Herkesin kalın barsağında gaz uretilir. Aslında, barsak gazlarının coğu kalın barsakta oluşur. Gaz genellikle dışkı yaparken atılır. Bununla birlikte, bazı kişilerde oluşan aşırı miktardaki gaz, butun gun rahatsızlık yaratır.
Barsak Gazının Bileşimi
Barsak gazı başlıca beş maddeden oluşur: Oksijen, azot, karbondioksit ve metan. Kotu koku genellikle bileşimde daha az miktarlarda bulunan hidrojen sulfid ve amonyak gibi diğer maddelerden kaynaklanır.
Azot ve oksijen soluduğumuz havada bulunur ve hava yutulduğunda barsak gazının icinde bulunabilirler. Karbondioksitin bir bolumu ince barsakta uretilir. Hidrojen, karbondioksit ve bircok kişide metan, ince barsakta sindirilmemiş ve emilmemiş karbonhidratların, kalın barsaktaki bakteriler tarafından fermantasyonuyla oluşur.
Barsak Gazına Neden Olan Gıdalar
Aşırı gaz oluşmasına neden olabilecek gıdalar arasında nohut ve fasulye, buğday, yulaf, kepek, lahana, mısır ve şalgam bulunmaktadır. Bir sindirim enzimi olan laktoz yetersizliği olanlarda sut urunleri de sorun yaratabilir. Fazla lifli gıdalarla beslenme ve hacim oluşturucu mushillerin kullanımı da aşırı miktarda barsak gazına yol acabilir.
Onlemler
Bazen, aşırı miktardaki gaz sindirim sistemindeki bir hastalıktan kaynaklanabilir; hastalık tedavi edildiğinde, coğu kez gaz da azalacaktır. Ancak coğu durumda, gazın kaynağı bir hastalık değildir.
Cok can sıkıcı olabilse de, aşırı barsak gazı onemli bir durum değildir. Bazı insanlar belirli “gaz yapan” gıdaları, ozellikle fasulye ve sut yemekten kacınarak bu durumun duzeldiğini keşfederler.
Yutulmuş Hava
Yutulan hava barsak gazlarının kucuk bir bolumunu oluşturur. Diğer taraftan, midenizde hissettiğiniz şişkinlik genellikle yutulan havanın sonucudur. Hava, yiyecek ve iceceklerle birlikte ya da başka nedenlerle yutulabilir. Cok hızlı yemek ya da sakız ciğnemek soruna katkıda bulunabilir. Geğirme ve karnın ust bolumundeki basınc hissi yutulmuş havanın bir sonucu olabilir. Hava yuttuğunuzun farkına varmayabilirsiniz. Gazlı icecekler midede karbondioksit acığa cıkararak gaz oluşmasına yol acabilir.
Yutulan havanın bir bolumu gıdalarla birlikte ince barsağın icinde ilerler. Bu havanın bir kısmı vucut sıvılarında cozunur ve sonucta akciğerler yoluyla atılır