İsmail Yuksek'i Turk futboluna kazandıran, genc oyuncunun eski hocası Sadi Tekelioğlu, editorlerimizden Omer Aykut Ozaşkın'ın sorularını yanıtladı. Tekelioğlu, İsmail'in transfer surecinden, nasıl bir karatere sahip olduğuna, Fenerbahce'ye ne denli bağlı olduğundan, geleceğine dek konuştu. İşte o sozler...
"İsmail cok yetenekli bir oyuncu. Fenerbahce'ye imza attıktan sonra, bu zamana kadar gecen sureyi şanssız bir sure olarak değerlendiriyorum. Turk hocalar onu anlamadı, Jesus'a kısmet oldu. Kaliteli yabancının her zaman ulkemize ne kadar fayda getirdiği ortada. Koru korune yabancı duşmanlığı yapmanın anlamı yok. Stefan Kuntz'u da tebrik etmek lazım. Onu oynattı. Milli Takım yine gruptan cıkardı ama onun goluyle gruptan cıkmayı garantilememiz, işin guzel tarafı oldu.
2 sene once bunu soylediğim zaman, "Abartıyor" diyorlardı. 99 jenerasyonunun, 2., 3. Lig'in en iyi oyuncusu olduğunu soylemiştim. O fizikte bir insanın teknik ve cabuk olması, iyi ayağını kullanması harika. Bana sorsalar, sıkıntıya duşseler, "Hocam kalecimiz atıldı" deseler, İsmail'i oynatırım. Allah her insana boyle yetenek vermiyor. Boyu 180 ustu. Dişine gore bir rakip bulsun, onunla baş edemezler. Eskiden İsmail Yuksek'ti, şimdi "İsmail cok Yuksek" oldu.
Golcuk'e gittiğimde, Trabzonspor ile kardeş şehir olduğunu biliyordum. Antrenmanda İsmail ve Furkan'ı gordum. Beni heyecanlandırdı. "Artık idmanlara gideceğim" dedim. Attığı goller, attırdığı goller, takım oyunu, bireysel oyunu cok iyi. O tipte bir oyuncunun rakiple birebir mucadele etmesi cok zordur. Hız var, teknik var. 40 senedir bu işin icerisindeyim, bir Fatih Tekke'de bu hızı, bu tekniği gordum, bir de İsmail Yuksek'te.
Jorge Jesus onu merkez orta saha oynatıyor. Yabancı hocalar, oyuncunun gecmişine bakmaz, geleceği ile ilgilenir. Jorge Jesus bu konuda doğru olanı yaptı.
"FENERBAHCE TARİHİNE GECECEK"
Bizde olsa, alt liglerden geldi derlerdi. Son zamanlarda Golcukspor'dan cok genc oyuncu cıkıyor, bunlardan biri de Kerem Akturkoğlu. Golcukspor, ondan da yetiştirme payı alacak. Demekki bu topraklardan iyi oyuncular cıkıyor. Tabii İsmail başka bir oyuncu. Ben inanıyorum, cok iyi yerlere gelecek. Fenerbahce tarihine gececek.
İsmail'in adını 2., 3. idmanda Trabzonspor'a verdim. Transferin kısa sure icinde bitmesini istedim. Surec ağır ilerledi. 10, 20 gun gecti, biz haber bekliyorduk.
FENERBAHCE - TRABZONSPOR MACI ANISI
Fenerbahce - Trabzonspor macı vardı o sıralarda. Macı hep beraber, takımla izliyorduk. Ben de Trabzonluyum, bizim yanımızda pek tepki veremiyordu. Ama, mac icinde atlıyor, zıplıyordu, heyecanlanıyordu. Bende ona, "Rahat ol, biz objektif insanlarız, futbol adamıyız, yarın rakip de olabiliriz, tabii bir tarafı tutman gerekirse sevineceksin." dedim. O zamanlar Fenerbahce gundeminde dahi değildi.
Furkan diye bir oyuncu vardı, Sivas ve Denizli istemişti, teklif yapmışlardı. Menajerler, 2. Lig'den teklif var diyordu. Ben cevaben, "Siz ne diyorsunuz? 2. Lig ile Golcukspor'un ne farkı var? İsmail'in yeri Super Lig. İsmail yeteneğinin farkında ama sen değilsin. İsmail Super Lig'e gidecek, başarılı olacak." dedim.
Erdinc Şehit diye bir arkadaşımız var, Tuncay Şanlı ve Fenerbahce'ye yakın. Bana "Hocam, Fenerbahce olur mu?" dedi. Bende ona, başka kulupler bekliyor dedim.
"EMRE BELOZOĞLU, İZLEMEDEN ALDI"
Alt liglerde goruntu yoktu ama ben referansı verdim. Emre Belozoğlu'nu aradılar. Trabzonspor'a Sadi hoca referans olduysa, bu iyi futbolcudur dediler. Emre Belozoğlu'nu da kutlamak lazım, hic izlemeden aldılar. Zaten onu de acık, Turk futbolunun en başarılı teknik adamlarından biri olacak diye duşunuyorum. Cok buyuk bir paraya da almadılar, 25 bin dolar civarı tutmuştu.
Tabii aslan payı Emre Belozoğlu'nun. Erdinc Şehit onu Fenerbahce'ye onerdi, Emre Belozoğlu da hic izlemeden aldı. Buyuk bir risk aldılar. Kimse, yalan soylemesin, "Ben bilgim, tuttum, getirdim" demesin. 2 yılının da boşa gectiğini duşunuyorum.
Transferinin ilk gunlerinde farklı programalara cıktım. O gunden bugunlere soyledim. Beni İsmail yanıltmadı, yanılan onun hakkında kotu konuşanlar oldu. Jorge Jesus da adaletli davrandı. 2 seneyi kayıp olarak değerlendiriyorum.
İsmail'in alınmaması gerektiğini soyleyenler, Fenerbahce'nin yanlış bir transfer yapmış olduğunu soyleyenler... Jesus, Kuntz onu değerlendirdi, yabancı duşmanlığının ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha gorduk.
"HAYALİ FENERBAHCE'YDİ"
Turkiye'deki hayali Fenerbahce'ydi, bunu biliyorum. İdmana her zaman erken gelirdi. Ağabeylerinden dahi erken gelirdi. Rakibe cok agresif ve kayarak mucadele ederdi, ona dikkatli olmasını soylerdim. Ben kendisinin Fenerbahce'den başka bir yere gitmek istemeyeceğini biliyorum. İsmail'e de sorsanız, "Fenerbahce zaten Avrupa takımı, buyuk takım." der.
"FENERBAHCE İCİN KAVGA EDER"
İsmail'in ne kadar koyu, agresif bir Fenerbahceli olduğunu biliyorum. Hatta şoyle soyleyeyim, Fenerbahce icin kavga edebilecek kadar Fenerbahceli. Etrafına tepki gosterecek kadar iyi bir Fenerbahceli olduğunu duşunuyorum.
Abdulkadir Omur 16 yaşındayken, Onur Kıvrak ile beraber idmandaydım. Ona, "Onur, elimizden 16 yaşında bir cocuk var, cok iyi." dedim. Onur, "Onu ne zaman goreceğiz." dedi. Adana macında onu oynattım, herkes beğendi. Bizim ozelliğimiz bu, olmadan olabileceğini soylememiz onemli.
"AVRUPA'YA GİDECEK EN PAHALI OYUNCU OLACAK"
Ben de İsmail ile ilgili soyluyorum, "Fenerbahce tarihine gececek, Fenerbahce'den Avrupa'ya gidecek en pahalı oyuncu olacak." diyorum.
Gecmişte Tugay Kerimoğlu, Emre Belozoğlu gitti. Ajax, Porto gibi takımlara Avrupa'nın devleri buyuk paralar harcıyor, Turk futbolcuların baremi 15 milyon euro gibi davranıyorlar, bunu İsmail kıracak. Ajax'tan, Porto'dan, Lyon'ndan bir takıma gitmiş gibi olacak.
Burda en onemli olaylardan biri Fenerbahce Başkanı Ali Koc'un, hic seyretmeden onay vermesi, guvenmesi. O surecte başka şeyler duşunulebilirdi. Kulup başkanlığı adına, Fenerbahce'ye yaptığı en buyuk hizmetlerinden biri olduğunu duşunuyorum.
İsmail Yuksek hakkında bilinmeyenleri eski hocası Sadi Tekelioğlu anlattı! "Fenerbahce icin kavga eder"
Spor Haberleri0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- İsmail Yuksek hakkında bilinmeyenleri eski hocası Sadi Tekelioğlu anlattı! "Fenerbahce icin kavga eder"