Kurşun bileşikleri iki bin yıldır insanlar tarafından kullanılmaktadır. Gunumuzde gereksinimle birlikte kullanım da giderek artmaktadır. Kurşun zehirlenmesi (plumbism) kentlerde ve kurşun kullanılan endustri dallarında gorulur. Kurşun zehirlenmesi akut ve kronik olabilir. Akut zehirlenmeler kısa surede yuksek dozda kurşunla karşılaşılması sonucu kısa zamanda semptomların ortaya cıkması sonucu, kronik zehirlenmeler daha uzun surede oluşan vakalardır. Yaygınlığı nedeniyle, su ve besinlerle kırsal bolgedekiler bile gunde birkac yuz mikrogram kurşun alırlar. Kentlerde buna endustriyel atıklar ve motorlu aracların egzozlarından yayılan bulaşma da eklenir. Bu nedenle, meslek gereği kurşunla ilişkisi bulunmayanlarda bile, kandaki kurşun duzeyi, ozellikle kent halkında normalin ust sınırına yaklaşır.
Kurşunla temasın yaygın olmasına karşın, toksik etkiler daha cok 1-5 yaşındaki cocuklarda gozlenir; ozellikle 18-24 aylık cocuklar yuksek risk altındadırlar. Cunku bu cocuklar toprak, boya ve kurşunla bulaşmış ceşitli materyalleri ağızlarına goturme alışkanlığına sahiptirler.

İş Yaşamında Kurşun Bileşikleri
Kurşunun (Pb), kolay işlenebilen, yaygın bir l olması ve ergime derecesinin duşukluğu (327.5°C) nedeniyle iş yaşamında cok yaygın olarak kullanılır. 550°C'nin ustunde ortam havasında buharlaşır ve kondanse olmuş, kurşun oksit partikulleri olarak yayılır.

İnorganik kurşun bileşikleri
A. Saf lolarak: Kurşun levha ve borular, tel ve kablolar, yapı kaplamaları.
B. Bileşikleri olarak: Kurşun monoksit (PbO=murdesenk), Kırmızı kurşun (Pb304, kurşun tetraoksit=sulyen), Beyaz kurşun (PbCO3, kurşun karbonat=ustubec), Kurşun silikat (PbSiO3), Kurşun sulfur (PbS), Kurşun kromat (PbCrO4).
C. Alaşımlan: Kurşun antimon alaşımları akumulator vb. yapımında kullanılır.

Organik kurşun bileşikleri
Kurşun alkilleri: Başlıcaları benzine katılan kurşun tetra-etil ve metil ile plastik yapımında kullanılan kurşun-stearattır. Ozel kokulu sıvı maddeler olan kurşun alkillerinin kaynama noktaları cok duşuk olduğundan (kurşun tetra-etil 200°C, -metil 100 °C) kolaylıkla buharlaşırlar .

Ulkemizde Sosyal Sigortalar Kurumu İstatistik Yıllıklarında, meslek hastalıkları arasında kurşun zehirlenmesi ilk sıradadır. Kurşunun cevre uzerindeki etkilerinin araştırıldığı calışmalarda, trafik yoğunluğu bulunan bolgelerdeki insan, cevre ve besin kaynaklarının yoğun kirlenme tehdidi altında bulunduğu gosterilmektedir.

Kurşun, cocuklar icin cok toksiktir. Yapılan calışmalar toksik olmayan kan kurşun duzeyinin sanıldığı kadar yuksek olmadığını (10 Microgram/dL 'nin altı) gostermiştir. Bu verilere gore 10 Microgram/dL gibi duşuk duzeylerin bile, işitme ve buyume fonksiyonlarında gerilemeye yol actığı gosterilmiştir. Kurşun zehirlenmesi hicbir belirti vermeden sessizce seyredebilir. Coğu kez tanı konulamaz ve tedaviden yoksun kalınır. Bu nedenle anemi (kansızlık), konvulziyon (bayılma nobetleri), mental retardasyon (zihinsel gelişme geriliği), belirgin davranış bozuklukları, karın ağrısı gibi semptomların gorulduğu durumlarda kurşun zehirlenmesi akla gelmelidir. Kurşun zehirlenmesi sanayileşmiş bolgelerde ozellikle cocukları olumsuz olarak etkilemektedir. Polonya Yukarı Silezya sanayi bolgesindeki bir calışmada, cocukların % 81'inde kan kurşun duzeyi 15 Microgram/dL'den daha fazla bulunmuştur (normal duzey