Herkese merhabalar. Benim 6 yıllık bir ilişkim var fakat nişanım son anda iptal oldu. Ne yapacağımı bilemiyorum. Biraz uzun olacak ama olayı en başından anlatmak istiyorum.
Benim 6 yıllık bir ilişkim var. Sevgilim ve ben de ayrı ayrı universitelerden ve ayrı ayrı bolumlerden mezunuz. Benim hayata bakış acım, isteklerim, hayattan beklentilerim ona gore hep biraz daha farklı olmuştur cunku ekonomik, parasal ve kulturel acıdan birbirimizden farklıydık. Benim ailem biraz daha eğitimli, biraz daha gormuş gecirmiş ve ekonomik acıdan cok daha iyi kimselerdi onun ailesine gore. Nitekim biz bu farklılıklara rağmen bu ilişkiyi surdurduk. Askerlikti, okuldu, işti derken zor da olsa nişanlanmaya karar vermiştik. Zor da olsa diyorum cunku ailem hem onunla hem ailesiyle aradaki farkı gorduğu icin hic istemiyordu. Ama ben cok istiyordum. Ben istediğim icin olacaktı.
İkimiz de onun okulu bittiğinden beri aynı şehirde yaşıyorduk. Ben buyuk şehirde yaşıyordum, o da okulu bitince benim olduğum yerde işe girmişti. Ailemin butun isteksizliğine rağmen bu işe devam ediyorduk. Gel zaman git zaman aynı şehirde tam 3 seneyi beraber gecirdik, ilişkinin 2 yılı ayrı şehirlerde 3 yılı aynı şehirde gecmişti. Fakat askerden dondu, geldi eski calıştığı kurumda işe giremedi. Ve geri ailesinin de orada yaşadığı, memleketine dondu. Orası da buyuk şehir ve şu anda iyi sayılabilecek bir kurumda işe girdi, ortalama bir maaşı var, kendi işini yapıyor ve severek yapıyor. Ailem cok zor da olsa eğer evlenirsek beni oraya gondermeyi kabul etmişlerdi. Cok zor ikna etmiştim nişanlanacağım ve onun olduğu şehirde yaşayacağım diye tamam dediler, sen ne istersen o olsun.
Gel zaman git zaman biz ailemle yaklaşık 1 kac hafta once onların evine gittik. Onun annesi ve babası zaten biz onlara gitmeden bize gelmişlerdi. Babası değil ama annesinde biraz uslup sorunu vardı. Bu ilişkimiz boyunca boyle olmuştu. Mesela bana şaka yoluyla hep alttan alttan vururdu; "kız ben senin sacını başını yolarım", "seni vermezlerse bize kacar mısın", "bak bizi yarı yolda bırakma ha" tarzında lafları vardı gecmişte. Bu tarz bir kadındı yani kendisi. Ailemle buraya tanışmaya geldiğinde de annesi anneme annem calışan bir kadın olduğu icin "ee sen annelik yapmamışsın ki o zaman vermişin cocuğu ananesi babannesi elinde buyumuş" demişti. Lafını sozunu bilmeyen bir kadındı yani. Fakat ailem ben istiyorum diye evlerine gittiler, bir tanıştılar. Orada da bir takım gerginlikler oldu. Orneğin ailem "biz ustumuze duşen her şeyi yapacağız, kız tarafı olarak maddi manevi ne gerekiyorsa yapacağız peki siz ne duşunuyorsunuz?" diye konu actıkları zaman kadın surekli "cocuklar bilir cocuklar bilir" diyip durmuş. Kadın diyorum cunku ailede soz sahibi baya kendisi, kocası cok fazla ağzını acamıyor kadının yanında. Neyse ailem bu tutumdan dolayı herhalde bunlar hicbir şey yapmayacak bizi kekliyorlar diye duşunurken, erkek arkadaşım konuya dahil olup guzel guzel konuştu ve yapacaklarını anlatmıştı. Annemler de ben istediğim icin ikna olmuşlardı. Daha sonra nişan vs yapıcaz sozlerinden sonra onların evinden ayrılmıştık.
Aradan biraz zaman gectikten sonra ailem nişan organizasyonu ile goruşmeler yapmaya başlamıştı. Evde nişan yapacaktık, nişan organizasyonu eve gelip evi susleyecekti. Annem de bana demişti ki kızım nişan organizasyonunu tam ayarlayalım ondan sonra onları arayıp net bilgi vereceğiz. Tamam dedim ben de anneme. Fakat ondan once annem erkek arkadaşımı evimize cağırmıştı. Dediğim gibi erkek arkadaşımla ayrı şehirlerdeydik ama. Bugune kadar hep erkek arkadaş sıfatıyla konuşmuştu, bu sefer bir damat sıfatı ile konuşmak istemişti onunla. Ben de bu arada erkek arkadaşımı olan gelişmelerden, organizasyon şoyle ayarlanıyor boyle ayarlanıyor diye bilgilendiriyordum. Fakat biz bunlarla uğraşırken onların evinde meğerse kıyamet kopuyormuş. Annesi "kendi kendine mi nişan yapıyor bunlar, şimdiden aldın başına belayı nişanda boyle yapan ilerde neler yapmaz, niye biz aranmıyoruz, bir de oraya cağırıyormuş seni bu kadın (annemin cağırmasından bahsediyor), eğer oraya annesiyle konuşmaya gidersen bizi unut, seni parmağında oynatıyor bu kadın da oraya cağırıyor (annemden bahsederek gene parmağında oynatıyor" demiş. Nitekim tam nişan organizasyonuna onay verilip, organizasyonun ayarlandığı gece kadın annemi arıyor ve diyor ki; "ee siz nişan ayarladınız da benim butun koylulerim koye gitti gelecek kimsem yok (biz onlara gittiğimizde erkek arkadaşım dayısı ve teyzesinin gelebileceğini soylemişti), benim oğlumu siz oraya cağırıyormuşsunuz konuşmak icin artık ne konuşacakmışsınız bilmem ama benim oğlumun cok işi var gelemez benim cocuğum, ee nişan bohcası nasıl olacak onu da bilmiyorum ben?" tarzında hep olumsuz konuşmuş. Annem de ben o kadar ılımlı konuştum fakat o benimle sanki bu işi istemiyormuş gibi konuştu dedi. Bunun uzerine nişanı iptal etti ailem. Erkek arkadaşımla gunlerce bunun kavgasını ettik ve bana orta yolu bizim bulmamız gerektiğini ama bunu bizim de yapamadığımızı, nişan organizasyonu ayarlama surecinde o benim annemi arayıp ben de onun annesini arayıp ceşitli bilgilendirme yapsaydık boyle kopukluklar olmayacağını, nişanın iptal olmasında bizim de sucumuz olduğunu soyledi. Yani olay hem kulturel hem ekonomik farklılıklar ama bunun yanında ailem nişan organizasyonu tam ayarlandıktan sonra arayıp onları bilgilendirmek istedi ama onlar daha nişan organizasyonu ayarlama aşamasında bilgi sahibi olmak istemişler, erkek arkadaşım onlara bilgi verse de kendilerini dışlanmış hissetmişler. Erkek arkadaşım ben gidişat hakkında bilgi vermiş olsam bile surekli beni sıkıştırdılar o aşamada niye aramadılar diye dedi. Nişan organizasyonu ayarlandığında babam babasını arayıp bilgi vermişti bunun ustune annesi annemi arayıp ortalığı darma duman etti konuşma tarzıyla. Annem bana ne olursa olsun nişana cağrılan karşı taraf boyle konuşmamalıydı, bu kadın cok kurnaz, oğlunu da buraya konuşmaya gondermemek icin her şeyi yaptı diyor. Ve ailem kesinlikle artık bu iş olmaz olursa ancak o buraya gelirse burda iş bulursa olur, seni kesinlikle onun ve ailesinin olduğu şehire gondermeyiz o buraya gelirse olur diyorlar. Nitekim olaylar silsilesi birbirini izledi ve durum bu hale geldi. Erkek arkadaşıma da bu sure zarfında guvenim kırılmıştı cunku ona gore annesinde hicbir sorun yoktu, o cok doğru konuşmuştu. Sonra oturup duşununce karar vermiş eğer aradaki iletişim kopukluğunu biz kapatsaydık boyle olmazdı diye. Benim ailem bu işten tamamen vazgecmiş durumda ve beni de ayrıldık biliyorlar cunku ben de bu sure zarfında bu olaydan, ilişkiden cok soğudum. Erkek arkadaşım her ne kadar sonunda mantıklı konuşsa da, başta annesinin tarafını koru korune tutması, karakter olarak da birbirine benzemeleri beni bir hayli soğuttu. Bu işin ailem icin olur yanı kalmadı kesinlikle istemiyorlar. Erkek arkadaşım "gel buraya gizlice evlenelim burada annemlerin parasıyla ev acayım yaşayalım guzel guzel seni seviyorum her şeye rağmen" demişti ben de ona "ama sen şimdiden annenin tarafını tuttun ben oyle bir şey yapsam gene her şeye annenin tarafını tutmayacağını nerden bileyim?" diye sorduğumda "evlenince kendi ailem olunca farklı olur kendi aileme kimseyi karıştırmam, kendi ailemi el ustunde tutarım" dedi. Ama bu lafına da guvenemiyorum cunku gecmişte bana bir kere "annemi sevmiyorsan ayrılalım" demiş bir insan o yuzden kacıp gitmeye de cesaretim yok.
Kaldı ki annem onların evine girerken gozlukle girmişti cunku gozu bozuk olduğu icin bazen gozluğu gozunde unutuyor. Erkek arkadaşımla annesi annem hakkında "sosyetik kaynana bize hava mı atıyor gozlukle eve girerek" vs tarzında konuşmuşlar. Bunun dışında annem onun annesi ve babası bize tanışmaya geldiğinde et pişirmişti. Annesi bunu "biz fakir miyiz bize et pişirmişler, 2 kere gittik ikisinde de et yedik" demiş. Ama halbuki alakası yok bizim eve gelene misafire vs iyi doysunlar diye et pişirilir. Ve işin kotu tarafı erkek arkadaşım da "doğru soyluyor annem siz benim ailemi fakir mi sandınız?" demişti. Annesi kotu niyetli bir insan demiyorum ama bazı lafları mantığa sığmıyor ve erkek arkadaşım da ona hak veriyor ne yazıkki. Sizce ne yapmalıyım bu işin olur yani var mı dersiniz yoksa bitirmem mi hayırlıdır? Her şeye rağmen gizlice onunla evlensem mutlu olabilir miyim? Siz olsanız ne yapardınız? Eğer okuyup cevap verirseniz teşekkur ederim şimdiden...