Konuyu bir arkadaşım icin acıyorum.
Arkadaşım ve eşi evlenmeden ayrı ayrı ev aldılar. İkisi de borclu, kredili evlendiler. İki ev kredisi odeyip, zor şartlarda gecindiler evliliklerinin ilk senesinde. İkinci sene bir şekilde kayınpederi eşinin evinin borcunu kapattı. Arkadaşımın evinin borcunu da cok kıt kanaat gecinip eşiyle beraber kendileri kapattılar. Fakat bu surecte, arkadaşım evliliğinin ilk senesinde iki ev borcu oderken, şoyle bir muhabbet oluyor. Yaşlanınca eşinin aldığı evde babası oturmak istiyor. Karşılıksız oturmam, kira veririm diyor arkadaşım tepki gosterince. Zaten neyim var neyim yoksa sizin diyor. Arkadaşım kimsenin malını istemiyor ama sıkıntı cekerek taksidini odediği evin de kayınpedere verilmesini hazmedemiyor. Tepki koya koya, ve bu şartlar altında cocuk sahibi de olamam dediği icin belki kayınpederi oğlunun evini oduyor.
Kayınpeder tam bir var yemez. Herşeyini eşine yaptıran (kışlık hazırlık, koyde bahce gibi) , evine bir eşya almayan, yıllardır eşi mesela mutfak yaptırmak istiyormuş yaptırmayan biri. Eşine cok cimri. Hesabında parası cok olan biri. Arkadaşımla, oğluna cok tatlı dilli. Bir eksiğiniz var mı diye soran iyi biri. Ama arkadaşım evde kayınvalidesinin gorduğu ekonomik şiddetin farkında. Malını da mulkunu de istemiyorum diyor. Kayınvalide surekli, mutsuz huzursuz. Evine bir civi caktırmıyor adam. Ev eski. Surekli cocukların ihtiyacı olur diye bahane ediyormuş. Kadın da mecbur susuyor. Arkadaşım da evinin borcunu kapatınca kayınpederin bahanesi kalmamış. Kayınvalidesi bir bahce istemiş adam almıyormuş. Ama almayacağım da demiyor neyim varsa sizin diyor bunlara, siz bulun yapın diyor. Arsa bulunuyor ben o paraya alamam diyor. Hep en luksu, en guzeli en ucuza almak istiyor. Kayınvalide yaşam koşullarından mutsuzmuş. Arkadaşım ve eşi guzel hayaller kuruyorlar. Arkadaşımın ailesinin durumu da cok iyi. Bu koşulda kayınvalideyle bu insanların yaşam standartları arası ucurum olacak zamanla. Ozetle cimri kayınpeder kendi yaşamı icin para harcamaya nasıl ikna edilir diye soruyor. Zira kayınpeder emekli olunca kayınvalide boşanırız diyormuş. Arkadaşım huzursuz oluyor bunlardan.