Oral aaaa, ağız tumorlerine yol acabiliyor. Son yapılan bir araştırmaya gore insan papilom (meme başı gibi cıkıntılar yapan selim tumorler) virusu ağız kanserine yol acabiliyor. Bilim adamları uzun suredir papilom virusunun ağız kanserine neden olduğundan kuşkulanıyordu. İyi haber bu riskin cok kucuk olması. Ağız tumoru her yıl 10.000 kişiden birinde goruluyor. Ve bu vakaların pek coğu sigara ve ickiye bağlı olarak ortaya cıkıyor.

İnsan papilom virusu (HPV) cinsel yolla gecen viruslerin en yaygını. Bu virusun servikal kansere (rahim boynu kanseri) yol actığı biliniyor. Bazı araştırmalar bu virusun ayrıca ağız ve anal kanserlerine de neden olabileceğine işaret ediyor.

Fransa, Lyon'daki Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu'nda calışan bilim adamları ağız kanserine yakalanmış l670 deneği, l732 sağlıklı denekle karşılaştırdı. Hastalar Avrupa, Kanada, Avustralya, Kuba ve Sudan'da yaşıyordu. Servikal kanserlerde gorulen HPV-l6 olarak bilinen virus, ağız kanserlerinde de tespit edildi.

HPV-16 virusu taşıyan ağız kanserli hastaların arasında oral aaaa yaptığını acıklayanların sayısı, tumorlerinde HPV-16 virusu bulunmayan hastalara oranla 3 misliydi. Virusun kanserlere nasıl yol actığı konusunda kadın ve erkekler arasında bir fark saptanmadı.

Soz konusu araştırmanın sonucları "Journal of the National Cancer Institute" isimli bilim dergisinin aralık sayısında yayınlandı.. Bu sonuclar HPV ile ağız kanseri arasındaki ilişkiyi kesinleştirdi.

Jenital (cinsel organ) HPV enfeksiyonu cok yaygındır. ABD'deki 25 yaşındaki kadınların yaklaşık ucte birinde bu virus mevcuttur. Bu enfeksiyonların yalnızca yuzde 10'u kansere yol acan turdendir. Bu virusu taşıyan kadınların yuzde 95'i bu enfeksiyondan bir yıl icinde kurtulur. Ancak bu bile nicin bu kadar az sayıda insanda kanserin geliştiğini acıklayamıyor.

Bu son bulgular ağız kanseri tedavisini de kolaylaştıracak. Dolayısıyla virus kaynaklı ağız kanserli hastalara antiviral ilaclar vermek iyileşme olasılığını artırabilir. Bu arada onlem olarak aşı uzerinde calışmalar yapılıyor. Aşıların ağız enfeksiyonunun yanı sıra jenital enfeksiyonlara da iyi geleceği umut ediliyor.