Ozgun bir kanal acmadan once neler yapıyorum?
1- Oncelikle sevdiğim, zevk aldığım şeylerin bir listesini oluşturuyorum.
2- Hazırladığım bu liste uzerinde YT ’de bir araştırma yapıyorum, kim ne yapmış, nasıl yapıyor.
3- Benim sevdiğim şeylerden yuzlerce olabiliyor bu durumda kağıt kalem alarak, hali hazırda YT ’de olan kanallardan farklı neler yapabilirim, fikir uretiyorum.
4- Sectiğim ve beğendiğim konuyu YT diliyle kategoriyi ne kadar istediğimi tekrar gozden geciriyor eğer gercekten başaracağıma inanıyorsam bu işi beynimde bitiriyorum.
5- Bu işi yapacağıma inanıyor ve gerekli ekipman, donanım gibi gerekli malzemeleri ediniyorum.
Burada orneklemek icin kategorimiz seyahat, adımız Abidin olsun.
Kanalı Acma Aşaması:
1- Belirlediğim kategoride iyi bir kanal ismi buluyorum, bu makalemde kanalımız “Abidin Yolda” olsun veya Abidin TV olsun.
2- Kanalımı actım, şimdi kanalımı en iyi ifade edecek logo, kapak resmi falan yapıyorum, beni aşan durum olduğu zaman başka bir arkadasa ucretle yaptırıyorum.
3-Elimde video arşivi varsa arşivden bu kategorime uyacak olanları sıra numarası vererek ayrı bir HDD ’ye kopyalıyorum.
4- Bir videonun sonuna kadar izlenmesini sağlayan şeylerden birisi de muziktir. Bu kanal icin ayırdığım butce yuksek ise satın alıyor eğer duşukse sinema forumlarına goz atıyorum, orada bir cok muzisyen referans olarak ucretsiz kısa film muzikleri sunuyor onlardan ediniyorum.
Video hazırlama aşaması:
1- Elimdeki videolar Paris ’e ait olduğunu varsayıyor ve buna uygun hemen bir senaryo kuruyorum kafamda.
2- Senaryoma uygun olarak videoma isim buluyorum. İsmi montajdan once buluyorum ki montaj aşamasında o başlığın dışına cıkmayayım. Burada Ornek başlığımız Abidin Paris ’de olsun.
3- Konuşmaları ben yapmayacaksam hemen bu işi yaptırabileceğim yerler araştırıyorum, bionluk.com vb onlarca yerli yabancı site var bunlardan ses kaydı ediniyorum, kendim konuşacaksam zaten kurgu anında bunu yapabiliyorum.
4- Bu videomda hangi programları kullanmam gerek ihtiyac olabilecek yazılımları ediniyorum. Ben Motion 5 ve Final Cut Pro X kullanıyorum.
5- Videoları kurgulamaya başlıyorum burada dikkat ettiğim en onemli şey videolar arası gecişte hafif ses efektleri ve basit gorsel efektler kullanmak. Burada kucuk bir ip ucu bir insan aynı kareye 5 saniyeden fazla bakınca sıkılır yada tefauratları araştırmaya başlar, o nedenle aynı kareyi en fazla 4 saniye tutun (resimlerde ozellike).
6- Videonun icerinde resim kullanıyorsam bunlara kucuk hareketler kazandırıyorum ki insanlara sıkıcı gelmesin, en basitinden zoom veya sağa sola hareket olabilir.
7- Videolarda titresim varsa bunu gideriyorum, ama cokta sabit goruntu videoyu soft bir hale getirir o nedenle yinede videolarıma kucuk hareketler kazandırıyorum, bu konuda motion 5 cok başarılı.
8- Kalabalık yerler gibi yerlerde timelaps bazı hareketlerde slowmotion yapıyorum ki dikkat ceksin, video daha fazla renk kazansın. Yine video icerisinde farklı renk effektleri ile gorsel renklilik kazandırıyorum.
9- Muzik, konuşma kaydı, kurgu bitmesinin ardından hazırladığım videonun cıktısını almadan dikkatle izliyor hatalarımı gideriyorum.
10- Videonun sonuna hatta aralarda izleyenleri rahatsız etmeyecek sekilde haftaya neredeyim merak ediyormusun o halde takip et gibi yazılar ekliyorum. Ayrıca videonun sonuna en cok izlenen videolarım varsa onların bilgilerini ekliyorum yoksa ilk videomsa o kişiyi abone olmaya teşvik edici kısa yazılar yazıyorum.
11- Konuşmalar Turkce ise ingilizce alt yazılar hazırlıyorum ki ingilizce videoların daha cok kazandırdığı malum.
Yayın Aşaması:
1- Videomu kanalıma gizli olarak yukledim. Yayına vermeden once acıklama kısmına videomu en iyi anlatan bir yada iki cumlelik acıklama giriyorum ardından facebook, twitter gibi sosyal medya adreslerimi yazıyorum.
2- Guzel bir kucuk resim hazırlıyorum. Resmin boyutunu 1280x720 boyutlarında hazırlıyorum.
3- Videomla alakalı anahtar kelimeleri giriyorum. Konum bilgisi, dil bilgisi gibi bilgileri giriyorum.
4- Acıklama kısmına iceriğindeki muzik bilgilerini yazarım. Ornek: Muzik İlker Koyusiyah https://soundcloud.com/ilker-koyusiyah gibi.
5 - Videomu yayına veriyorum ardından ping siteleri aracılığı ile videomu arama motorlarına bildiriyorum. Sosyal medya ortamlarına paylaşıyorum, mynet birgo, twitter, facebook, pinterest bunlardan bir kacı.
6- Paris ile ilgili blogları araştırıyor blogger ile iletişime geciyor yada yorum bolumune “aaaa bende gecen sene mayıs ayında gittim, superdi. sen yazmamışsın ama Eyfel kulesine varmadan sagdaki dordurmacının dondurması deneme degerdi. bak bende bu videoyu cektim istersen makalene ekle ki daha fazla bilgi icersin” gibi bir mesaj yazdın mı mutlaka eklerler yada yorum bolumunde linki kalması bile zamanla binlerce izlenim demektir.
KANALI DAHA GUVENİLİR KILMAK:
Bunun cok onemli olduğunu duşunuyorum. Her ozgun kanalımın mutlaka bir alan adı vardır. abidinyolda.com gibi alan adı almak 15-18 TL civarında, esas para hosting tutuyor buda blogger ucretsiz sağlamakta. Kanalımı alan adıma bağlarım, kanalımı kesinlikle gercek bir telefon numarası ile doğrularım. Bunların kanalımı daha guvenilir kılacağını duşunurum ama bu benim kanım

Aynı zamanda spam kanallarım varsa spam kanallarımın abone ol kısmına ozgun kanalımın linkini koyarım ki insanlar ozgun olan kanalıma abone olsun.
REKLAM:
Videolarınızı izlettirmenin bir diğer yolu Adwords aracılığı ile reklam vermek, bunu bu forumda 20-30 kişiye anlattım, yardımcı oldum, hatta isterseniz kupon dahi verebilirim, yeterki emekleriniz karşılığını bulsun.
Gunde 10 liralık reklam verseniz ay sonunda 200-600 gibi bir aboneye ulaşırsınız. 600 gercek abone demek videonuzu yuklediğiniz ilk 24 saatte en az 200 izlenim alması demektir. Motivasyon acısından da bu hicde kotu bir fikir değildir.
Son olarak:
2-3 ay once tum kanallarımı sattım ve yeni bir projeye başladım, 2 ay once test videoları attığım kanalımın bugun 40k kusur abonesi oldu. Henuz reklamları acmadım ama 50k olduğu gun acacağım. Lutfen kategorisini ve kanalı sormayın bunu soylemem. Ve şimdi KOLN ’de kucuk bir ajansım oldu ilk TV calışmamı bitirdim, YT dışından ilk defa iyi bir para kazandım, artık yeterli ekibim, donanımım var daha guzel şeylere imza atmak istiyorum.
Takıldığınız her konuda yardımcı olmaya calışırım, cekinmeden yazabilirsiniz.