Hafif bin incinme ya da aşırı kullanma, omuz ya da dirsekte ağrı oluşmasına yol acabilir. Genellikle nedeni, kası kemiğe bağlayan tendondaki kucuk bir yırtık ya da iltihaptır.
Belirtiler : Ozellikle dirsek ya da omuzda, eklemin hemen dışında ağrı ve hassasiyet
Tedinit en sık omuz ve dirsekte gorulur. Kemikte herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak icin rontgen cekilebilir.
Tendinit, tendonlarda kalıcı hasara neden olabilir. Ağrılı bolgeyi hareket ettirmemeye calışmak da katılaşmaya yol acabilir. Eğer aşırı kullanma yıllarca surerse, onceleri belirsiz bir rahatsızlık yaratan bu durum, daha sonra dokularda nedbe oluşmasına bağlı esneklik kaybına yol acabilir. Bazen, dirsek ya da omuzunuzu dinlendirdiğinizde, tendinitin yarattığı rahatsızlık birkac haftada ortadan kaybolabilir. Yaşlılar-da ve etkilenen bolgeyi surekli kullananlarda, tendinit coğu kez daha yavaş iyileşir ve genellikle ilerleyerek, kronikleşir. Omuzdaki bağlar ve tendonlar giderek sertleşerek, hareket kaybına neden olabilir; bu durum donmuş omuz olarak adlandırılır.
Tedavi
Dinlenme cok onemlidir. Etkilenen bolgeyi birkac gun kullanmayın. Etkilenen bolgenin elastik bir bandajla sarılması ve kolun askıya alınması yararlı olabilir. Ayrıca bolgeye buz uygulaması, rahatsızlığı ve şişmeyi azaltabilir.
İlac Tedavisi
Aspirin gibi bir ağrı kesici şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir. Eğer tendinit surerse, doktorunuz hasta bolgeye kortizon gibi bir steroid ilac enjekte edebilir.
Ameliyat
Bir tendon yırtıldığında, onarıcı bir ameliyat gerekebilir.
Egzersiz
Dinlenme tendinit tedavisinin onemli bir parcası olmasına rağmen, uzun sure hareket ettirmeme, eklemde sertleşmeye neden olabilir. Birkac gun bolgenin dinlendirilmesinden sonra, ekleme hafif hareketler yaptırılarak, esnekliği korunmalıdır. Bu hareketler donmuş omuz oluşmasını engelleyebilir.
Onlem
Tendinitin tekrarlaması egzersizden once eklemi ısıtarak ve egzersizden sonra soğutarak engellenebilir. Guclendirici egzersizler de tendinitin tekrarlamasını engelleyebilir