Curumeye yuz tutmuş dişi hemen cekmek cok eski donemlerde kaldı.Şimdi esas olan;kişinin orijinal dişini ne olursa olsun kurtarmaya yonelik tedavilerdir.Dolgu da bunun en yaygın ve kolay yollarından biridir.Dolguların ceşitleri vardır.Bunlardan hangisinin kullanılacağı hekimle hastanın birlikte alacakları karara bağlıdır.
1.Amalgam Dolgular




Cok dayanıklı ve ekonomik bir dolgu maddesidir; fakat gorunumu estetik değildir. İcinde % 70 gumuş, % 23 kalay, az miktarda bakır ve cinkodan oluşan tozun cıva ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkac saatte sertleşir. Ozellikle azı dişleri icin gunumuzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir. Ama gulme gibi ağzın kontrolsuzce acıldığı durumlarda dişlerde kararma varmış gibi gorunur.
2. Porselen Simanlar, Kompozitler:
Amalgamın aksine estetik gorunumlu dolgu maddeleridir.Ama amalgam kadar sağlam ve direncli değildir .Daha cok on dişlerde kullanılırlar.
3. İnlaylar:
Dokum dolgulardır. Dolgu icin şekillendirilmiş oyuğun olcusu alındıktan sonra, laboratuarda altın veya porselenden hazırlanır ve dişe yapıştırılır. Ozel teknik ve cok hassas calışma gerektirirler.