Herkese merhaba arkadaşlar.

Forumdaki ozgun calışma fikirlerinin eksikliğini bir nebze azaltmak icin biraz paylaşım yapmak istedim. Tanımlarla başlayıp, calışma stillerine doğru ilerleyeceğiz.

S1 : Ozgun Kanal Nedir?

C1 : Ozgun kanal, kişinin hoşlandığı alanlarda yaptığı video calışmalarıdır. Uzun sureli uğraş gerektiren, kısa vadede pek tutunması kolay olmayan bir YouTube dalı diyebiliriz. Ozgun kanal sahipleri, başka telifli icerikleri kullanmadan kendine ait telifli icerikler oluşturur. Yani bir işi yeniden yorumlar veya sıfırdan bir akım başlatır.

S2 : Ozgun Kanalı Nasıl Olmalıdır?

C2 : Ozgun kanalda onemli olan videolardaki anlatım şekli, icerik vurgulamak ve izleyiciye videonun ana temasını aşılamaktır. Bu unsurları guzel bir bicimde yerine getirebiliyorsanız işleriniz rahatlıkla yuruyecektir. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki, ekipmanlarda bir o kadar onemlidir.

S3 : Ozgun Kanal Gelişimi İcin Neler Yapılmalı?

C3 : Ozgun kanalın reklamı icin sosyal medya kullanmak artık eskiyen bir yontem. İnsanlar cok fazla sosyal medyadan etkilenmiyor eskisi gibi. Bu durumda reklam yapabileceğimiz fazla bir secenek yok. Bu yuzden de backlink kasarak indeks yukseltmeyi tercih ediyoruz. Bunun yanı sıra donanımlarda oncelikle anlatım varsa ses kalitesine dikkat etmeliyiz. Cok fazla gurultu, patırtı olan videolar kulak tırmalar ve izleyiciyi kacırabilir.

S4 : Ozgun Kanallara Tavsiyeleriniz Neler?

C4 : Ozgun kanal kullanıcıları asla bir başkasına benzememeli ve adı gibi ozgun olmalıdır. Başka YouTuber'ların taklitlerini yapmak, onlara ozeniyor gibi davranmak en buyuk yanlışlardan birisi. Bu yuzden ben işimin kaliteli olması icin YouTube'da cok fazla kanalı takip etmem. Siz istemeseniz de kişinin başarısı, bilinc altınıza işliyor ve bir yerden sonra hareketleriniz onlara benzemeye başlıyor. Tabii bu konu herkes icin gecerli değil .

S5 : Backlink, Indeks, YouTube Seo Hakkında Neler Onerebilirsiniz?

C5 : Daha once de bunun Blogger ile ilgili konusunu acmıştım. Buradan ulaşabilirsiniz konuya. Bu arada resimler gitmiş, bugun yenilerim musait zamanımda.
Blogger ve Tumblr şuan en aktif bloglardan ikisi. Bu sitelerde backlink kasabilirsiniz fakat bir profesyonelden yardım almanız işinizin performansını arttırır. Obur turlu ya indeks yaparken banlanırsınız yada indeksiniz sıfırlanabilir. Benim size tavsiyem, duzenli olarak backlink işini yapmanız. Kısa vadede bir işe yaramaz ama uzun vadede gercekten cok fazla etkiliyor.

S6 : Ekipmanlar Hakkında Soyleyeceğiniz Bir Şey Var Mı?

C6 : Ekipmanlar, ozgun arkadaşlarımızın organları gibidir. Birisi eksik olsa sistem yamuk işliyor. Bu yuzden oncelikle nelerin gerekli olduğunu duşunelim. Sadece kamera mı kullanıyorsunuz? DSLR cihaz bu tarz cekimler icin yeterli olacaktır. Anlatım mı yapıyorsunuz? Bunun icinde ilk onceliğimiz ses.
Yani kısacası videoda vurgulanmak istenen neyse ona gore hareket etmemiz gerekiyor. Anlatımda, once kameramı guzelleştireyim sonra sese bakarız derseniz izleyiciler bir anda kacmaya başlıyor.

S7 : Abone, İzlenim Bunların Ne Kadar Onemi Var?

C7 : Aslında ozgun arkadaşlarımızın abone ve izlenimden once iceriklerini kaliteli uretmeleri gerekiyor. Abone ve izlenim eskisi kadar onemli değil. Abone olmadan kanalı takip eden bir cok insan var. Aslında şoyle soyleyebilirim; aboneler artık bir nevi kanal reklamına dondu. Kimin abonesi daha coksa ona abone oluyorlar fakat izlemiyorlar. 1M'luk kanalın uzun vadede 200 Bin izlenmesini ornek gosterebiliriz bu konuya.

S8 : İcerik Oluştururken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

C8 : Bu işinde kolayı var. Tabii ki yapmamız gereken ilk onemli unsur, yeni ve ilgi cekecek şeyleri bulmak. Mesela oyun kanalınız var ve rekabet cok yuksek. Boyle durumlarda yeni cıkacak oyunların betalarını cekmek, oyunu herkesten once test etmek ve upload etmek cok buyuk bir etken. Cok az sayıda ulaşmışken, sizin bir anda YouTube'a upload etmeniz buyuk bir şok dalgası oluşturur. Hem ilk zamanlarda yayınlandığı icin videonuz ust sırada cıkar hem de o videoyu giriş fragmanı yaparak kanalın abone ve izlenim istatistiklerini de ekstra olarak arttırabilirsiniz .
İkinci bir durum ise yaptığınız işi ne kadar iyi bildiğinizdir. Bir icerik oluştururken, iceriğin detaylarına hakim olmanız onemli bir konu. Ne kadar akıcı anlatırsanız o kadar cok izlenirsiniz. Bu da ozgun kanallarda etkili unsurlardan bir tanesi.

S9 : YouTube Partnerleri Gelişimime Yardımcı Olur Mu?

C9 : Direkt olarak kesinlikle yardım etmezler. Dolaylı olarak yardım ettikleri oluyor ama herkese değil. Partnerler, AdSense ve YouTube ile ilgili aranızda olanları kontrol eden ve haklarınızı savunmanıza yardımcı olan bir sistemdir. Yani bir nevi siz mudursunuz o da mudur yardımcısı ve sizden once kontrol ediyor dosyaları. Odemelerinizi alıyor ve banka hesabınıza yatırıyor. Boyle duşunulebilir. Bunun haricinde abone, izlenim gibi unsurların artmasında yardımcı olmaz partner size. Son zamanlarda MediaKraft, BuzzMyVideos isimlerini cok goruyor olabilirsiniz. Buna da bir acıklık getirelim.
MediaKraft bir partnerden daha cok bir YouTube "Kanalı" artık. BuzzMyVideos'da reklam yapmak icin unlu YouTube ozgun kanallarını bir araya getirip kendi adı altında tanıtım ve reklam yapan bir partner.
Ozellikle Gizza ismini cok duyuyorum. Facebook'ta tutmuş bir Gizza gidiyor ama icerik olarak ne olduğunu sorsam kimse cevaplayamıyor. Bakın coğu partnerin 2 yıllık sozleşmesi vardır. Bu sozleşme bitmeden sizi serbest bırakma oranları cok duşuk. Anca telif falan yiyeceksiniz o da buyuk bir kusur olur kanal icin.
Bir partnere girmeden once detaylı bir araştırma yapmak gerekir. Odeme olanakları nasıl, kanal sahipleriyle iletişiminde sorun var mı, arayuz ve panel erişimi nasıl vs. gibi sorular oncelikle araştırılmalı.

S10 : Ozgun Kanal Sahiplerinin En Cok Yaptığı Yanlışları Soyleyebilir Misiniz?

C10 : Ozgun kanalların yaptığı en buyuk yanlışların başında videolara eklenen telifli muzikler var. Klasik muzik ve Non-CopyRight muzikler harici tum muziklerin telif hakkı vardır. Bu yuzden muzikten mumkun olduğunca uzak durmamız, eğer sadece gorsel varsa buna uygun jingle yaptırmamız gerekir.
Bir diğer yanlış, YouTube'da binlerce aynı icerikten olmasına rağmen aynı tur icerikler girmeniz. Mesela bir oyuncak var adı "Turtle" olsun. Bu Turtle adlı oyuncağı 1800 kişi incelemiş ve yayınlamış. Bizim vakit kaybetmemize gerek var mı? Yok. Bu yuzden yeni farklı şeyler arayacağız. Koleksiyonculardan bulacağınız oyuncaklar ozellikle daha değerli olacaktır. Kısacası tekrarlayan icerik girmememiz gerekiyor. Anlatım bozukluklarına cok takılıyoruz. Bundan kastım şive gibi şeyler değil. Anlatımın akıcılığı, ee şey gibi kelimeleri mumkun olduğunca az soylemekten bahsediyorum. Eğer urun inceliyorsanız ellerinizi kamera onune koyup kamera arkasına da bir metin koyarak oradan okuyup inceleme yapabilirsiniz. Bunlar gibi daha cok hatalar var.

S11 : Sizin Eklemek İstediğiniz Bir Şey Var mı?

C11 : Ozgun kanalınızda video yayınlarken şunlara dikkat edin ;
-Video isminin gorunumu
-Etiketler ve kategoriye uyumu
-Nasıl reklamının yapılabileceği
-Para kazanmaya acık olup olmadığı
-Herhangi bir telif mevcut mu gibi oğelere dikkat etmekte fayda var.

Sormak istediklerinizi bana konu altından iletebilirsiniz.