Biz 4 kişilik doğudan batıya goc etmiş akrabalardan uzakta olan cekirdek bir aileyiz. Akrabalarla pek yuz yuze goruşme, git-gel olmuyor. Telefonda goruşulse de bağlar kopup aslında aşırı bir samimi bağ goremiyorum. Annem biraz daha yakın ozellikle teyzemlerle ama mesafe var arada yine aşırı iletişim yok.

Bizdeki olay ise şu babam surekli annemin ailesinden dert yakınıyor. Annemin ailesini bende cok sevmem. Duzensiz, lafın sozun cok donduğu bir ortam var. Acıkcası teyzemleri de pek iyi niyetli insanlar olarak gormem ama bizden uzaktalar pek hayatımda da etkileri yok. Babam icinde aynı şey gecerli. Coğusunu yıllar once gordu ama her şeyde lafı annemin ailesine getiriyor. Onlar şoyle yaptı, boyle yaptı. Yıllar yıllar once teyzem bir sure bizde kalmış sanırım cok laf anlaşmazlık olmuş. Hala ondan bahsediyor babam. Mesela yuruyuşe cıkıyoruz annem yok yanımızda. Hemen aileden akrabalardan bahsediyor ve coğunlukla da annemin ailesinden. Ya da annem teyzemle falan konuştuysa da sanki annemi oradakiler hep dolduruyormuş gibi duşunuyor. Yani duşunuyorum 25 yıldır evliler cok kısıtlı goruşuyorlar. Artık ne doldurması. Babam aşırı derecede annemin tarafını kafasına takıyor. Şu şunu yaptı bu bunu yaptı. O zaman diyorum ki deseydin canın sıkıldığı şeyi anlatsaydın o kişiye, tepki verseydin ona da bir şey demiyor. Bu ofke her neyse hala devam ediyor. Hep bir şeyden sorun cıkınca olay aileye geliyor ve kavgaları buyuyor. Bugun yine annemle tartıştılar. Bir şey diyorum hemen babam tamam ben haksızım tamam ben kendi evime (bana misafirliğe geldi) gidecem diyor. Hep ona sanki haklısın sen annem haksız dememizi bekliyor. Tartışmada hemen sesler buyuyor konuşamıyorlar da. Buyuk bir problem de yok kesinlikle gecmişten gelen.

Annem daha baskın bir karakter ve ne isterse cok fazla duşunmeden mantıklı bulduğu şeyi yapar. Bu yuzden babamla aralarında cekişme olduğunu duşunuyorum. Annem daha becerikli, bir şeyi biliyorsa yer fark etmeksizin yapan, ozguvenli, insanları eleştiren lafını diyen biri. Babamsa tam tersi insanlar ne derse tamam diyen biri. Bu anlamda ailede bir miktar kadın-erkek toplumsal rollerin değiştiğini duşunuyorum. Bizde karar alıcı daha cok annem. Annem babamı cok umursamıyor ozellikle tartışmalarda dinlemiyor. Bu da babamı sinirlendiriyor.

İkisi de fedakar ozenli bana ve kardeşime karşı cok duyarlı iki insan. Ebeveynlik rollerinde ellerinden geleni yaptıklarına eminim.

Her neyse ikisinin de elbette sıkıntıları yanları var. Kimse tamamen haklı değil ama surekli bizden uzakta akrabaların bir şekilde konu olmasından sıkıldım. Acıkcası bizi de cok taktıklarını duşunmuyorum ama bizim evde hep onların konusu donuyor. Babama bırak artık sıkıldım desem de babam da cok doldum diyor. Durum genel olarak bundan ibaret. Ne duşunuyorsunuz nedir bu kavganın kaynağı yıllar gecti anlayamadım.