Youtube'un bulunduğu sıkıntılı donem icerisinde ozgun projelerini hayata gecirmek isteyen, montaj konusunda sıkıntı yaşayan siz arkadaşlarım/abilerim icin boyle basit bir rehber hazırlamak istedim.
Başlamadan once soylemek istiyorum; bu rehber sadece basit, temel ozellikleri iceriyor. İlerde yapmayı duşunduğum rehberlerde daha derine inebilirim.
1-) Videoda yandaki siyahlıkları gidermek
Bazen projenize resim, video parcası eklediğinizde sağ ve solda siyah cerceve olduğunu gorursunuz. Bunun yok olmasını istiyorsanız aşağıdaki video şeridinden istediğiniz resim veya video kesitine sağ tıklayıp Properties bolumunu acmak. Ardından Maintain Aspect Radio kutucuğundaki tiki kaldırın.

2-) Sesi coktan aza, azdan coğa getirmek/Goruntuyu başlamaya veya bitmeye doğru ayarlamak (Fade In - Fade Out)
Yine Fade In veya Out gecişlerini uygulamak istediğiniz parcanın kenarından tutup istediğiniz zamana bağlı olarak tersi yone cekin. Soldan sağa başlatır, sağdan sola bitirir.

3-) Video uzerine yazı yazma
Media Generators bolumunden Legacy Text veya Titles bolumunu secin. Oradan beğendiğiniz yazı veya animasyonu secerek videonun tam yukarısına surukleyin.
En ustte yeni bir kanal acılacak. Eğer yazının kanalı diğerlerinden aşağıda olursa yazı, gozukmez. O yuzden ustte olmasına dikkat edin.

4-) Geciş animasyonu ekleme
Fade In ve Fade Out yerine kullanabileceğiniz alternatif gecişler mevcut. Bunlara ulaşabilmek icin Transitions bolumune gelip istediğiniz kategoriyi secmeniz yeterli. Suruklemeniz gereken yer ise videonun veya resmin tam sol/sağ koşesi.

5-) Bir şeyi kesmek
Tek yapmanız gereken parcayı neresinden kesmek istiyorsanız oraya belirteci getirmek ve S tuşuna basmak. İki parcaya ayrılacaktır.

6-) Render Yapmak
File bolumunden Render As... bolumune gelip istediğiniz render ayarını secin ve Render duğmesine basın.
Render loop region only tuşuna basarsanız video şeridinden sadece sectiğiniz bolumu renderlar. Bu yuzden bu kutucuğu işaretlemeyin.

Son Olarak
Başında da dediğim gibi. Sadece basit olan şeyleri bu konuda anlatmak istedim. Eğer kafanıza takılan bir şey olursa veya sormak istediğiniz bir şey olursa konuya cevap olarak gonderebilirsiniz.