Cerrahi ve kemoterapi gibi tedavi yontemlerinden sonuc alınamayacak durumda ve karaciğere yayılmış olan (metastaz) tumorlerin kucultulerek zaman icinde yok olmasını sağlayan “Radyonuklit tedavi” yontemi Turkiye'de de uygulanmaya başladı.


Alanında uzman radyoloji, cerrahi, nukleer tıp ve onkoloji uzmanlarının bulunduğu bir heyet tarafından yapılan operasyon, Turkiye'de ilk defa gecen hafta GATA'da uygulandıktan sonra Ankara Universitesi (AU) Tıp Fakultesi İbni-i Sina Hastanesi'nde de başarı ile yapıldı.
Operasyonu yapan heyetin başkanı olan AU Tıp Fakultesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Sadık Bilgic, “Radyonuklit tedavi” yontemi ile kanser hucrelerinin zaman icinde kuculduğunu ve yok olduğunu soyledi.
Karaciğere metastaz yapmış olan kanserli hastaların tedavisinde oncelikli olan yontemin cerrahi mudahale olduğunu anlatan Bilgic, bu yontemin ancak cerrahi mudahaleye ve kemoterapi, radyoterapi gibi alternatif tedavilere cevap veremeyecek hastalara yapılabileceğini dile getirdi.
Bilgic, “Radyonuklit tedavi” yontemi ile tedavi kararının ancak hastayı takip eden hekim ile radyoloji ve nukleer tıp uzmanlarının ortak değerlendirmesi sonucunda alınabileceğini belirterek, şoyle konuştu: “Bu yontem, hastaya sunulan bir alternatif değildir. Mutlaka diğer yontemlerin uygulanması mumkun olmayan hastalara yapılabilir.
Radyonuklit tedavi yonteminin uygulanması, bağırsak, meme gibi ceşitli kanser tumorlerinin karaciğere metastaz yapması, karaciğerdeki tumorun yerinin cerrahi mudahale acısından risk taşıması, tumorun buyukluğu ve yayıldığı alanın riskli olması, hastanın omrunu uzatmaya ve yaşam kalitesini artırmaya yonelik olarak diğer yontemlerin sınırlı kalması halinde doğru olacaktır.”

UYGULAMA DEVAMLI HALE GELECEK
Radyonuklit tedavi yonteminin, teknolojinin ve tıp biliminin gelişmiş olduğu bircok ulkede yıllardır uygulandığını, ameliyatın başarı şansının yuzde 90'ın ustunde olduğunu ifade eden Bilgic, Turkiye'deki ilk uygulamalardan birinin AU Tıp Fakultesi İbn-i Sina Hastanesi'nde 22 Nisan 2008'de 2 hasta uzerinde yapıldığını kaydetti.

Bilgic, bu konuda uzman olan ABD'li Gelişimsel Radyoloji uzmanı Michael Dougles Coltwell'in de yapılan ilk uygulamada bulunduğunu ifade ederek, “Ameliyatlar, ilk uygulamaların ardından hastanemizde devamlı hale gelecek” diye konuştu.

Prof. Dr. Sadık Bilgic, anjiografinin ve tedavinin ardından 1 gun sonra hastanın gunluk aktivitelerini yapabilir duruma geldiğini ancak klinik takibin yapılması icin kontrol amaclı 2-3 gun hastaneye yatırıldığını soyledi.

Bu tip hastaların ilerleyen donemde kliniğe yatırılmadan gun icerisinde ayaktan tedavi imkanı bulacağını anlatan Bilgic, yontemin, tedavi seceneklerini yitiren karaciğer hastaları icin yeni bir şans olduğunu dile getirdi.

RADYONUKLİT TEDAVİ NASIL YAPILIYOR?
Prof. Dr. Bilgic, tedavi oncesinde hastaya daha onceden anjiyo yapılarak damarlarının yapısının incelendiğini belirterek, operasyonun bolgesel anestezi altında yapıldığını ve yaklaşık 1 saat surduğunu soyledi.
Karaciğer kanserinde Radyonuklit tedavisinin, anjiyo eşliğinde yapıldığını ifade eden Bilgic, uygulama surecini şoyle anlattı:
“Karaciğer kanserinde metastaz yapan kitlenin tedavisinde uygulanan SIKREX yonteminde, ilk olarak karaciğer atardamarına katater yardımıyla girilerek tumorun buyukluğu, sayısı ve kanlanması anjiyo yontemiyle belirleniyor. Ardından tumorun beslendiği ana damar tespit ediliyor ve tumorun buyukluğune bağlı olarak istenilen dozda ayarlanan Ytrium (Y-90) radyoaktif maddesi acılan damar yolundan buraya veriliyor.
Karaciğer iceresindeki tumor dokularının bu maddeyi tutmasıyla, kitle zaman icerisinde kuculuyor ve kayboluyor.”
Bilgic, operasyonun mutlaka alanında uzman hekimler tarafından yapılması gerektiğini belirterek, “Radyoaktif maddenin, tumorun beslendiği damar yerine başka organların damarlarına kacması halinde istenmeyen komplikasyonların olabileceği” uyarısında bulundu.
Tumorun, zaman icinde Y-90 radyoaktif maddenin tutulumuna bağlı olarak kuculup kaybolduğunu ifade eden Bilgic, tumorun kuculmesi durumunda hastanın cerrahi mudahale şansı bulabileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Sadık Bilgic, bu yontemin maliyetinin bir hasta icin yaklaşık 20 bin YTL olduğunu belirterek, “Hastalar hastanede yattıkları icin kendilerinden hicbir fark alınmıyor” dedi.

“TEDAVİ İMKANI BULUNDUĞU İCİN ŞANSLIYIM”
AU Tıp Fakultesi İbn-i Sina Hastanesi'nde uygulanmaya başlayan Radyonuklit yontemi ile tedavi olan ilk hasta 41 yaşındaki Kenan Soylu, tedavi imkanı bulduğu icin kendisini şanslı hissettiğini belirterek, “Cok mutluyum, sevincimi ifade etmem mumkun değil. Kendimi şanslı hissediyorum” dedi.
Evli ve bir cocuk babası olan veteriner sağlık teknikeri Soylu, artık ailesi ile birlikte guzel ve sağlıklı gunler gecirmeyi umut ettiğini soyledi.