Merhaba arkadaşlar. Bugun kritik bir kararla bana laptopumu 2.el atış sitelerine koyduran bu Samsung hizmetini, biraz ilk bakış biraz kurulum gibi tanıtmaya ve anlatmaya calışacağım nitekim Turkiye'de hem cok kullanıcısı yok, hem de teknoloji kanallarının dex ile alakalı videosu yalnızca Samsung Galaxy S8'de "Dock" ile alakalı. Ancak gunumuzde bircok şey değişti ve Technopat ekranlarında da guncel bir Samsung telefon ile detaylı incelemesini keşke gorebilsek.

Hic alakası olmayanlar icin SamsungDex; guncel Samsung mobil urunlerinin icine entegre edilmiş bir desktop alternatifi. İlk olarak Galaxy S8'de bir type-c hub diyebileceğimiz dock ile duyurulan, ardından cıkan tum S ve Note modellerinde ve ayrıca S5e tablet ve uzerindeki tabletlerde bulunan bir ozellik. Tabi tam olarak "guncel" cihazlar demek yeterli olmuyor, nitekim lite urunlerde, butce dostu telefonlarda bu ozellik bulunmuyor. A serisi mobil telefonlar, Tab S6 Lite gibi tabletlerde. (Tab s6 lite tablette dex modunu yansıtarak değil, tablet ekranında desktop tecrubesi olarak kullanabiliyorsunuz.)

Samsung Dex akıllı ve orta sınıf televizyonlara, monitorlere 1080p goruntu aktarımını kablosuz yapabiliyor. Ancak ben kablolu, klavye + mouse, ethernet bağlantılı bir hub yardımıyla kurulumunu yaptığım bir kullanım senaryosundan bahsetmek istiyorum. Bunun icin kullandığım urun Daytona markasının kimi yerde FC55, kimi yerde CF55 diye gecen bize Type-c'den > HDMI, 2x USB 3.0, Ethernet, Type-c input veren bir urunu. Reklam gibi olmaması acısından link bırakmıyorum ancak 350-450 lira arasında bulunabiliyor gunumuzde. Bağlantıları yapılmış HUB'ı altta gorebiliyorsunuz.

Bu saatten sonra tek yapılması gereken duzgun bir kablolama ile bunu bir yere gizlemek ve sadece ustte gozuken Type-C uzantısını telefonunuzu koyduğunuz bir yere koymak ve ona takmak.

NOT: Gorulebildiği gibi monitoru ikinci el aldığım icin sadece DVI ve VGA cıkışı vardı ve DVI kullanmak istediğim icin bir DVI to erkek HDMI cıkışı sağlayan adaptor kullandım. O adaptoru taktığımda yanlardaki USB portları kapandığı icin, bir adet de L tipi HDMI adaptoru kullandım. Arada toplam 3 tane bağlantı olmasına rağmen, goruntude bir kopma veya sorun yaşanmamaktadır.

NOT 2: 1920*1080 cozunurlukten "duşuk" monitorlerle denedim. Ancak Galaxy Note 9'un Dex'inde cozunurluk değiştirme ozelliği sadece 1600*900 ve 1920*1080 ile yapılabiliyor. İnternette daha guncel urunlerde daha geniş bir skala olduğunu soyleyenler var, yine de belirtmekte fayda var; en optimum bağlantı icin 1080p bir monitor şart.

Taktığınız anda boyle bir goruntu ile monitore desktop'ı aktarmış olacaksınız. Dex'te neler yapılabildiği aslında kısaca; tum telefonu bir masaustu moduna cevirmek ve gun icerisinde yaptığınız işlere buyuk ekranda devam edebilmek. Tam olarak nasıl calıştığına ve arayuze dair kısa bir videoyu da buraya bırakıyorum;

VIDEO

NOT 3: Dex modunda Kiwi Browser kullanıyorum cunku hem Google eklentileri kullanmamı, hem de sekmeler arasındaki medyaları kesmeden oynatmama yarıyor. Canlı derslerde tam dekstop tecrubesi almak icin birebir bir tarayıcı.

Multitasking anlamında bize sağladığı imkanı da sanırım şu fotoğraf ile gosterebilirim;

Bu olayı bir Galaxy Buds 2 ile de taclandırmak istediğimi ve son derece iyi bir karar verdiğimi soylemeden de gecemeyeceğim. Zira 1000 lira verdiğim Bluetooth bir kulaklık ile Windows'da asla ama asla sorunsuz bir bağlantı sağlayamamış ve sadece telefon ile kullanabilmiştim.

Ozetle; Samsung Dex bize ARM işlemcili ve hızlı mobil cihazları neredeyse M.2 SSD'li bir bilgisayar hızıyla "GUNLUK" işler icin kullanmamıza yarayan bir hizmet. İleri seviye kullanıcılar, icerik ureticiler ve programcılar gibi kullanım senaryoları icin henuz daha cok erken. Zira tum uygulamaların mobil versiyonlarını kullandığımızı unutmamak gerekiyor. Ancak bu hizmet basit bir kullanıcıda neye yarıyor;

Okul, sunum, ders gibi olaylarda notumu Note 9'uma kalemim ile alıyorum. Akşam evime geldiğimde, yapacağım işlerimi halledip ertesi gunu telefonumu cıkarıp gittiğimde kaldığım yerden devam edebiliyorum. Yaptığım sunumları tek cihazda birleştirip, yonetebiliyorum.

Word, Excel gibi platformlarda iş icin, fiyat listesi yapma ve tasarlama gibi olaylarda (şu gunlerde fiyat değişimleri kacınılmaz olduğu icin) her seferinde gece eve gitmeyi bekleyip, bilgisayardan editleyip telefona aktarmak yerine monitor ile rahat rahat yapabiliyorum. Gunluk rutin zaman gecirme olaylarında multitasking ile bana her şeyi sağlayabiliyor. Bu yazıyı fotoğrafları ile tamamiyle dex uzerinden paylaşıyorum.

Ve bence en onemlisi; HUB'ta Ethernet girişi olduğu icin; 100 megabite kadar interneti telefona wifi 6 kullanmadan aktarıp ve telefona bluetooth bir kol bağlayıp Geforce Now ile full ayarlarda gaming de sağlayabiliyorum.

Halihazırda iyi bir bilgisayarınız varsa gerekli mi? Hayır. Ek monitorunuz varsa ve Samsung cihaz kullanıyorsanız denenir mi? Evet. Sıfırdan Samsung telefon aldırıp laptop sattırır mı? Hayır. Ancak benim gibi bir oğrenciye i7 7500U'lu, GTX 920'li laptopu sattıracak. Bugunun fiyatlarıyla laptopu 4000 liraya satacağım duşunulduğunde, (Samsung cihazınız olduğunu varsayarak) bu sisteme gecmek HUB + ikinci el monitor ile 1500-2000 lira bandında. Bu durum bana ek olarak 2000 lira bırakıyor. Zira laptopta da oyunculuk anlamında pek ic acıcı bir perofrmans alamıyor ve Geforce Now kullanıyor idim.