hamilelikte konjonktivit
Genelde bir alerjene karşı konjonktivanın geliştirdiği,aşırı duyarlılık reaksiyonudur.Ama sureğen ve kronik tipleri de vardır.Biz burada sıkca rastlanan alerjik konjonktivayı tanıyacağız.
Konjonktiva kornea dışında kalan goz kuresinin tamamını orten kaygan,elastik saydam bir zar yapısındadır.Saydam olduğu icin altındaki yapının yani skleranın rengini yansıtır.Beyaz gorunur.Gozun rahatca hareket etmesini sağlar ve gozu dış etkenlerden korur.
Konjonktivitozu koruyan konjonktiva zarının iltihabı anlamına gelir..Alerjilere yatkınlığı olan kimselerde daha sık gorulur.( Orneğin alerjik astımı olan insanların goz alerjilerine de diğer insanlara nazaran daha sık yakalandığı soylenebilir)
Gozun icerisinde var olan mast hucreleri alerji yapma ozelliği olabilecek maddelere karşı gozu korur.Mast hucreleri alerjik madde ile savaşırken histamin adı verilen bir salgı salgılar ve gozlerimizdeki kaşıntı, akıntı ve benzeri alerji şikayetlerinin ortaya cıkmasına neden olur ve goz alerjileri dediğimiz tablo meydana gelir.Konjonktivit bu goz alerjilerinin en sık rastlananıdır.
Nedenleri:
-Cicek polenleri
-Ev ve buro tozları
-Kullanılan bazı ilaclar
-Kimyasal maddeler
-Evcil hayvanlar
-Gozleri ovuşturmak,kaşımak
-Sağlıksız makyaj malzemeleri
-Lens kullanılıyorsa, temiz ve kuralına uygun kullanmamak
-Fazla TV. izleme,fazla bilgisayar kullanma ve uzun sure dikkat gerektiren illerde calışma,gozun kurumasına neden olarak alerjik problemler karşısında gozun hassasiyetini arttırır.
Belirtileri:
-Gozlerde belirgin bir kızarıklık
-Gozlerde kaşıntı
-Yabancı cisim hissi
-Gozlerde yanma
-Gozde aşırı sulanma
-Gozde sık capaklanma
-Gozlerde kanlanma
-Gozlerde şişlik
Tedavisi:
Etken olan maddeyi tespit edip ondan kacınma birinci hedef olmalıdır.Soğuk kompresler uygulamak rahatlatıcı olabilir.Ayrıca doktorunuzun belirleyeceği; antihistaminik ilaclar, nonsteroidal anti inflamatuar (NSAİ) ilaclar, kortikosteroidli damlalar kullanılabilir. Ağır durumlarda sistemik tedavi gerekebilir