Erkeklik hormonu testosteron tedavisini, erkek menopozu olarak kabul edilen hırcınlık ve mukavemet gucu kaybını onleyebileceği saptandı.
Menopoz rahatsızlıkları olan kadılara, ateşlenme, osteoporosis nedeniyle verilen hormon tedavisinin, erkeklerde tartışmalı olduğuna değinen uzmanlar, testosteron tedavisinin erkeklerde, menopoz rahatsızlıklarını indirebildiğine değindi.
Testosteronun enjekte edilebileceği gibi, jole şeklinde hazırlanacak parcalarla deriden veya ağızdan alınabileceği, bu konuda bazı firmaların yeni uygulamalara girdiği belirtildi.
Sheffield Universitesinde yapılan bir araştırmada, kronik kalp rahatsızlığı olan 20 erkek uzerinde testosteron tedavisi uygulandı. Testosteron tedavisinin bu deneklerde yurume gucunu yuzde 34 artırdığı saptandı.
TESTOSTERON KASLARI GUCLENDİREBİLİYOR
Kalp rahatsızlığı olan erkeklerde, testosteron oranının duşuk olduğu, bu gruptaki erkeklerde soluma rahatsızlığı, kas gucsuzluğu ve depresyon gorulebildiği biliniyor. Araştırmada, testosteron terapisinin kalp fonksiyonunu yukseltici ozellik ortaya koymadığı, fakat kasları guclendirebildiği gozlendi. Bazı uzmanlar, erkeklerde gorulen ve andropoz olarak adlandırılan rahatsızlıkların yaşlılık nedeniyle oluştuğunu, ancak bunda testosteron oranının azılmasının da etkili bulunduğunu duşunuyor.
Deneysel bir testosteron jolesinin 98 erkekte denendiği ve 24 saat icinde testosteron oranını yuzde 85 normale cevirdiği gozlendi. Uygulamada yan etki olarak, bazı hastaların ağızlarında hafif tahrişler meydana geldiği belirlendi. Guney California Universitesinde denenen sentetik testosteron hapının ise 60-87 yaş grubunda kasları geliştirdiği, kas gucunu ve fiziksel işlevi artırdığı gozlendi. 12 hafta suren denemelerin ilk altı haftasında, tedavinin yeterli etki sağladığı goruldu.
RİSKLERİ DE VAR
Araştırmacılar, testosteron tedavisinin yaşlı erkeklerde fiziksel gucu artırabileceğini kaydetti. Hormon tedavisinin kadınlarda meme kanseri riskini artırdığı, yuksek testosteron oranının ise erkeklerde prostat kanseri riskini artırabildiği biliniyor.
Ağızdan alınan erkeklik hormonu haplarının ise karaciğerde toksin meydana getirebileceği belirtildi. Araştırma raporu, San Franciscoda başlayan Endokrin Kuruluşunun genel kurulunda acıklandı.