filaryal parazit filariazis filariazis nedir fil hastalığı resimleri fil hastalığı video
Tanım ve Klinik Bilgiler : Nemathelmintler’in larva veya erişkin formlarinin lenfatik sistemde yerleşmeleri sonucu,, başlangicta lenfanjit ve lenfadenit, dahasonra distal bolgelerde odem ve elefantiyazla karakterize paraziter infeksiyon hastaligidir. Insanda hastalik yapabilen 7 tur filariyal parazit olsa da bunlardan ucu filaryaz etkeni olarak bilinmektedir. Bunlar, Wuchereria bancrofti, Brugia malayi ve Brugia timori turleridir.tropik ve subtropik bolgelerde gorulur. Sivrisinegin isirmasindan, kanda mikrofilaryalarin gorulmesine kadar gecen sure 6-12 aydir. Insan vucudunda erişkin parazitler 5-10 yil, mikrofilaryalar ise 2 yil kadar canliliklarini surdurur. Mikrofilaryalar kandan başka karaciger, kas, hidrosel sivisi ve şiloz idrarda bulunabilir. W.bacrofti, Turkiye’de Alanya, Elazığ, Cubuk ve Samsun’da gorulmuştur. Arakonağı Aedes, Anopheles ve Culex cinsi sivrisinektlerdir. Lenforetikuler filaryaz başlica 4 klinik formda gorulur:Filaryal ateş: orta derecede ateş, halsizlik, yaygin agrilar gorulur. Lenfanjitin deri bulgulari ve lenfadenit olaya eşlik eder.Asemptomatik mikrofilaremi: hastalarda klinik belirti yoktur. Spontan olarak iyileşen hastalarin yani sira diger hasta grubunda ise tekrarlayan lenfanjit ataklari oluşur. Bu hastalarin 1/3’unde lenfatik obstruksiyon gelişir.

Lenfatik obstruksiyon : tekrarlayan lenfanjitler sonucunda lenfatik tıkanmaya bağlı olarak sıklıkla alt ekstremiteler ve skrotumda, daha nadir olarak ust ekstremiteler ve memede elefantiyaz gelişir. Deride kalınlaşma, hiperkeratoz ile karakterize sert bir odem vardır. Deri, bakteri, ve yuzeyel mantar superinfeksiyonlarına acık hale gelir.

Tropikal pulmoner eozinofil : astma, oksuruk ve hafif ateşle karakterize solunum sistemi bulgularina ek olarak belirgin eozinofili ve cok yuksek serum IgE duzeyleri ile radyografide infiltrasyonlar mevcuttur.

Tanı Metotları : Gece alınan kan orneklerinde mikrofilaryaların gorulmesi ile tanı koyulur. İdrar ve hidrosel sıvısında etken gosterilebilir. Elefantiyaz olgularında kanda mikrofilarya saptanamadığından tanı klinik olarak konur. Pulmoner eozinofili olgularında yuksek antifilaryal antikor ve IgE duzeyleri ile beraber eozinofili ve dietilkarbamezepine cevap tanıyı destekler.

Lenfodem ve elefantiyazın erken donemlerinde tedavi ile hastalık kısmen veya tamamne iyileşebilir. Kronik infeksiyonda tedavi hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir fakat hidrosel ve elefantiyazın ilerlemesini etkilemez.

Tedavi : Halen en seckin ilac Dietilkarbamezepin(DEC)’dir. 2-3 hafta sure ile 6mg/kg/gun dozunda uce bolunerek verilirse kandan mikrofilaryaları hızla elimine eder. Son zamanlarda etkinliğiaraştırılan İvermectin’in en onemli avantajı gunde tek dozda verilmesidir. Her iki ilacın da erişkin parazitlere etkinliği yeterli değildir. Uzun sureli DEC tedavisi ile yeni erişkin parazitlerin oluşmasi engellenebilir.