Mehmet Ali Yıldırımturk, ABD Merkez Bankası Fed'in 75 baz puan faiz artışı yaptığını, bankanın Başkanı Jerome Powell'in acıklamalarından da yıl sonuna kadar yapılacak iki toplantıda daha faiz artışının sureceğinin sinyallerinin verildiğini belirtti. ABD'de faiz artışına rağmen enflasyonun duşmediğini belirten Yıldırımturk, seyri belirlemek icin ulkede acıklanacak ekonomik verilerin takip edileceğini de sozlerine ekledi. Şu anda ABD'de yaşanan gelişmelerin paralelinde altın fiyatlarında bir bekleyişe gecildiğini belirten Yıldırımturk, Avrupa'da da resesyon beklendiğini, jeopolitik ve kuresel anlamdaki gelişmelerle birikte altının değerini yukselmek icin adeta pusuya yattığını anlattı. Yıldırımturk, altının ons fiyatı ile ilgili bilgi vererek, "Enflasyon dunyada devam ediyor. Bu belirsizlikler altın fiyatının onumuzdeki donemde yine yukselişini surdurme beklentisini barındırıyor. Bu arada Asya piyasalarında 1.660 dolara kadar gerileyen altın fiyatların Avrupa piyasalarında 1.670 dolara kadar yukseldiğini goruyoruz. O kadar faiz artışına rağmen altının '1.600-1.500 ons dolar fiyatına geriler' beklentilerini gundemden duşurmuş durumda. O yuzden ben cok surpriz bir şekilde bu doğalgaz fiyatlarında hareketlilik ve ozellikle kış aylarındaki Avrupa ulkelerindeki 'nasıl yaşayacağız' endişeleri nedeniyle altının burada guvencinin korunacağını bekliyorum. Kripto paralar da son donemde tedirginlik oluşmaya başladı. Bunlarla beraber altının dış piyasalardaki duşuk seyrinin yonunu tersine cevireceğini ve yukarı yonlu bir seyir izlemeye başlayacağını duşunuyorum." dedi. İc piyasadaki hareketlere de değinen Yıldırımturk, altının fiyatının yukselmesinin beklendiğine vurgu yaparak şoyle konuştu. "Secim atmosferinde vatandaşın da ileriye donuk beklentiler acısından kendi elindeki likiditeyi korumak adına altına doğru yoneldiklerini goruyoruz. Son donemde borsada yaşanan cok sert hareketler, yeni tedbirlerin alınmasını da beraberinde getirdi. Orada da bir tedirginlik ve guvensizlik oluşmaya başladı. Vadeli piyasalarla bu spot piyasalar arasındaki gel-gitlerin ozellikle profesyonel yatırımcıyı mağdur ettiğini biliyoruz. Bu arada yine doviz fiyatlarındaki hafif yukarı yonlu seyirle birlikte mevsimsel olarak doviz ihtiyacının devam edeceğini ve bu konuda da sanayicinin, ihracatcının, ithalatcının sene sonu yaklaşırken doviz acık pozisyonlarını kapatması eğilimiyle de doviz fiyatlarındaki yukselişle altının gram fiyatının 1.000 liranın aşağısında gelmesinin engellendiğini goruyoruz. Dışarıda altın fiyatı zayıf olsa bile iceride dolar/TL'deki bu katılık veya hafif yukarı yonlu yukseliş beklentisi altının 1.000 liranın uzerinde tutulmasında etkili oluyor. Onumuzdeki donemde kucuk capta dalgalanmalar olsa bile altının yine onumuzdeki gunlerde 1.000 liranın uzerinde 1.050 lira ve daha uzerine gelme olasılığı var. Dolayısıyla bu nedenle 'altın pusuda' ifadesini kullandım."