Zatulcenp :

Akciğerleri saran zarın iltihaplanması sonucu gorulen bir hastalıktır. Tıp dilinde plorezi denir. Nedeni, zaturree, verem veya akciğer absesinden yayılan iltihaptır. Tedaviye vakit gecirmeden başlamak gerekir.

Zaturree :

Halk arasında akciğer iltihabı tıp dilinde ise pnomani denir. 3 ceşidi vardır.
- Lober Pnomoni : Pnomokok adı verilen mikropların neden olduğu had akciğer iltihabıdır. Mikroplu tozlar, fazla yorgunluk, soğuk algınlığı veya uzun sure guneşte kalmak hastalığın zeminini hazırlar. Hastalık ani baş ağrısı, titreme, kusma ve sırt ağrıları ile başlar. Ateş, 40 dereceye kadar yukselir. Fakat 10. gunden sonra duşmeye başlar. Oksuruk, kısa surelidir. Balgam, kanlı ve yapışkandır. Hastanın yuzu kızarmış, dudaklarının etrafı kabarmış, cildi kuru ve dili de paslıdır. Geceleri kriz gelebilir.
- Virus Zaturreesi : Viruslerin neden olduğu bir ceşit zaturreedir. Ya aniden ya da bir soğuk algınlığı sonunda gorulur. Lober pnomoniden daha hafif gecer. Hastalığın ateşi 39 dereceye kadar yukselir. Kendini son derece yorgun hisseder. Oksuruğu kuru fakat az balgamlıdır. Kol ve bacaklarında da ağrılar vardır.
- Bronkopnomoni : İyi tedavi edilmeyen grip, boğmaca, bronşit veya kızamıktan sonra ortaya cıkan bir hastalıktır. Nedeni, akciğer ve bronşların yer yer iltihaplanmış olmasıdır. Hastalık, bronşit gibi başlar, tedbir alınmazsa, 2-3 gun icinde ağırlaşır. Ateş sabahları 38 derece iken akşamları 40 dereceye kadar yukselir. Hastada oksuruk, cerahatli ve bazen de kanlı balgam gorulur. Halsizdir, nefes almakta gucluk ceker, rengi de soluktur.
Doktor tedavisi şarttır. Diğer tarftan, hasta istirahat ettirilir ve morali ustun seviyede tutulur. Yanına fazla misafir kabul edilmez. Ağrı olan tarafına icine sıcak su doldurulmuş şişe konur. Sıcak su buharı teneffus ettirilir. Ateşi yukseldiği zaman da; vucudu ıslak bezle silinir. Ateş duşurucu ilaclar verilmez.

Zayıflık :

Vucut yeterli derecede beslenmezse, kilo kaybeder. Bu durum, bir cok muzmin hastalıklarda ve had hastalıkların hemen hemen hepsinde gorulur. Zayıflık, belirli bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, ilk once onu tedavi etmek gerekir.

Zihin yorgunluğu :

Aklın gecmiş olayları, oğrenilen şeyleri saklayıp, zamanı gelince şuur ustune cıkarıp, hatırlaması kabiliyetine hafıza denir. Bu yeteneklerin gecici olarak kaybolmasına da zihin yorgunluğu denir.

Zona :

Goğus veya govdede ya da yuzde ve gozde, coğunlukla yalnız bir tarafta olmak uzere gorulen ve sinirler boyunca yakıcı ağrılara, zona veya herpes zoster denir. Hastalık başladıktan birkac gun sonra ağrıların olduğu yerde, bir kırmızılık ve ortasında ici su dolu kucuk kabarcıklar gorulur. Bu belirtiler bir hafta kadar devam eder