Astımlılar duzenli tedavi ile normal yaşamlarını surdurebilirler. Hicbir anormallik yaşanmadan evlenebilir, gebe kalabilir ve doğum yapabilirler. Doğacak cocuklarda astım gorulmesi normal populasyona gore biraz daha fazla ise de bu fark cok aşırı değildir. Ustelik bazı tedbirlerle ve cevresel şartların kontroluyle bu onlenebilir.
Gebelik Sırasında Astım İlacı Kullanabilir miyim?
Gebelik sırasında astımlıların yaklaşık 1/3’unun yakınmalarında azalma, 1/3’unun yakınmalarında artma olurken 1/3’unde ise bir değişme olmaz. Astım tedavisinde kullanılan ilacların coğu gebelikte kullanılabilir. Gerek anne ve gerekse doğacak bebek icin bir zararlı etkileri yoktur. Diğer bazılarının ise vardır. Gebelik planlandığında hekiminizle goruşerek tedavinizi buna gore yeniden duzenletebilirsiniz.
Nasıl Korunabilirim?
Tetik faktorlerden kacınılmalıdır. Bunlar kişiden kişiye değişir. Orneğin bir ilac veya gıda ise kullanılmamalıdır. İşyerinde karşılaşılan bir madde ise iş değişikliği gerekebilir veya işyerindeki madde yoğunluğunu azaltacak onlemler (havalandırma, vakumlu aspirasyon, maske kullanılması) alınabilir. Polen astmasında kıra, ağaclık alanlara girmekten kacınılmalıdır. Ev tozundaki allerjenleri azaltacak onlemler alınmalıdır. En az haftada bir evde dip bucak vakumlu cihazlarla toz alınması, temizlik yaparken toz kaldırılmamasına dikkat edilmesi, halı yerine vinleks turu suni doşemelerin kullanılması, allerjen barındırmayan carşaf ve kılıfların kullanılması onerilen tedbirlerdir. Kedi, kopek, kuş gibi hayvanların ev icinde barındırılmaması, yunlu, tuylu oyuncakların yasaklanması, yun battaniye, yorgan, hırka, kazak yerine sentetik dokuma ve kumaşların kullanılması doğru olur. Evde yaşayan hamamboceği, kalorifer boceği gibi haşerelerle mucadele edilmesi, parfum, buharlaşıp koku yayan deterjan ve temizlik malzemelerinin kullanılmaması, boya vernik kokularından kacınılması, gerekmektedir. Evde işyerinde sigara icilmemesi, ocak, soba gibi duman yayan yerlerde aspirator ve baca sistemlerinin fonksiyonel tutulması ile ev ici havanın kirletilmemesi gerekmektedir. Kimyasal katkılar iceren hazır gıdalardan, şekerleme, cukurlata vb cocuklara yonelik gıdalardan kacınılması gerekir. Gorulduğu gibi butun bunlar cok zor ve kişinin yaşamını cok sınırlayan tedbirlerdir. Ancak bunların herkes icin gerektiği soylenemez. Kişinin duyarlı olduğu allerjenler saptamışsa sadece bunlardan kacınmak yeterli olur.
Aspirin Kullanmakta Sakınca Var mı?
Evet. Astımlıların bir kısmında aspirin vb bazı romatizma ilacları ve ağrı kesicilere karşı duyarlılık vardır. Bu ilacların alınmasını takiben şiddetli krizler başlayabilir. Astımda kullanılabilir olanlarının tercih edilmesi gerekmektedir.
PEFMETRE Kullanımı:
Cihazın cinsine gore kapak acılarak kullanılır hale getirilir. Hareketli ibre en aşağı pozisyona alınır. Derin bir nefes aldıktan sonra hava kacırmadan cihazın ağızlık kısmı dudaklarla sıkıca kavranır. Hasta tum gucu ile derin ve hızlı olarak nefesini ağzından ufler. Takiben ibrenin gosterdiği değer okunur. Bu olcum uc kez tekrarlanır ve en yuksek olan değer cizelgeye kaydedilir.
Sprey İlacların Kullanımı
İlacın kapağı cıkarılır ve birkac kez sallanır. Oturur veya ayakta iken ilac dik pozisyonda tutulur ve derin bir nefes verildikten sonra, ağızlığı iki dudak arasına alınır. Yavaşca nefes alırken eşzamanlı olarak ilac puskurtulur ve bu şekilde maksimum nefes alıncaya kadar devam edilir. Nefes yaklaşık 10 saniye kadar tutulduktan sonra burundan yavaş bir şekilde nefes verilerek akciğerlerdeki hava boşaltılır. İkinci doz 30 saniye kadar bir zaman sonra tekrarlanır.
Hazne - Aerochamber Kullanımı
Sprey ilac birkac kez sallandıktan sonra kapağı cıkarılır ve hazneye takılır. Haznenin ağızlığı iki dudak arasına alınır ve sprey ilac bir puf hazne icine puskurtuldukten sonra yavaş ve derin bir nefes alınarak ilac ice cekilir. Yaklaşık 10 saniye kadar nefes tutulup, burundan yavaşca nefes verilir. Sprey ilac puskurtulmeden nefes alıp verme manevrası iki kez daha aynen tekrar edilir. İkinci puf icin 30 saniye kadar beklenir ve bu sure icinde hazne ağızdan uzaklaştırılır. Hazne haftada bir kez sabun ve su ile yıkanmalıdır. Acil durumlarda hazne icine 8-10 puf ilac puskurtulup alınırsa nebulizor cihazına eşdeğer ilac alınmış olur.
Turbohaler Kullanımı
Alet ağızlık yukarı gelecek şekilde dik tutulur ve kapağı cıkarılır. Alttaki kısım ileri geri dondurulur ve cıt sesi duyulur. Derin bir nefes verildikten sonra ağızlık iki dudak arasına alınarak, ağızdan olabildiğince hızlı ve derin bir nefes alınır. Cihaz ağızdan uzaklaştırılır ve 10 saniye kadar nefes tutulduktan sonra yavaşca dışarıya uflenir.
Diskus Kullanımı
Cihazın ağızlığı uzerindeki kapak dondurulerek acılır. Cihazın mandalı klik sesi duyuluncaya kadar itilir. Dışarıya derin bir nefes verdikten sonra ağızlık dudaklar arasına alınır ve ağızdan derin ve surekli bir nefes alınır. Nefes 10 saniye tutulduktan sonra yavaşca dışarıya uflenir.
Aerolyzer Kullanımı
Cihaz dik tutulur ve ağızlık kendi ekseni etrafında dondurulerek ilac haznesi acılır. Temiz ve kuru bir elle tutularak hazırlanan kapsul ilac haznesine konur. Ardından geri bir dondurme hareketi ile ağızlık yerine oturtulur. Cihazın her iki yanında bulunan mandal baş ve işaret parmakları arasında sıkıştırılarak kapsul delinir. Derin bir nefes verildikten sonra ağızlık iki dudak arasına alınarak hızlı ve derin bir nefes alınır. 10 saniye nefes tutulup, yavaşca dışarıya uflenir.
alıntıdır