İngiliz bilimadamları mıknatıs kullanarak kanseri tedavi edebilecek bir yontem geliştirildiğini acıkladı.

BBC'nin haberine gore, Sheffield, Keele ve Nottinghan universitelerinden uzmanlar, cok kucuk mıknatısları, habis, kanserli urların tedavisinde kullanabileceklerini duşunuyor.

GEN TEDAVİSİNDE KULLANILACAK
Kanserli hucreleri genlerle oldurme fikri uzerinde bir kac yıldır araştırmalar suruyordu. İngiliz uzmanların uzerinde calıştığı teknik de gen tedavisi diye adlandırılan yontemin bir orneği.
Bazı kanserli hastalara, radyoterapi gibi geleneksel yontemlerden cok daha başarılı bir tedavi sunabilmesi umuluyor.

Şimdiye kadar gen tedavisinde en buyuk gucluklerden biri kanserli hucrelerle mucadele eden genlerin habis urların icine yerleştirilmesi konusunda yaşanıyordu.
Şimdi uzmanlar bu soruna bir cozum bulduklarını soyluyor.

KANSERLİ HUCRE MIKNATISA YAPIŞACAK

Araştırma fareler uzerinde yapılan deneylere dayanıyor. Farelerin kanından akyuvarlar alıyor ve bunların icine kanserle mucadele eden gen yerleştiriliyor.
Bunun yanı sıra aynı akyuvarların icine bir de 'nano mıknatıs' diye adlandırılan cok kucuk mıknatıslar konuluyor.
Kanserle mucadele eden hucreler ve nano mıknatıslarla silahlanmış bu akyuvarlar, aynı fareye tekrar enjekte ediliyor. Manyetik akyuvarların kanserli ura doğru yonelip yapışmasını sağlamak icin bir başka mıknatıs kullanılıyor.

Uzmanlar bu yontemle gen tedavisinin şimdiye kadar denenen tum yontemlerden daha etkili bir şekilde uygulanabildiğini, kanserle mucadele genlerinin başarı şansının artırıldığını duşunuyor.

Genler hastadan alınan kana yerleştirileceği icin vucudun bağışıklık sisteminin genleri reddetme ihtimali de azaltılmış oluyor.