LAZER HANGİ DURUMLARDA GOZ HASTALIKLARINDA KULLANILIYOR?
Lazer goz hastalıklarının bircoğunda başarıyla kullanılmaktadır. Lazer kelimesi Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation kelimelerinin baş harflerinden gelmektedir. Ozel bir materyalden elektrik gecirildiğinde ortaya cıkan konsantre bir ışık demetidir.
Lazerin rengi ve ismi hangi materyalin kullanıldığına bağlıdır.
Argon gaz: mavi-yeşil
Krypton gaz: kırmızı veya sarı
YAG (ytrium-aluminyum-garnet): gorulmez infrared
Excimer Lazer: Argon florid gazı. Ablazyon yaparak etki eder
Lazer nasıl calışır?
İki farklı tipte lazerin etkisinden faydalanılarak gozde tedavi amaclı kullanılmaktadır.
Termal lazer:
Kanayan kan damarlarını tıkamak icin.
Tumor gibi anormal dokuları yoketmek icin.
Retinayı gozun arkasına yapıştırmak icin.
Fotodistruptive lazer:
Gormeyi engelleyen zarları gozde kesmek icin
Gozun dış yuzeyinin şeklini değiştirmek icin.
Oftalmolojide lazer kullanmanın avantajları nelerdir?
Ameliyatlarda olduğu gibi mikrop kapma riski yoktur.
Hastanede hastayı yatırmadan ayaktan mudehale edilebilir.
Cerrahın kontrol kabiliyeti ust seviyededir.
Hangi hastalıklar lazer ile tedavi edilebilmektedir?
Retinal yırtıklar yada delikler:
Gozun arkasında bulunan retina ışığı hissetmemiz sağlamaktadır. Retina yırtıldığında gozden ayrılma riskine sahiptir.(daha fazla bilgi icin dekolman bolumune bakabilirsiniz) Bu duruma dekolman denmektedir ve korluğe neden olabilmekte olan cok ciddi bir durumdur. Bu durum gozde ışık cakmalarına ve ucuşmalara neden olmaktadır. ( daha fazla bilgi icin tıklayınız )
Coğu retinal yırtık dekolmana yol acmadan once yakalanırsa argon yada krypton lazer ile tedavi edilebilmektedir. Lazer ile retina arkasına yapıştırılmakta ve yerinden kalkması onlenebilmektedir. Eğer retina dekole olursa artık lazer faydalı olmayacaktır ve ameliyat gerekecektir.
Diabetik retinopati:
Diabet en başta gelen korluk nedenlerinden biridir. Diabet retinada anormal kan damarlarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu damarlar sızıntıya ( makula odemine) yada kanamalara neden olmaktadır. Lazer ile bu damarlar tıkanmakta ve daha ileri seviyede gorme kaybının oluşması onlenmektedir. Ayrıca yeni oluşmaya başlamış olan damarların gelişme hızlarıda yavaşlatılabilmektedir. Daha fazla bilgi icin tıklayınız.
Makula dejenerasyonu:
Makula gozun merkezinde retinada bulunan detayları gormemizi sağlayan bolgedir. Makula dejenerrasyonu sadece bu bolgeyi etkilemekte ve merkezi gormemizi orneğin okuma yeteneğimizi azaltmaktadır.
Coğu insanda bulunan kuru tipte makula dejenerasyonuna lazer ile yardımcı olunamamaktadır. %10 hastada bulunan yaş tipte makula dejenerasyonunda ise kanamaya ve skar dokusunun oluşmasına neden olan anormal damar oluşumları secilmiş vakalarda lazer ile tedavi edilebilmektedir. Lazer damarları tıkamakta ve daha ileri seviyede hasar oluşmasını onlemektedir. Daha fazla bilgi icin
Glokom:
Basitce tanımlanırsa goz icerisindeki basınca bağlı olarak gorme sinirinin hasarlanmasına neden olan bir hastalıktır. Erken tanı konulursa korluk onlenebilmektedir. Kullanılan damarlar ve haplara ek olarak ceşitli hastalarda lazer goz basıncını duşurmek icinde kullanılabilmektedir. Daha fazla bilgi icin tıklayınız.
Katarakt cerrahisinden sonra:
Katarakt ameliyatından sonra arka kapsulde kesafet gelişebilmektedir. Burası lazer ile acıldığı zaman gorme tekrar eski netliğine kavuşmaktadır. Ancak lazer katarktı tedavi etmekte kullanılmamaktadır.Daha fazla bilgi icin tıklayınız.
Refraktif cerrahi:
Korneayı farklı şekillerde keserek yada kazıyarak myopi ve astigmatizmayı ortadan kaldırıp gozluk yada kontak lens kullanma ihtiyacına son verilmesidir.
Vitreo-retinal cerrahide:
Cerrahi sırasında endolazer kullanılımıyla ameliyat sırasında lazer kullanımını sağlamaktadır
Goz hastalıklarında lazer tedavisi..
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Goz hastalıklarında lazer tedavisi..