Harvard Tıp Fakultesi Biomedikal Muhendisi Prof. Dr. Mehmet Toner ve ekip arkadaşlarının geliştirdiği mikrocipin kanser tedavisinde cığır acması bekleniyor. Hastadan alınan kan, mikrocipe yollanıyor. Normal kan hucreleri gecerken, kanser hucreleri yapışıp kalıyor. Buluş, ozellikle metastaz yapan kanserlerin erken tespit edilmesini sağlıyor.
KANSER genellikle vucutta ilk geliştiği bolgeden değil, başka organlara dağıldıktan sonra olduruyor. Kanserin başlangıcında metastaz yapacak hucrelerin sayısının cok cok az olması, kanda tespit edilmesini de cok zorlaştırıyor.

Milyarlarca hucre

Harvard Tıp Fakultesi Biomedikal Muhendisi Prof. Dr. Mehmet Toner ve ekip arkadaşlarının geliştirdiği yeni mikrocipin ozelliği ise kandaki milyarlarca hucre arasından metastas yapacak kanserli hucreyi saptayabilmesi. Bunun icin iki tup kan yetiyor. Metastaz hucrelerinin bulunması tedavinin hedefe yonelik planlanmasını etkiliyor.

Mikrocipin bir diğer onemli fonksiyonu, kanserli hastanın yapılan tedaviye verdiği yanıtı takip etmek. Bu işlevi yerine getiren goruntuleme cihazları bulunuyor. Ancak sık aralıklarla hastanın cihazlara girmesi, hem tedavi maliyetini yukseltiyor, hem de radyasyon acısından riskli. Cekimler arasında birkac ay beklemek gerekiyor. Bekleme suresi, akciğer kanseri gibi hastalıklarda kimi zaman gecikme yaratabiliyor. Mikrocip her hasta icin ayrı bir tedavi planlanmasına olanak veriyor.

Harvard Universitesi’nin uygulama hastanelerinde kullanılmaya başlanan mikrocipin akciğer kanseri hastaları icin kritik onemi var. Akciğer kanseri hastalarının hangi ilaca daha iyi yanıt vereceğinin saptanmasına olanak sağlıyor.

Kanda biyopsi yapıyor

Kanserli hucrelerdeki genetik mutasyonu gosteriyor. Tedavi bu verilere gore, hastaya ozel planlanıyor. Cipin yine akciğer kanserini daha hucre duzeyindeyken yakalayıp yakalayamacağı da araştırılacak. Mikrocip protsat kanserinde de kullanılabiliyor.

4 yıl suren ve yaklaşık 10 milyon dolara mal olan araştırmalarla geliştirilen mikrocip, 66 mm/25 mm boyutlarında. Uzerinde, kanser hucresini ceken proteinli 78 bin borucuk bulunuyor. Kanser hastasından alınan kan, mikrocipe yollanıyor. Normal kan hucreleri gecerken, kanser hucreleri yapışıp kalıyor. Bu yeni buluş ozellikle metastas yapan kanserlerin erken yakalanmasını sağlıyor.

İlac şirketleri de ilgileniyor

Mikrocipi geliştiren ekipteki Prof. Dr. Toner, 25 yıldır ABD’de calışıyor. Toner, yeni kurulan Husnu Yeğin Universitesi Mutevelli Heyeti Uyeliği’ni de ustlendi. Prof. Mehmet Toner, yeni mikrociple ilgili olarak şunları soyledi: "Yuz milyar hucrenin icindeki birkac kanser hucresini dahi mikrociple bulabiliyoruz. Kanserin nereden geldiğini, iyi mi kotu mu olduğunu, varsa genetik değişiklikleri araştırabileceğimizi guşunuyoruz. Bu yeni tedavi yontemlerinin geliştirilmesine olanak sağlayacaktır. Kısa vadeli en buyuk getirisi ise kanseri erken teşhis etmek. Uzun vadede her hastayı takip edebilmek, ona gore hastada etkili olacak ilacı vermek, zamanında ilaca gecebilmek, akciğer kanseri gibi bilinen mutasyonları olan kanserlerde bunları bulup, baştan doğru ilacı vermek. Buluşumuzla ilac uretecileri de ilgileniyor. Bir ilacın geliştirilmesi ortalama 10 yılı buluyor ve en az 1 milyar dolarlık harcama yapılıyor. Mikrociple ilacların kanser hucreleri uzerindeki etkisini araştırmak daha kolay."

Hurriyet