Yanıklar :
Sıcak bir şeyin veya yakıcı bir maddenin etkisiyle vucudun herhangi bir yerinde meydana gelen hucre ve doku bozulmasına yanık denir. Yanıklar ikiye ayrılır:
- Basit Yanıklar : Bunlar, deride hafif bir kızarıklık meydana getiren yanıklardır. Bir sure sonra, ici su dolu kabarcıklar ortaya cıkar. Bunları, kesinlikle patlatmamak gerekir. Yapılacak şey gerekli ilacı surup iyileşmesini baklemektir.
- Onemli Yanıklar : Yanık alanı buyuk ve derinliği de fazla ise, onemli bir yanık var demektir. Bu gibi durumlarda mutlaka hastaneye başvurmak gerekir.
Yaralar :
Herhangi bir kaza sonucu deride meydana gelen yarılma, kesilme, ezilme veya parcalanmalara yara denir. Bircok ceşidi vardır. Ateşli silahlar, batıcı veya delici aletler, yakıcı maddeler veya hayvan ısırmaları sonucu meydana gelen yaraların, hic vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir.
Yaralar, temizlik şartlarına uyulmayıp da, mikrop kapacak olursa, yara yerinde şişme, kızarma, ateş ve ağrı gorulur. Bu da, yaranın iltihaplandığına işarettir. Bu durumdaki yaralar, gereği gibi tedavi edilmeyecek olursa, yaradan dağılan mikroplar vucudun diğer tarflarına da yayılıp cok tehlikeli hastalıkara yol acabilir.
Yaralanmalarda yapılacak ilk iş; akan kanı durdurmaktır. Kanı durdurmak icin, kanayan yerin ustune gaz bezi veya temiz bir bez parcası konup, iyice bastırılır. Kan bir sure sonra durur. Kanama durduktan sonra bez kaldırılır, yaranın uzerine bir parca tenturdiyot surulup, yara temiz bir gaz bezi ile sarılır.
Kan fışkırarak akıyorsa, yaranın uzerine gaz bezi yea temiz bir bez parcası bağlandıktan sonra, kanayan yere bastırılır. Sonra ipin ucları, bir parca cubuğa bağlanıp, dondurule dondurule iyice sıkılaşması sağlanır. Ve hic vakit kaybetmeden hastaneye goturulur.
Yılancık :
Kucuk yara veya sıyrıklardan giren mikropların neden olduğu ve tıp dilinde Erizipel denilen bir ceşit deri hastalığıdır. Halk arasında kızılyuruk denir.
Mikrop kapıldıktan bir kac saat veya birkac gun sonra; hastada ateş ve titreme gorulur. Bilhassa, yuz, burun kanatları veya baldırlarda; cevresi kabarık, yaygın kızarıklık ve ağrı gorulur. Bu bolge, bir sure sonra şişer, deri gerilir. Ayrıca iştahsızlık ve baş ağrısı da gorulebilir.
Yılancık ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Bunun icin de iyi bir tedavi şarttır. Tedavinin ilk şartı, yatak istirahatidir.
Yılan sokması :
Yılan zehiri cok cabuk ve şiddetli tesir gosteren zehirlerdendir. Ancak, bu zehirler ağızdan alındıkları zaman zehirlemezler. Zehirli yılanların coğu buyuk başlıdır. Bazılarının başları da uc koşelidir. Uzun kıvrık dilleri ve catallı dişleri vardır. Soktukları zaman; dişlerinin dibinde bulunan bezden salgıladıkları zehiri, dişin icindeki kanal vasıtasıyla, soktukları yere aktarırlar. Orada ağrı, şişme ve kızarma gorulur. Bazı kimselerde de yılan zehirinin ceşidine gore, kusma, baygınlık, titreme, nefes darlığı, uyuklama veya kısmi felc gorulur.
Yılan sokan kimseye zehir butun vucuda yayılmadan once aşağıdaki işlemi yapmak gerekir.
Sokulan yer kol veya bacakta ise; yaranın ust tarafına sıkı bir bağ yapılır. Sonra alkole bandırılmış veya ateşte kızartılmış bıcak, cakı veya jiletle yara kanatılır. Arkasından, ağzın etrafına ve dudaklara zeytinyağı surulur. Sokulan yer emilip, tukurulur. Aynı işlem 3-4 kere tekrarlanır. Sonra madeni bir şey ateşte kızdırılıp, sokulan yer dağlanır. Ayrıca aşağıdaki recetelerden biri veya bir kacı uygulanır. Zehirlenme belirtileri varsa vakit kaybetmeden hastaneye goturmek gerekir.
Yorgunluk :
Uzun sure calışmaktan sonra gorulen durumdur. Organların surekli olarak yorgunluğu sonucu bozulmasına da surmenaj denir. Gereği gibi calışmama, isteksizlik, halsizlik, baş veya sırt ağrıları, hazımsızlık, huzursuzluk ve huysuzluk, can sıkıntısı gibi belirtilerle ortaya cıkar.
En kolay tedavi, ılık duş alıp, istirahat etmektir. Sabah akşam, kol ve bacakları soğuk su ile yıkamak da cok faydalıdır
Y ile başlayan rahatsızlıklar
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Y ile başlayan rahatsızlıklar