Merhaba, 2 ay icerisinde telefon almayı planlıyorum. Şu an Xiaomi Mi 9 128 GB 5100 TL, Samsung Galaxy S10E 4030 TL civarında. Mi 9'un bana cazip gelen tek yanı işlemcisi olan Snapdragon 855'in, S10E'nin Avrupa versiyonlarında olan işlemcisi Exynos 9820'den daha stabil, daha performanslı olması. Pil harcaması ve ısı yonetimi konularında da SD 855 daha ustun. S10E'nin ise Mi 9'a gore kamerası, ekranı, Stereo hoparloru, 3.5mm Jack girişi, suya ve toza dayanıklılık sertifikasına sahip olması (Mi 9, sertifikaya sahip olmamasına rağmen iyi iş cıkarıyor.) ilgimi cekiyor. Telefonda saatlerce oyun oynayan biri değilim fakat guzel bir cihaz aldığımda oynamak isterim. 3-4 yıl boyunca kullanacağım guclu bir telefon, aldığım gunku gibi olmasa da performansını cok kaybetmemesini istiyorum. S10E'nin pil omru konusunda olumsuz geri donutler aldım. Gercekten denildiği kadar kotu mu? Gunde genelde toplam 2-3 saat Instagram, Youtube, Facebook kullanan, bazen telefonda oyun oynayan, muzik dinleyen, telefonu pil tasarrufu modunda kullanan, kullanmadığımda mobil veri, wifi, bluetooth gibi ozellikleri kapatan biri icin gunu cıkarmaz mı? Başlarda cıkarsa bile 1 yıl sonra durum nasıl olur? Gunu cıkarsın diye, oyunlarda thermal throttling daha zor yapsın diye 1070 TL daha fazla harcayıp Mi 9 almalı mıyım? Mi 9 almadım diye telefon performansında cok kayıp yaşar mıyım? 2. el pasaport kayıtlı, sıfırından yaklaşık 2000TL daha ucuza satılan Mi 9 Global versiyonlara ulkemizde değişen IMEI kaydına yapılan caydırıcı duzenlemelerden sonra guvenemiyorum. Sizce guvenmeli miyim? Alternatif olarak Mi 9 64 GB 4700TL fakat Mi 9'a SD kart takılmadığından, onumuzdeki yıllarda hafızasının bana yetmeyeceğini duşunuyorum.

Şu zamana kadar hicbir telefonumda servise goturtecek sorun cıkmadı, servise veya garanti bayiine goturmedim. Bazı Youtube videolarında Samsung Turkiye'nin garanti servisinin işini hakkıyla yapmadığını duydum. İşlerini iyi yaptığını soyleyenler de var elbette. Bazı S10E'lerde ise işlemcide ve kamerada fabrika cıkışlı hataların olduğunu kanıtlayan Turk Youtube kanalının videolarını da izledim ve biraz kuşkulandım. Boyle bir sorun yaşamadığını, pil omrunun tatmin ettiğini soyleyen kişiler de var. Sizin de boyle bir deneyiminiz olduysa paylaşırsanız sevinirim.

Dipnot: 2 yıldır Samsung Galaxy S7 kullanıyorum. Dun yaptığım Antutu V7 testinde 145.206 puan aldı. 8 ay once format attım. Telefonu dikkatli ve temiz kullanıyorum, telefonda oyun az oynuyorum. Instagram'da gezinirken, Whatsapp'ta dolaşırken kasması canımı sıkıyor. Telefon kimi zaman Instagram'da bile 85 dereceyi buluyor. Yukarıda yazdığım kullanım senaryolarında pili genellikle gunu cıkarıyor diyebilirim fakat PUBG gibi oyunlarda cok fazla pil tuketiyor. 50 dakikalık PUBG oturumunda %40 şarj bitirebiliyor. S10E de zaman gectikce boyle olacak mı? Aldığım zamanda Samsung Turkiye garantili versiyonundan 600TL daha ucuza ithalatci garantili aldığımdan root atmadan yazılım guncelleme olmuyor, telefonda yazılım guncelleme kısmı bulunmuyor. Cin'den ithal edildiğinden Snapdragon 820 işlemciye sahip, şuan kurulu Rom da Turkiye versiyonundan farklı. Alacağım telefon, S7'den yukseltmeye değsin istiyorum.

Telefonların karşılaştırması icin: Samsung Galaxy S10e - Xiaomi Mi 9 (128 GB / 6 GB) Karşılaştırması - Epey