Merhaba,
Henuz aranızda cok yeniyim. Oncelikle herkese iyi forumlar diliyorum, umarım hepinizin sağlığı ve keyfi yerindedir.
25 yaşındayım ve bu yıl bir universitenin Batı Dilleri ve Edebiyatı bolumunden filolog olarak mezun oldum. İyi derecede iki lisans biliyorum, bolumumun calışma sahası cok geniş olsa bile yine de sigortalı ve tam zamanlı bir iş bulamıyorum. Zaten işsizlik buyuk bir sorun iken pandemi de ustune gelince işverenler artık virusu bahane ediyor ve alım yapmıyor. Yaklaşık bir yıldır homeoffice olarak yurtdışına dizi/film cevirisi yaparak sigortasız olarak calışıyorum ve aldığım para maksimum 200€, asgari ucretin altına calışıyorum ve maalesef hicbir şeyime yetmiyor. Aileme destek olmak icin mutfak masrafını ben ustlendim, fakat herşey ateş pahası olduğu icin param 15 gunde eriyor, peynir et ile yarışıyor. Bunun haricinde ay başında planladığım hicbir şeyi alamıyorum/yapamıyorum, herşey gozumde kalıyor. Gun icinde bunları cok duşunmuyorum ama artık geceleri hic uyuyamıyorum. Eskiden bir yurtdışı hayalim vardı artık bu şartlarda o da cok imkansız. Kendime 3 yol cizdim, sizlerden de fikir istiyorum.
1-ALES denemeyi duşunuyorum. Turkceme guveniyorum, paragraflarda hızlıyımdır fakat beni korkutan tek şey matematik. Universite ortalamam 3.03, gerekli dil sınavlarına da girdikten sonra yuksek lisans mı yapsam diyorum. Fakat sececeğim YL ile ilgili şuphelerim var, kendi bolumumun yukseğini yapabilmem icin bir yılımı daha feda etmem gerekiyor ve cok cok calışmalıyım, diğeri ise kendi bolumumden farklı, mezun olduğum universitemin actığı, tanıdığım hocalarımın da başında olduğu bir program, fakat universiteler kadro acarlarsa lisans ve yuksek lisansımın farkı olması sıkıntı yaratırsa tum emeklerim boşa gider.
2-KPSS. Universitedeyken asla bu sınava ihtiyac duymayacağımı duşunurken şu an acaba diyorum. Aslında bu fikri aklıma cevrem soktu, şoyle ki formasyon belgem olsa dahi benim bu sınav ile maalesef atamam yok. Maalesef dershaneler de kapalı olduğu icin kimseden net bilgi alamıyorum, edebiyat bolumunden mezun olmuş biri kpss'nin hangi kısmında sınava girip atanabilir? Mesela ben sozelde iyiyimdir, bu sınavı deneyebilirim, hedefim Kultur ve Turizm bakanlığı tarzında bir yere atanmak. Bu konuda hicbir bilgim yok, oğretmen olarak değil ama normal bir memur olarak atanmam mumkun olabilir mi? (Bir de mulakat kısmı var tabii, artık o kısım hayırlısı)
3-Ozel Sektor, benim kesinlikle icinde bulunmak istediğim bir yer. Lise zamanı da hep buyuk şirketlerde stajyer olarak calıştım, sundukları imkanlardan cok memnun kaldım fakat herkes olumsuz yanlarından bahsediyor ve en kaba tabirle "Bir gun kapı dışarı edilirsin" ya da "Maaşın zamanında yatmaz" soylemlerinde bulunduğu icin gelecek acısından korkutuyorlar. Zaten şu an aklımda başvurmayı duşunduğum iki yer var, en azından işe alınsam istersem bu sure zarfında hem calışarak hem de kpss'ye vs hazırlanabilirim diye duşunuyorum.
Coook uzun uzadıya yazdıysam affola... Kafam karışık, deneyimlerinizden yararlanmak istiyorum. Tek istediğim sağlam, guzel bir iş, bunun icin coğu şeyden fedakarlık yapmaya da hazırım. Ozellikle kpss konusunda benimle duşuncelerinizi paylaşırsanız cok sevinirim.