Nerde kotu bir hastalık duysam baş sebebi sigara arkadaşlarım .Başımıza ne geliyorsa bu illetten geliyor. Ben şahsen sigaranın en buyuk duşmanlarından biriyim. Ya insan bile bile neden intihar eder. Ya madem hayattan bıktın intihar etmek istiyorursun neden bunu yavaş yavaş acı ceke ceke yapıyorsun mazoşistmisin ya. Neymiş cok dertliyim ondan iciyorum yaa bırakın bu işleri o kucucuk illet sizin derdinize ne care olabilir boyle anca kendinizi kandırıyorsunuz. Tabi ki herkesin kendine gore dertleri var hayatta tamamen mutlu olan bir insan gormedim ben. Ama bir cok insan tanıyorum hayatın sıkıntılarını daha eğlenceli işlerle uzerinden atan ve bunun icin hem bedensel hemde psikolojik olarak sağlıklı olan neden işin kolayına kacıyoruz. İnsan hayatı bu kadar ucuzmu. Bir de şu var madem kendinden gectin zehirliyorsun kendini cevrendeki insanların ne sucu var. Onları neden zehirliyorsun pasif iciciler malesef ki sigara icenin kendinden daha cok zarar gorur. Neyse bu illetin yol actığı hastalıkları bir saymaya başlasam kim bilir kac sayfa dolar. Demiştim kanser coğumuzun hatta hepimizin korkulu ruyası diye o sığındığınız sigara sizi goz gore gore kanserin kucağına doğru gonderiyor.

Ozel Sani Konukoğlu Hastanesi Goğus Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Cetin, akciğer kanserinin yuzde 90 nedeninin sigara olduğunu soyledi.

Kanser olumlerinin yuzde 28'inin akciğer kanserinden kaynaklandığını belirten Cetin, akciğer kanseri hastalığının son yıllarda arttığını soyledi. Cetin, daha onceleri sıklıkla 60 yaşın uzerindeki erkeklerde gorulen hastalığın gunumuzde kadınlarda da gorulmeye başladığını ifade etti.
Akciğer kanserinin buyuk oranda sigara kullanımına bağlı olarak geliştiği icin onlenebilir tek kanser turu olarak tanımlandığını soyleyen Cetin, "Ulkemizde her yıl 35 kişinin tutun ile ilgili hastalıklardan olduğu duşunulurse, yaklaşık 15-20 bin kişi akciğer kanserinden olmektedir. Ulkemizde akciğer kanseri erkeklerde sık gorulen kanserken, kadınlarda meme ve genital bolge kanserlerinden sonra ucuncu sıradadır. Akciğer kanserinin yuzde 90 nedeni sigaradır. Sigara dumanı, akciğer kendini temizleme işini hasara uğratır ve sigara dumanındaki kanser oluşturucu ajanlar normal akciğer hucrelerini etkileyerek kanser oluşumunu başlatır. Bir sigara icicisinin kanser olması, hangi yaşta sigara icmeye başladığı, ne kadar suredir sigare ictiği, gunde ictiği sigara sayısı ve sigarayı ne kadar icine cektiğine bağlıdır. Sigara icmeyi bırakmak bir kişinin akciğer kanseri olmasını buyuk oranda duşurur. Aynı şekilde puro ve pipo kullananlar da akciger kanseri olma riskine sahiptir." dedi.