Merhaba herkese.
Benim 1 yaşında kızım var. Elimden geldiği kadar iyi bi anne olmaya calışıyorum ama sanırım biraz abartıp kızımın uzerine cok duşuyorum.
Biz 3 kız kardeşiz babam uzerimize titrerdi.Nefes aldırmazdı yattınız mı , kalktınız mı, gece defalarca odamıza girer bizi kontrol ederdi. 30 yaşıma geldim neredeyse hala dışarda yağmur yağarken dışarı cıktığımda huzursuz olur hasta olucam diye.
Bende ister istemez ailemden gorduklerimi uyguluyorum sanırım. Okuyan bir anneyim doğruyu yanlışı ayırt edip , kotu yonlermi torpulemeye , iyi yonlerimi arttırmaya calışıyorum.
Zorla yemek yedirmem istemezse bırakırım. Uyku konusunda zorlamam ama bi duzenimiz vardır uykusu olduğunu bilirim ve uykuya direnirsr ağlatmam fakat oyunla bir şekilde uyumaya ikna eder uyuturum.
Titiz duzenli biriyim. Evin derli toplu olsun isterim dağınıklığa gelemem ama kızım oynarken rahtsız olmam o uyuduğunda mutlaka toplarım ama yada onun oynadığı oda dağılsada diğer odalar derli toplu olmalı.
Asıl sorunuma geleyim fazla uzattım. Cocuğum duşecek yada hasta olacak diye odum kopuyor. Surekli gozum uzerinde o yemek yemeden ben yiyemem. Kimseye guvenmem bırakamam . Bıraksam da gittiğim yerde huzur bulamam kendimi yer bitiririm.
Cocuk laminanta gitse alır halıya otuttururum. Tv sehpasına gitse ordan alır başka yere koyarım. Yada ne bileyim işte cocuğu duşmesin zarar gormesn diye surekli kısıtlıyorum gibi birşey gonlunce keşfedemiyor hicbirşeyi. Bunları yaparken kızarak yada fevri yapmıyorum. Sakince sevecen olmaya calışıyorum
. Bu durumu farkeden beni uyaran kişi eşimdi . Birkac kez kayınpederimde soyledi. Kızım işte bırak cocuğu ozgurce gezsin cok mudahale etme. İşte bu kadar koruma hasta olsun , olucak, antikor uretsin vucudu bağışıklık kazansın vs. Başta kızmıştım niye bunları soyluyor cocuğuma en iyi ben bakarım ben bilirim en doğrusunu diye.
Ama sonradan duşundum ve haklı ! Netten birkac şey okudum bu tarz yetişen cocuklar aileye bağımlı olur ilerde şu şu sorunları yaşar diye. Ve uzuldum acıkcası ben iyi ebeveyn olmak icin didinirken meğer kotuluk yapıyormuşum cocuğuma.
Evet hatayı duzeltmek icin once farketmek gerek cok şukur farkındayım ama nasıl duzelteceğim. Tamam şimdi ki sorun bırak rahatca gezsin keşfetsin duşerse de birşey olmaz cocuk duşe kalka buyuyecek. Peki ya sonra? Cocuğum buyuduğundu onun sorunları değişecek ama ben aynı benim mukemmelliyetci , kontrolcu anne. Arkadaşların da kalmak istediğinde, okulda canını sıkan birşey olduğunda , o zaman nasıl davranıcam Uzun oldu cidden , vakit ayırıp okuyanlara cok teşekkur ediyorum. Sizden ricam ne yapmam gerektiğini bilmiyorum bana tavsiye vermeniz.