hirşprung
Hirschsprung hastalığı (doğuştan kalın barsak genişlemesi olarak da adlandırılır) yavaş yavaş anormal buyuklukte ya da genişlemiş kalın barsak oluşmasına neden olur. Bunun nedeni alt rektumun dışkıyı anusten dışarı cıkarmakta yeterli olmamasıdır. Premature bebeklerde nadir olmak koşulu ile, Hirschsprung hastalığı yeni doğan bebeklerdeki kalın barsak tıkanıklığı nedenlerinden %33 unu oluşturmaktadır.
Yeni doğan bebeklerde ilk işaretler arasında mekonyum dışkısını cıkarmakta başarısızlık, kusma, karın bolgesinde şişme ve dışkılayamama sayılabilir.
Rektal bir muayene sonrasında, bebek coğunlukla patlayıcı şekilde dışkılar. Bazen yeni doğmuş bir bebek bu yuzden dışkı bile kusabilir. Su kaybı ve kilo kaybı da cok rastlanır. Coğu yeni doğmuş bebekler bunun yanı sıra kabız ve ishal de olabilirler.
Yeni doğmuş bir bebekte buyumuş bir kalın barsağı teşhis etmenin en iyi yontemi rektal biyopsi yapmaktır.
Hirschsprung hastalığının tedavisi, dışkının atılabilir bir torba icine doldurulabilmesi icin karın bolgesinin dış kısmına bir cıkış yapılmasından sonra ameliyattır. Bu, gecici bir tedbirdir. Bu acıklık, cocuk 12 ile 18 aylık olduğunda başka bir ameliyat ile kapatılır.
Her ne kadar surekli ishal nobetleri kimi zaman problem teşkil ederse de tedavi son derece başarılı sonuc verir.