diabet ve diş
Diyabetlilerde ortaya cıkabilecek ağız ve diş problemleri nelerdir?


Diyabetlilerde gorulebilen ağız ve diş sorunları şunlardır:

1. Periodontal hastalıklar yani dişeti hastalıkları
2. Diş curukleri
3. Ağız icinde mantar infeksiyonları, pamukculuk
4. Ağız kuruluğu

Diyabetlilerde diş ve dişeti problemleri neden daha sık gorulur?

Şeker iceren ortamlar bakterilerin coğalmalarına neden olur. Ozellikle kan şekeri kontrolsuz seyreden diyabetlilerde tukrukteki yuksek şeker miktarları bakterileri davet eder ve kolaylıkla dişeti iltihapları ve curukler ortaya cıkar. Dişeti iltihabı, yani periodontitis, dişetlerinin dişlerden ayrılmasına neden olur. Zaman icinde diş ile dişeti arasında oluşan kucuk cepler yeni bakteri odaklarının gelişmesini sağlar ve olay diş kayıplarına kadar ilerler.
Otonom noropatisi olan diyabetlilerde tukruk salgısı koyulaşır ve miktarı azalır. Bunun sonucunda ağızın tukrukle yıkanması ve temizlenme sureci kesintiye uğrar. Bunların yanısıra, diyabet zaman icinde kucuk damarları etkiler ve bu damarların suladığı alanlarda beslenme bozukluklarına neden olabilir. İyi beslenemeyen dişetlerinde iltihap oluşumu kolaylaşır ve zor iyileşir. Kan şekeri yuksekliği bakterilere karşı savunmayı ve iyileşmeyi gucleştiren bir diğer faktordur. Sonucta diyabetlilerde ağız icinde ceşitli sorunların ortaya cıkmasına neden olur birden fazla faktor bulunur ve zamamında mudahale edilmeyen dişeti iltihapları ciddi sonuclara yol acabilir. Ağız icindeki infeksiyonlar şeker kontrolunu gucleştirir ve olay bir kısır dongu halini alır. İlerlemiş bir dişeti iltihabı ancak cerrahi mudahale ile iyileşebilir.


Diyabetlilerde diş ve dişeti problemleri nasıl onlenebilir?

Dişeti hastalıkları onlenmesi icin herşeyden once iyi bir şeker kontrolunun sağlanması ve duzenli ağız bakımı gereklidir.
Dişlerinizin bakımında aşağıdaki kurallara uyunuz:

1. Dişlerinizi her yemekten sonra, gunde en az iki defa fırcalayınız. Fırcalama suresi 2 dakikadan kısa olmamalı. Fırca yumuşak ve dairesel hareketlerle tum diş yuzeylerinin uzerinde gezdirilmeli. Ucları yuvarlatılmış yumuşak ve naylon fırca kullanılmalı. Fırca dişeti ile arasındaki acı yaklaşık 45 derece olacak şekilde tutulmalı.
2. Dilinizin uzerini de fırcalayınız.
3. Diş aralarındaki bakterileri uzaklaştırmak icin gunde en az bir defa diş ipi kullanınız.
4. Diş hekiminizi diş temizliği ve kontrolu icin en az 6 ayda bir duzenli olarak ziyaret ediniz.

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi biriyle karşılaştıysanız hemen diş hekimine başvurunuz.

1. Fırcalama veya yemek esnasında ortaya cıkan dişeti kanamaları
2. Dişetinde kızarıklık, ağrı, hassasiyet, şişlik
3. Dişetlerinde cekilmeler
4. Diş taşları
5. Dişlerde hassasiyet
6. Dişlerde pozisyon değişiklikleri ve sallanmalar
7. Ağızda kotu koku ve tad
8. Curukler

Diyabet diş ve dişeti tedavilerine bir engel oluşturur mu?

Diş tedavisi icin anesaaai uygulanacak olan diyabetlilerde epinefrin iceren anesaaaik ilaclardan kacınılmalıdır. Eğer noropati varsa bu grup ilaclar carpıntı ve kalpte ritm bozukluklarına yol acabilir. Kotu kontrollu diyabetlilerde ciddi diş mudahalelerinden once sağlık kontrolu yapılması gereklidir. Eğer mumkunse tedavi iyi şeker kontrolu sağlanana kadar geciktirilebilir. Ancak diyabetin kendisi ve insulin kullanımı, ağız ici mudahaleler icin kesinlikle bir engel ya da tehlike oluşturmaz. Benzer şekilde, diyabetliler eğer gerekiyorsa antibiotik tedavisini de rahatlıkla uygulayabilirler. Ağız ici sorunlarının diyabet tedavisini gucleştireceği ve şeker ayarını bozacağı da gozonune alınarak bu sorunlarla vakit gecirmeksizin mucadele edilmelidir.