Bu akşam yaşadığım uzucu durumu sizlerle paylaşmak istiyorum.Yaklaşık 10 aylık evliyim ve eşimin ailesinin kaba davranışlarından o kadar yoruldumki..
ben mimarlık mezunuyum uzun sure iş arayıp kpss deneyip olmadıktan sonra evlendim.Calışmadan evlenmek istemiyorum deyip 29 yaşında evlendim.Duğunun ertesi gunu eşimin ailesine gittik.Normalde gitmezdim ama eşim bohcaları bırakalım vs deyince ilk gunden gelmek istemiyorumcu olmayayım dedim.Daha o akşam kayınbabam bi misafir adama bizim matemede bi iş bak aklında bulunsun dedi pat diye.O an o kadar şaşırmıştımki hicbi samimiyetim yokken daha calışmaktan hic bahsetmediğim kayınbabam benim adıma bunu dile getirdi..Hatta kayınvalidem sen niye diyosun belki mateme sordunmu! dedi.hatta soylediği adam o hoo daha dun bir bugun iki ne acelen var dedi kayınbabama.Bense yaşadığım şokla sonra konuşuruz baba bu konuyu deyip geciştirdim.Sonra bu konu kapandı bi sure..
Daha sonra defalarca kez kayınbabam ortamlarda bak bizim gelinimizde mimar ama calışmıyor sektor kotu ama bi yerden başlamak lazım gibi imalarda bulundu.herdefasında benim adıma hic talep etmediğim halde yapılan bu konuşmalar o kadar can sıkıcı ki..hatta gorumcemde konuya dahil olup calışan kadınlardan dem vururdu yanımda.Eşim calışıyor ve maddi bi sıkıntımız yok.Ayrıca babamda maddi olarak her ay destek olur bana kızım bi ihtiyacın olur diyerek..
Bi sure sonra anladımki eşimle baştan konuştuğum bu konu aslında problem onlar icin.İnsanlar kac iş başvurusunda bulunduğunu kacından elendiğini...kpss den 90 ustu alsan dahi acıkta kalma ihtimalini gozyaşlarını bilmeden sadece yargılayıp dururlar.Hatta bigun malesef bizim durumumuz boyle 92 alan arkadaşım bile atanamadı yeniden hazırlanıyor dediğimde hımm yaa deyip sonra yine aynı konuyu defalarca actılar.Bide suratıma bakıp tavrımı gozlemliyorlar..surekli herşeyde gozetleniyorum en ufak mimiğime kadar.
Dunse yine aynı konu acıldı.Kayınbabam bi yeğeniyle konuşup insan bi yerden başlayacak ( kendisi eski mutahit.sektor kotu olunca calışmayı bırakmış yıllardır.) hiddetle heyecanla bak bizim gelin şu bu deyip beni konuya dahil ediyor...
Bi an o kadar uzuldum ve modum duştu ki..tv ye bakmaya calışıyor moralimin cok bozulduğunu belli ederek ağlamaklı bi sesle baba benim mezun olduğum donemden arkadaşlarımın %70 i işsiz dedim.kpss ye hazırlananlarda bi umut diye calışıyor.vs deyince sesimin kısıldığını ordaki herkes farketti.Adam gozumun icine bakıp ağlayacağımı farketti.cok kucuk duruma duştuğumu duşunuyorum.Ağlamamak icin dakikalarca dudağımı ısırıp durdum.Ben şuan hic calışmayı duşunmeyen biride olabilirdim.Uzun sure iş aradığımı bulamadığımı bildikleri halde bu kaba sozleri duyuyorum.Eşimde orda hic tepki vermeden dinledi.telefona baktı vs.Daha once bi kez neden baban benim calışmamı bu kadar istiyor deyince ne alakası var deyip savunmaya gecti.Asla beni anlamıcağını anladım.Akşam vedalaşırken hicbişey olmamış gibi davransamda adamın bana nasıl icten ice kızdığını farkettim.
İşin kotusu eşimin ailesi haftanın 2-3 gunu oraya gitmemizi bekleyen bir aile.şu virus gunlerinde bile her hafta gittik.Gitmesem uzak duran gelin konumuna duşucem.Ailem başka şehirde uzakta tek başımayım ve kendimi cok yalnız hissediyorum...
Birde ben ne zaman kendimle ilgili iyi bişey yaptığımı soylesem hep aşağılayıcı eleştirel sozlerle karşılaşıyorum.Cicek ekmek icin saksı aldım dediğimde kayınvalidem alaycı bi guluşle amaaan napcan onu dedi.bende yok anne seviyorum ben toprakla uğraşmayı dedim.ordaki herkes benim nasıl aciz kaldığımın farkındaydı.Hani şu herşeyin en iyisini kendisi yaptığına inanan kadınlar vardır.kayınvalidemde gorumcemde oyledir.Sigara boreğim cok guzel olmasına rağmen ben onu şoyle sararım daha guzel.ben şunu şoyle yaparım.8 aylık hamileydim camları sildim.vs diye surekli kendini oven tipler..Sarma sarıp evlerine goturuyorum gorumcem bu pişmemişmi sanki diye soyler.diğerleri yoo pişmiş.Yuzume bunu senmi sardın diyerek bakarlar.Yok hazır aldım demek gelir icimden ama gulumseyerek evet ben sardım diyorum..sonra eşimin teyzesi ameliyat oldu diye yemek yapar gotururum.orda gorumcem yine dolmaya şu baharatı koysan guzel olmuyor diye soylenir...
Velhasıl o kadar doluyumki...konuları karıştırmış olabilirim.Eski bi konum daha var hatta.orda daha net anlaşılır..
Hanımlar..gercekten evlilik eşinin ailesiyle bunları ve daha nicelerini yaşamakmı...Kendime guvenimi kaybettim onların baskın bi şekilde fikirlerini savunup seni yetersiz hissettirmelerinden bıktım.Mesela bişey yaptım diyorum pasta vs. hımm guzel oldumu diye sorup evet deyince inanmayan gozlerle bakan tipler.Karadenizli bi aile ve malesef hic alışık olmadığım kufurlu konuşmalar donuyor.Daha ilginci onların sohbet diye adlandırdıkları bi araya gelince surekli başkalarının dedikodularını dinliyorum.Hep bi eleştiri halindeler ailecek.Şu cirkin bu guzel yok şu tembel şu pis şu zengin vs. hic tanımadığım insanların gıybetini duydum sesimi cıkaramadım.Kendime olan guvenimi kaybettim inanın pısırık birine donuştum..Sizce ben ne yapmalıyım..cok aciz ..yalnız ve caresiz hissediyorum.