AYOS Konyaspor , ilk hedefi ligde istikrarlı bicimde kalıcı olmak, ardından da Avrupa Kupaları ’nda boy gostermek olarak belirledi. Basketbol Federasyonu Ligler Direktoru Turgay Cataloluk ’u Sportif Direktorluğe getirerek cok onemli bir hamle yapan Yeşil-Beyazlılar, Konya ’yı ‘geleneksel basketbol şehri ’ yapmak icin kolları sıvadı.
İşte Basketbol Super Ligi ’nin yeni ekibi Konya ’nın basketboluna idari anlamda ‘yon veren ’ isimlerinin yeni sezona ve yeni oluşuma dair goruşleri:
- Banvit ’teki başarılı donemin ardından TBF ’de Ligler Direktorluğu yaptınız. Sizi tekrar sahaya iten faktor neydi?
Turgay Cataloluk (SPORTİF DİREKTOR) “Banvit doneminin ardından Basketbol Federasyonu ’nda bir yıl kadar calıştım. Gercekten de orada cok mutlu oldum. İşimle ilgili en ufak bir sıkıntı yaşamadan iyi bir donem gecirdim. Hem profesyonel sporculuktan geldiğim icin hem de devamında kulup duzeyinde profesyonel yoneticilik yaptığım icin biraz sahayı da, adrenalini de ozlemiştim. Konyaspor ’un da Super Lig ’e yukselmesi ve onların da beni bu organizasyonu yonetmek, destek olmak uzere davet etmeleri uzerine surec de cok cabuk gelişti. Ve ben de Konyaspor ailesine katıldım. Konyaspor benim icin zaten uzak bir camia ya da şehir değil. Ben oyunculuk donemimde 4 yıl sureyle Konyaspor formasını giydim. Cok da guzel gunlerimiz gecti. Ondan sonra da ceşitli yapılar oluştu. Konya ’da zaten basketbol kulturu hem oyuncu hem de kulup bazında gecmişten beri mevcuttu.
Ancak belli bir istikrara oturmuş değil. Şimdi bizim hedefimiz de bu istikrarı yakalamak. Hem basketbolda iddialı, ligde kalıcı hem de basketbolun geleneksel şehir kuluplerinden biri haline getirmek istiyoruz. Hem Başkanımız hem de yoneticilerimizle ilk konuştuğumuzda da bana ilk soyledikleri buydu. Bu da beni cok etkiledi. Bana ‘Biz futbol kulubu olarak gorunuyoruz. Ancak basketbol bizim uvey evladımız değil. Tabii ki butceler, imkanlar farklı. Ama futbolun geldiği yere basketbolu da hem kurumsal hem de sportif anlamda taşımak istiyoruz. ’ dediler. Futbol olarak baktığımızda hem sportif hem de kurumsal anlamda cok gelişmiş, guclu bir kulup. Ben de acıkcası kendi gozlerimle gorunce anladım. Stadyumuyla, kulup yapısıyla, yonetim birimleriyle, profesyonel yapılanmasıyla şirket gibi yonetilen son derece profesyonel bir yapı oluşturulmuş. Aynı yapıyı basketbolda da oluşturmak en buyuk hedefimiz olacak. Ama tabii sportif başarı bu işin olmazsa olmazı…
Coachun da soylediği gibi 12 yeni oyuncuyla cok sert bir ligde yola cıkacağız. Hic kolay değil işimiz. Bana gore bu sezon gecen yıllara kıyasla ozellikle alt grup takımlarının cok daha cetin, zorlu mucadeleler vermesi gereken bir sezon olacak diye duşunuyorum. Genel olarak butun takımlar butcelerini arttırdı, guclendirdi. Ben kimsenin şu macı kazanırım diyebileceğini duşunmuyorum. En azından kağıt uzerinde oyle gorunuyor. Son yıllarda bazı dengesizlikler gorunuyordu ama bu sezon oyle olmayacak. Biz de ona gore bir kadro oluşturduk ve hazırlıklarımızı ona gore surduruyoruz. Umarım gonlumuze gore olur ve sezonu iyi bir yerde bitiririz. Tabii ki ilk hedefimiz ligde kalıcı olmak. Ama esas olarak gidebileceğimiz yere kadar gitmek istiyoruz.”
'SEYİRCİ FAKTORU COK ONEMLİ'
“Sporda, ozellikle de basketbolda seyircinin etkisi yadsınamaz. Bence yuzde 20-30 pozitif etkisi var diye duşunuyorum. Ozellikle de bizim gibi yeni kurulmuş, biraz zamana ihtiyacı olan takımlar icin seyirci desteği cok onemli. Ben bunu sağlayacağımızı duşunuyorum. Onu sağladığımız andan itibaren de sakatlığımız olmadığı surece bu mucadeleyi vereceğiz. Konya ’nın cıkılması zor bir deplasman olacağını soyleyebilirim.”
- Bu sezon Basketbol Super Ligi ’nde hedeflediğiniz yer neresi?
Engin Gencoğlu (BAŞ ANTRENOR): “Gercekci olarak bakmak gerekirse hedefimiz ilk sezonumuzda ligde kalmak olacak. Ama işlerin gidişatına gore asıl gonlumuzde yatan da bir Avrupa kupası vizesi alabilecek bir yerde sezonu bitirmek. Cunku futbolda gelen başarıdan sonra sportif anlamda herkesin, tum Konya camiasının, taraftarların beklentisi cok buyudu. Bu yuzden de evet, işimiz zor. Yani yeni kurulan, 12 yeni transfer yapmış bir ekibiz. Lige adapte olmamız, kendimizi kabul ettirmemiz lazım. Hem organizasyonumuz hem de oyunumuzla bunu yapabilmeliyiz. İnşallah once kendimizi kabul ettirip, ligde devamlılığımızı sağlayacağımız bir yerde olmak, ondan sonra da yakalayacağımız derecede de Avrupa Kupası ’na katılan bir takım olmak icin cabalayacağız.”
- Tabii 12 yeni oyuncu ile kimya oluşturmak zor bir iş. Biraz şans da gerekiyor. Bu kimyayı oluşturmak adına ne gibi bir yol izleyeceksiniz?
“Bizim şu andaki en buyuk hedefimiz, oncelikli hedefimiz kimyayı en iyi ve en kısa şekilde oluşturabilmek. Bence basketbol ikinci sırada geliyor. En onemli şey uyum. Takım icinde uyumu sağlayabilmek icin de en cok ihtiyac duyduğumuz şey zaman. Bu zaman dilimini belirleyip, sahada istediğimiz verimi almaya calışıyoruz şu anda. 12 yeni oyuncu, yeni bir şehir, yeni bir takım, yeni bir coach, yeni bir sistem, yerlisi yabancısıyla bunu sağlamak, adapte olmak kolay değil. Bunun icin cok iyi calışıyoruz. Ama saha icindeki uyumla sistemin icimdeki uyum aynı şeyler değil tabii. Oyuncularımızın saha dışındaki uyumu cok iyi. Şehire, birbirlerine cok cabuk ısındıklarını soyleyebilirim. Ama saha icindeki basketbolda uyumu sağlamak icin zamana ihtiyacımız var. Bunu da yavaş yavaş hayata geciriyoruz. Ve lige kadar da sahadaki uyum surecini de en iyi şekilde değerlendirip lige hazır gireceğimize inanıyorum.”
- Konya ’da basketbolu sizin bakış acınızdan nasıl goruyorsunuz?
“Ben gecen yıl şubat ayının başında geldim. Sezon ortasıydı. İnanılmaz bir ilgi ve alaka vardı. Beni cok cabuk sahiplendiler. Organizasyon olarak da cok iyi bir kulup yapısına sahip olunca doğal olarak da başarıya giden yol bizim icin kolaylaştı. Kulubun 100. yılı olmasının da bunda etkisi vardı. Birincisi, burada muhteşem bir seyirci var. 3 bin 500-4000 kişilik salonu neredeyse 6 bin kişi doldurduk. Şehirde basketbola herkesin ilgi ve alakası cok yuksek. Yonetim anlamında da basketbola ilgi ust seviyede. Super Lig ile alt ligi birbirinden ayırmamız lazım. Gecen yılki şampiyonluğun ardından kamuoyunda beklentiler artıyor doğal olarak... Bu, işin zorlu kısmı. Alınacak bir yenilgide ‘acaba başarısız mı oluyoruz? ’ endişesi doğabiliyor bazen. Ben 25-26 yıldır bu icin icindeyim. Coğu zaman hep yardımcı antrenordum. Şimdi seviye atladık ve işimiz daha da zorlaştı. 12 transferin yapılması, kalıcı bir takım yaratmak. Kimyanın sahaya yansıtılması coachun değerini gosteriyor. Bunu sahaya yansıtabildiğiniz zaman başarılı oluyorsunuz. Avantajlarımız seyircinin, şehrin, yonetimin, organizasyonun takım icin itici guc olması. Pozitif anlamda destek olmaları bizim icin cok onemli.”
'EN İYİSİNİ VERMEYİ HEDEFLİYORUZ ’
Fatih (Ozgocken) Başkan ’ın bizi her ziyaretinde her toplantıda soylediği bir şey var: ‘Tabii ki sahada kazanmak da var, kaybetmek de var. Siz mucadele edin, gerisi gelir. Konyaspor ’un sporcusu bu şehre cok iyi mucadele ettiğini, sahada her şeyini verdiğini kanıtlamalı. ’ Tabii ki bu bizim icin cok onemli bir şey. Biz karakteristik olarak da savaşcı, mucadele eden, asla pes etmeyen bir yapıyı sahaya yansıtacağız. Sahasında kaybetmeyen takım olmak en onemli hedeflerimizden biri.”
'SEYİRCİ ACISINDAN COK ŞANSLIYIZ ’
“Basketbolu bilen bir seyirci kitlesinin yanında universite gencliğinin de yoğun ilgisi var. Bu acıdan da cok şanslıyız. Salona cok guzel bir enerji veriyorlar ve hep dolu tribunler onunde oynamamızı sağlıyorlar. İnşallah sezonun ikinci haftasındaki Tofaş macıyla onlarla buluşacağız ve onlara guzel bir basketbol izlettireceğiz.”
'SAHADA AKAN BİR TAKIM OLACAĞIZ'
Yuzde 100 mobil ve hızlı basketbol oynayan bir takım izleyeceğiz. Yaptığımız transferi de o yonde gercekleştirdik. Tek bir pozisyonda oynayan bir oyuncu transferi politikası izlemedik. Buyuk coğunluğu iki pozisyonu birden oynayabilen, akan bir takım yaratma duşuncesindeydik. Rotasyonu kendi icimizde biraz daha derin tutmaya calıştık. Yarı sahayı cabuk gecip tempolu basketbolla sonuca gitmeyi hedefliyoruz.”- Konya ’da basketbol denince ilk akla gelen isimlerin başında geliyorsunuz. Super Lig ’de yeniden var olmak nasıl hissettiriyor?
Yaşar Berber (GENEL MENAJER):
“20-30 senedir bunyesinde calıştığım Konyaspor ’un bugun basketbolda gelmiş olduğu nokta beni cok heyecanlandırıyor. Bir donem bu takımın kaptanlığını da yapmış olan biri olarak yeni Sportif Direktorumuz Turgay Cataloluk ’la calışmaktan da cok memnunum. Birikimi ve bilgisiyle bu oluşuma cok değer katacağına gonulden inanıyorum. Kendisi cok deneyimli, işini cok iyi yapan cok değerli bir basketbol adamı. Konyaspor ’da şu andaki yapı cok iyi bir oluşum. Hepimiz icin Basketbol Super Ligi yeni bir heyecan. Bu bizi cok mutlu ediyor. Eski havamızı yakaladığımızı duşunuyorum. Konyaspor ’un Fatih Ozgokcen gibi cok değerli bir başkanı ve yonetim ekibi var. Bize verdikleri destek de cok değerli. Butun bu artıları yan yana koyduğumuzda, sportif anlamda da sahada en iyisini vereceğimize ve bu sene başarılı olacağımıza inanıyorum.”