Diyabetli cocuğun tedavisinde en onemli nokta, cocuğunuzun ihtiyacına gore insulin miktarının ayarlanmasıdır. İnsulin tedavisi ile ilgili kurallar Bolum 4′te ozetlenmiştir. Cocuklarda aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gereklidir.

a) Cocuğunuzun kullanacağı gunluk insulin miktarı doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Hastaneden cıkışta doktortarafından belirlenen miktarda ve şekilde insulin yapınız. İnsulin tipini, dozlarını hatta enjektorlerinizi doktorunuza danışmadan değiştirmeyiniz.
b) İnsulini enjektore cekerken ve
yaparken daha once anlatılan (Bolum 4)
kurallara titizlikle uyunuz. İnsulini her
seferinde farklı bir bolgeye yapmayı
unutmayınız.
c) Hastalığınızın donemlerine gore ve bazı hastalıklara bağlı olarak insulin dozu değişiklik gosterebilir. Cocuk balayı doneminde ise sıkca kan veya idrar şekerine bakmayı ihmal etmeyiniz. Ateşli nastalık sırasında dikkatli olmalısınız.
d) Hastalığınızın tedavisinin yalnızca insulin yapmakla mumkun olmadığını, beslenme olanına uymanızın ve hareket yapmanızın onemini unutmayınız.
e) İnsulin gereksinimi normalden fazla ise nedeni araştırılmalıdır.
f) Orta ve ağır psikolojik stress
durumlarında insulin ihtiyacı artar. Bu
durumda hastanın gunluk insulin dozunun
arttırılması gerekebilir. Bu artışa rağmen
idrar şekeri pozitif veya kan şekerleri
yuksek ise hekime başvurmalıdır.
g) Yaz aylarında okulların tatil olmasıyla birlikte cocuğun gunluk aktivitesi artacağından kullandığı insulin fazla gelebilir. Bu nedenle yaz başlangıcı ve sonbaharda cocuğun hekim kontrolunden gecmesi gereklidir.
h) Ergenlik cağına giren cocukların insulin ihtiyacları giderek artar. Bu donemde hastaların hekime daha sık gitmeleri ve tedavi planını hekim kontrolunde yeniden duzenlemeleri gereklidir.