spor yaralanmaları ceşitleri sporda yaralanma ceşitleri spor yaralanmalarının yaralanmalarında yapılacak ilk yardım yaralanma
Sportif faaliyetler sırasında oluşan yaralanmaların coğu kemik, adaleler veya diğer dokular uzerine yapılan normal dışı baskılardandır. Piste ilk cıktığı gun 5 milli tamamlamaya calışan acemi koşucu cekeceği ağrı ve acıları aklına bile getirmiyordur. 40 ını gecmiş eski sporcu da şirketin macı icin uzun bir aradan sonra ilk defa oynamaya kalkışınca ağrı ve burkulmalara adaydır.
Hicbir zedelenme olmadan bir omur surmek gercekci olmayan bir amactır. Fakat, birkac makul kural rahatsız edici, ağrılı, pahalı ve zaman zaman sakatlayıcı yaralanmalardan sakınmanıza yardımcı olacaktır.
Doktorunuza Danışın
Eğer 40 yaşından yukarı, şişman veya cok sigara icen biriyseniz, acıklanamayan goğus ağrıları gecirdiğinizde, daha once bir kalp krizi, duzensiz kalp ritmi gibi kalp problemleriniz olduysa veya diğer ciddi bir sağlık probleminiz olduysa veya buyuk olcude hareketsiz bir hayat suruyorsanız yoğun bir egzersiz programına başlamadan
once doktorunuza danışın. Doktorunuz, kalbinizin ve akciğerlerinizin durumunu değerlendirmek icin bir stres testi (efor testi) onerebilir ve sizin fiziki kondisyonunuza gore neleri yapıp neleri yapmamanız gerektiği konusunda değerli oğutler verebilir.
Egzersize Başlamadan Once Isının
Sakatlanmayı onlemek icin adalelerinizi gerip gevşetme işine en az 5-10 dakika ayırın. Bu şekilde bir ısınmanın sağlayacağı artan kan akımı adalelerinizin gerilimini azaltacak, hareket kapasitelerini artıracak ve hatta sizin performans seviyenizi yukseltebilecektir. Aynı zamanda, adale cekilmeleri burkulmalar ve diğer yaralanma ihtimallerini de buyuk olcude azaltmış olacaksınız.
Egzersiz Yaptıktan Sonra Serinleyin
Calışmadan sonra adalelerinizin soğumasına fırsat vermek de aynı derecede onemlidir. Calışma sırasında adaleler kasılmıştır ve tekrarlanan egzersizlerin coğu bunların daimi olarak kasılmalarına da yol acabilir. Adalelerin dengesini yerine getirmek icin calışmadan sonra bir gerilme seansı şarttır.
Normale boyle kademeli olarak donme fırsatı verilmeyen kaslar cekme, incinme ve spazmlara daha yatkın olur.
Temponuzu Ayarlayın
Ani ve alışılmamış zorlamalar sakatlanma yaratma ihtimali en fazla olanlardır. Eğer performansınızı geliştirmeyi amaclıyorsanız geliştirin, fakat makul bir hızla artırarak. Kendinizi cok kısa zamanda aşmaya calışmayın.
Sizin İcin Uygun Olan Sporu Yapın
Eğer sırt ağrınız ve diz eklemi sorununuz varsa koşu size uygun bir spor değildir. Belki yuzme veya efor bisikleti uygun olabilir. Bunun belirlenmesi icin de doktorunuza danışın.
Alışkanlık Haline Getirin
Sadece haftada bir kez spor yapmak, calışmanın temposu ne kadar hafif olsa da sakatlık yaratma ihtimali acısından uygun değildir. En az haftada uc kez yirmişer dakikalık calışma programı yapın.
İlk Yardımı oğrenin
Doktorunuzla konuşarak yaralanma ve burkulma gibi hallerde ne gibi ilk yardım uygulayacağınızı iyi oğrenin.
Spor Yaralanmalari
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Spor Yaralanmalari