8- Bluetooth 4.2 (Bluetooth 4.0)
9- 2. nesil Touch ID (İlk nesil Tocuh ID)
10- 2 GB Ram (1 GB Ram)
11- 12 Mp Kamera (8 Mp Kamera)
Live Photos (Yok)
İyileştirilmiş yerel ton eşleme (Yerel ton eşleme)
İyileştirilmiş puruz azaltma (Puruz azaltma)
Focus Pixels ozelliğine sahip dokunarak netleme (Dokunarak netleme)
63 mp'a kadar panorama (43 mp'a kadar panorama)
4k 30fps video kaydı (Yok)
Stabilizasyon ozelliğine sahip hızlı cekim video (Hızlı cekim video)
Videoyu oynatırken yakınlaştırma (Yok)
5mp on kamera (1.2mp on kamera)
Retina Flash (Yok)
1* 120fps slow-mo 1080p desteği (120fps slow-mo 720p)
2* Video icin optik goruntu stabilizasyonu (Yok)
12- Daha sağlam kasa ve cam.
13- Daha temiz bir arka yazı. Arkadaki yazılar daha duzgun ufak ve alttaki buyuk amblembleri konumlandırılmadan yer almış. Bu ufak detay benim hoşuma gitti. Kutusunun 6'ya gore daha iyi olduğunuda gozardı etmemek lazım.
14- En az 1 sene daha fazla uzun omurlu. İşletim sistemi konusunda 6'ya belli bir sure sonra destek kesildikten sonra 6s hala devam ediyor olacak. Tahminen 6 serisi 5 yıl daha guncelleme daha alsa, 6s'te 6-7 yıl daha alıcaktır.
1* 6 serisinde 120fps slow-mo 720p cekiyor diye biliyorum, 1080p ise soylerseniz duzeltirim.
2* Bu ozelliği gorunce bende şaşırdım ve direk Apple calışanına sordum, 6 plus'takinden farklı imiş elemanın dediğine gore.
Batarya konusunada değinmek istiyorum, videoların herbiri celişkili o yuzden Apple'ın resmi verilerine bakarak konuşalım, boşu boşuna yazmıyorlardır oraya. 6&6s batarya surelerinin aynı olduğunu hesaba katar isek buradada 6s avantajlı durumda. 6'dan 6s'e -105, 6 Plus'tan 6s Plus'a gecince -165 eksilen bataryaların ortalama aynı performansı gostermesi, ek olarak biraz daha cabuk şarj olma gibi avantajlarıda mevcut.
Tabii bunun 2. elide var, eninde sonunda hangi cihaz satılırsa satılsın sonunda 6s'i verirken 6'ya oranla daha pahalıya satıcaksınız.
Sadece bir uyarı idi arkadaşlar, 400 TL cebimde kalsın diye gidipte eski model alma hatasına duşmenizi istemiyorum.
İyi gunler buraya kadar okuyanlar bi kalp koyarsa sevinirim.